ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:184/359)

Knoppers + film 121

Knoppers to przepyszny deser przełożony masą mleczną i czekoladowo-orzechową inspirowany popularnym wafelkiem. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.  

Smakowite Dania
Domowa nutella 247

Domowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy

Poezja smaku
Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem 171

elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki

FitKot
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 181

elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki

FitKot
Sernik cappuccino z żurawiną 191

cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cappuccino orzechowego 1 łyżka budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 4 łyżki suszonej żurawiny 250 g konfitury żurawinowej Spód: Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem

VioletoweKucharzenie
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 147

kolejnymi zleceniami – Bobby, kochanie, robię naleśniki. Wolisz dżem czy masło orzechowe? – Dżem brzmi świetnie, mamo. – W porządku, pączusiu. Za chwilę będą gotowe! Strefa gastornomiczna w „lekkim” nieładzie – czas to zmienić! A może by tak wspólny grill, panie władzo? W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób

Nerds Kitchen
Mazurek klasyczny 182

proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę. Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową z kawałkami orzeszków. Roztapiamy gorzka czekoladę i robimy gałązki. Z lukru robimy małe pączki

Różowa kuchnia
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 198

DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo(...)godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką wody. Rogaliki ułożyć

Kuchenne zapiski Edyty
Żytni chleb z brązowym ryżem 178

smaczny, bardziej pulchny, dłużej się przechowywał, miał większą wartość odżywczą, powinien być pieczony na zakwasie a nie na drożdżach piekarskich. Im więcej mąki żytniej w pieczywie tym krócej wyrabiamy ciasto, im wyższy typ mąki żytniej tym więcej potrzebujemy wody. Dlatego jeśli chcemy zamieniać typy mąk w danym przepisie, zastanówmy się wcześniej czy aby nie trzeba zmniejszyć lub zwiększyć ilości wody(...)pokojowej.   Przygotowanie ryżu 100g brązowego ryżu prażymy na suchej patelni. Ja ziarenka zaczną skakać i poczujemy orzechowy zapach, zdejmujemy z patelni. Wrzucamy ziarenka na wrzącą wodę i gotujemy al dente. Przelewamy przez sito, wkładamy do miseczki i przykrywamy folią.     Ciasto właściwe Cały zaczyn, ugotowany ryż, 310g mąki typ 720, 135g mąki chlebowej pszennej typ 650, 310g letniej

Leśny Zakątek
Ciasto snickers na herbatnikach (bez pieczenia) 224

świetnie smakuje, czekanie się opłaca, a taka rozpusta raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi...naprawdę!, domowe nie tuczy:-) Do tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia(...)masła   Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu) 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (lub orzechów włoskich) suszona żurawina tarte orzechy włoskie Przygotowanie ciasta: Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy

Zasmakuj Kuchni
kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... 147

Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka KRUSZONKA ORZECHOWA: orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 100 gram DYNIA KISIELOWO KORZENNA: woda 1/2 szklanki, dynia 1 kg/pokrojone kostki, przyprawa korzenna 1/2 opakowania, kisiel(...)zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę

W Mojej Kuchni Lubię
Syrniki bananowe z masłem orzechowym 390

plus mąka do obtaczania) olej lub masło klarowane do smażenia do podania: masło orzechowe syrop klonowy Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy

Obiad gotowy
Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem 147

Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części.  Kruszonka: 1,5 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 2 łyżki mąki kokosowej garść zmielonych orzechów pekan 1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki

FitKot
Mocno orzechowe, kruche ciasteczka 100

Mocno orzechowe, kruche ciasteczka powstały z myślą o wszystkich miłośnikach masła orzechowego Podobno masło orzechowe to produkt, który można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy osób. Chyba nawet mogę powiedzieć, że ta miłość jest naprawdę silna Masło orzechowe towarzyszy mi praktycznie codziennie i uwierzcie mi, wykazuję się naprawdę silną wolą, żeby nie zjadać go zbyt dużo(...)Mocno orzechowe, kruche ciasteczka upiekłam tak naprawdę, aby usprawiedliwić swoje wyżeranie masła ze słoika Uznałam, że to trochę przesada zjadać je łyżeczką, dlatego ukryłam je w ciasteczkach Jeśli Wy, tak jak ja, lubicie masło orzechowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis Mocno orzechowe, kruche ciasteczka Składniki: 100 g masła lub oleju kokosowego 100 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów

365 dni dookoła kuchni
Omlet kakaowy z masłem orzechowym i dżemem 136

pysznym rozpływającym się masłem orzechowym i orzeźwiającym lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym.  Dzięki dodatkowi słodkiego banana omlet jest wilgotny i nie ma potrzeba dodawania żadnego słodzika. Użyłam mąki kokosowej i mąki owsianej, ale myślę, że można użyć każdej innej np. ryżowej lub gryczanej. Nie dawałabym jednak 2 łyżek mąki kokosowej, bo wtedy ciasto może wyjść zbyt(...)gęste. Omleta piekłam w piekarnika, przez to wygląda i smakuje jak mini ciasto bananowe, ale można go też usmażyć na patelni. Wtedy wychodzi równie smaczny :) Składniki: 2 jajka 1 banan 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka kakao szczypta soli do podania: masło orzechowe, dżem Wykonanie: Banana rozgnieść. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wrzucić

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania