się oprzeć! W ogóle pomysł miał być na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą soli i cukru. Proste i smaczne. Przepis stuprocentowo autorski(...)łyżka masła orzechowego 2/3 szklanki mixu mąk bezglutenowych szczypta soli szczypta cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję ciasto do wypieczenia. Postępuję
Mango Papajaletnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo dżem kiwi dżem truskawkowy dżem brzoskwiniowy masa orzechowa z puszki ( użyłam Helio ) Płatki migdałowe(...)koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia. Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową
Gotowanie i blogowaniesmaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22 cm): 2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g) trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej) 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych) pół szklanki(...)wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa
Domowa Cookierenka Agigranatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe
Kulinarne Inspiracjepłynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem(...)czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia
Cztery Fajerypłynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem(...)czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazmiksuj. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie ubite białka dodawaj stopniowo do reszty ciasta, delikatnie mieszając je łyżką. Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy, najlepiej posmarowanej odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami - ja użyłam masła orzechowego roztopionego z mlekiem i jagodami. Smacznego! WAŻNE Wypieki z mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej) są nieco trudniejsze niż(...)też jak najdokładniej) ubite białka z resztą składników. Najlepiej rób to stopniowo, drewnianą łyżką. Wiele zależy od użytej mąki kokosowej i mleka roślinnego, czasem może się zdarzyć, że ciasto będzie za rzadkie. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli nie jest odpowiednio gęste, dodaj trochę mąki ryżowej i kokosowej. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Moja
Powiedz dietom nieczekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą. Od Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa Jest to cudowne połączenie czekolady i orzechów.Czekolada to bogactwo magnezu,potasu,fosforu,cynku oraz witamin A,K,B1 oraz kwasu foliowego tak potrzebnego kobietom w ciąży.Nadaje(...)Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity smak do naleśników,tostów podjadania ze słoiczka,ciast. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tych pyszności więc od razu paluchem musiałam posmakować. Numerem jeden jest dla mnie czekola orzechowa i na pewno po nią jeszcze wrócę. Białą dam dla siostry - niech popróbuje. Mus zostanie do placuszków i naleśników
Magiczne Życie Martydżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie
JejKuchniaMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)lekko ucieram. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 30 – 40 minut
królestwo garówmasłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy(...)Wykładamy masę na kruchy spód. Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Wykładamy na masę orzechową. Dekorujemy połówkami orzechów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut
Kulinarne Inspiracjesobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego 60ml oleju rzepakowego 2 małe jajka 3/4 szklanki brązowego cukru
Obiad gotowyCudowne połączenie smaków! Chrupiący orzechowy spód z dodatkiem musu bananowego, kremowa warstwa serowa z nutą cynamonu i pierzynka z domowych jabłek ze słoika... Jesień w kuchni czuć coraz bardziej :) Z tego przepisu ucieszą się ci, którzy nie lubią czasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :) Spód: 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao gorzkiego(...)płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy. Warstwa serowa: 250 g twarogu chudego 1 duża łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu Olej i miód roztopić
Chocolate Muffin Blogtrakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Tartaletki gruszkowo-orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plczubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie Dodatkowo: 40 dag masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania; Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa
Wanilia i Kardamon