ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:183/359)

ciasto kokosowe z palonym masłem 141

Bardzo proste ciasto kokosowe, które dzięki obecności palonego masła, podprażeniu wiórków kokosowych i odrobinie cynamonu, nabiera zupełnie nowego smaku w porównaniu do „zwykłego” ciasta kokosowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (foremka ∅21cm): 80g wiórków kokosowych 200g masła 150g mąki samorosnącej 135g cukru trzcinowego 3 jajka szczypta cynamonu szczypta soli masło do posmarowania foremki mąka do obsypania foremki wiórki kokosowe(...)ogniu patelni lub w garnuszku do momentu aż zmieni kolor i zacznie pachnieć lekko orzechowo (przepis na Masło palone -> KLIK). Przelej do wiórków kokosowych dodaj cukier, mąkę, szczyptę cynamonu i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj dodaj jajka po jednym – za każdym razem dobrze mieszając ciasto brzegi foremki posmaruj masłem i posyp mąką, spód wyłóż pergaminem przelej ciasto o foremki

SandraFrej.com
Pączki bananowo – orzechowe 194

rąk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze. Pączki piecz ok. 20 minut do czasu aż będą rumiane. Po upieczeniu odstaw je do przestygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego   Artykuł Pączki bananowo – orzechowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Tofurnik dyniowy z czekoladowym spodem 225

pozostaję przy słodkim obliczu Tofu w formie ciast jak dla mnie wygrywa wszystko I również to ciasto wygrywa z wieloma innymi. Jest taką kwintesencją jesieni, sposobem na poprawę humoru i dodatkiem do popołudniowej ciepłej herbaty, kocyka i ulubionej książki, czy serialu. Co tutaj będę dużo mówić, tofurnik dyniowy z czekoladowym spodem to ciasto, które po prostu musicie spróbować Tofurnik dyniowy(...)SPÓD 120 g ciasteczek czekoladowych 3 łyżki masła orzechowego szczypta soli MASA: 220 g tofu naturalnego średni banan 150 g puree z dyni 60 g oleju kokosowego szczypta soli łyżeczka erytrolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy malaksera włóż ciastka, miksuj je przez chwilę, a następnie dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Miksuj do czasu aż powstanie zwarta masa. Gotową masę ciasteczkową

365 dni dookoła kuchni
MUFFINKI Z BANANAMI, CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI! 217

masło orzechowe, zmiksuj całość już normalnie. Mąkę wymieszaj z kakao i sodą. Banany (2 sztuki!) rozgnieć widelcem, dodaj miód/ syrop klonowy. Do miski z mąką dodaj, masę jajeczną i rozgniecione banany, przyprawy. Całość wymieszaj. Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy. Wymieszaj całość, dodaj posiekaną czekoladę. Napełnij foremki do 3/4 wysokości (ciasto intensywnie rośnie!), na wierzch

SMYKWKUCHNI
Burgery na słodko z 3 rodzajów substancji słodzących (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 184

łyżki nektaru kokosowego -100g banana -2-3 łyżeczki cynamonu Orzechowe kotleciki (5-6 sztuk) -80g kaszy jaglanej -200-250 ml napoju roślinnego -4 łyżki masła orzechowego -2 łyżki erytrytolu Krem czekoladowy -1 dojrzałe awokado -3 pełne łyżki ciemnego kakao -1-2 łyżki oleju kokosowego - syrop daktylowy według uznania Frużelina truskawkowa -270g rozmrożonych truskawek -100 ml wody(...)ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce aby nieco wyrosły. Po tym czasie delikatnie bułeczki ponacinać tworząc ‘+’, pędzelkiem pokryć odrobiną płynnego oleju kokosowego każdą bułeczkę i posypać je białym sezamem. Piec w 180’C ok 20 minut. ORZECHOWE KOTLECIKI Kaszę jaglaną

Candy Pandas
Dutch baby – grzeszne śniadanie 125

coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze słowo od Wujka Dobra Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu o bardziej pochyłych niż stromych brzegach, wtedy ciasto najładniej wyrośnie. Jeśli nie macie patelni z metalową rączką, ale plastikową(...)inne naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała

Niedzielny kucharz
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 168

inne naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała

Niedzielny kucharz
Dutch baby – grzeszne śniadanie 165

inne naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała

Niedzielny kucharz
tanie pączki (bez jajek i masła) 192

dodatkowo: 1/2 słoiczka masła orzechowego 1,5 tabliczki czekolady deserowej 5 łyżek mleka wiórki czekoladowe 2 litry oleju do smażenia Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus i wyrabiać, po chwili dolewając olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić(...)niego powietrze i odstawić jeszcze na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i ułożyć na blacie oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić.  W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zdrowe ciasto czekoladowo-orzechowe a'la maxi king 1133

czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mleka (lub więcej) Płatki zmielić na mąkę. Dodać roztopiony(...)odzywką, syropem, miodem i masłem orzechowym. Dodać orzeszki i połączyć. Na koniec wmieszać olej, koniecznie roztopiony i wystudzony. Masę przełożyć na spód owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!). Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka  Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można

Chocolate Muffin Blog
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 585

ubijając. Na koniec dodajemy mąkę amarantusową - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 35 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa orzechowa: W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, masło orzechowe

W kuchni Katie
Sernik na murzynku 307

razem z kakao i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową.  Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem

Słodkie Przyjemności
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 260

kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki(...)masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią

FitKot
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 316

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich   Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej ( jaglane brownie ) 1734

jaglanej.I choć nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe, na bazie jaj i masła, zapewniam, że śmiało może z nim konkurować. A pojedynek w dziecinie "ZDROWE" - wygra miażdżąca przewagą. Składniki :( na małą blachę )* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym ) * 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych* 1/2 szklanki masła orzechowego* 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej(...)połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki.Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać.Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach

kolorowotorcikowo