Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego Składniki: ciasto: - 166g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 66g margaryny roślinnej - 83g śmietana 18% - cukier waniliowy 8g - 1 łyżeczka cukru śmietana orzechowa: - 165ml śmietanki 30% - 2 łyżki tartych orzechów włoskich (u mnie Backmit) - 1 łyżeczka cukru pudru - 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania) dodatki: - cukier do obtaczania Przygotowanie(...)takie dziwne wagi są podane w składnikach. A odkąd u mnie w domu jest waga kuchenna, nie jest to już dla mnie żaden problem. A więc wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski, margarynę siekam nożem, następnie dokładnie rozrabiam ręką. Gotowe ciasto najlepiej odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie już schłodzone wałkuję, biorąc małe kawałki ciasta, na grubość około
Kuchnia co dniastronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki to nie lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy(...)jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli
Dzieje kuchennej WiewióryCzęsto zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już w tym temacie nic
Zdrowa Kuchnia SowyWielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki(...)łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty
Chocolate Muffin Blogmleka Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż(...)wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka(...)cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta
Kuchnia Danusiblogu w tym roku! Jeszcze jesteśmy przed świętami, więc to idealny moment na zrobienie tego obłędnego sernika 😍 Korzenny spód i ciasteczka, cynamon w serniku oraz pasta orzechowa z mixu orzechów Nutura to nieziemskie połączenie, którego warto spróbować zawsze, nie tylko raz w roku 👌 Oprócz pysznych serników życzymy Wam spokojnych świąt w gronie bliskich i kochanych osób. Cieszcie się swoją(...)przyprawy. 2. W misce wymieszać mąki i sodę. 3. Do suchych składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 4. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wycinać dowolne kształty. 5. Ciasteczka piec
Candy Pandaskremówki 1 łyżka masła 3 łyżki dobrego kremu orzechowego 1 szklanka grubo krojonych orzechów włoskich, opcjonalnie laskowych, migdałów (lub tylko włoskich) Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – dodać do jaj, wymieszać. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło oraz wsypać zmielone orzechy, ponownie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (26 cm), wstawić
Kocham Czekoladękokosowej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (z małą ilością cynamonu w składzie) - ½ łyżeczki sody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym) - około 300g masła migdałowego lub innego orzechowego - tabliczka gorzkiej czekolady 1. Zmielony len wymieszać z 9 łyżkami wody i odstawić na około 5 minut. 2. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć mikserem na puch. 3. Dołożyć do oleju(...)Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami lub orzechami
Candy PandasCo robisz, gdy dziecko prosi o coś na deser? Przygotowujesz 😀 tak powstały ciasteczka kruche z masłem orzechowym. To dziewczynki chodziły
Kolorowy Przepisownikorzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g(...)łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie
Smaki Na Talerzumleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia(...)ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy
Health-Fit-Lifemleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia(...)ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy
Health-Fit-Lifeorzechowego Karmelizowana żurawina: szklanka zamrożonej żurawiny masło kilka łyżek syropu klonowego tymianek świeży (1 gałązka) 1/3 szklanki soku z żurawiny 100% 1 lampka czerwonego słodkiego wina Fasolę zmiksuj blenderem z jajkami i miodem na gładką masę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto(...)owoców. Przełóż owoce do kielicha blendera, dodaj masło orzechowe i zmiksuj całość na gładki mus. Żurawinę podsmaż na maśle z tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu. Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu
Mango Papaja