ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:182/359)

,,Pączki z masłem orzechowym’’ 163

orzechowa z kawałkami orzechów do nadziewania – Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50 g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe nadziewamy masą orzechową. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Szukasz pomocy prawnej? Radca prawny gwarantujący pomoc prawną

Podróż w kulinaria
Mazurek Wielkanocny zając 120

Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy, przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na niego zające .Pieczemy w 170 stopniach koło 15-20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową cały środek. Ob-ramówkę królika zaznaczamy kuleczkami czekoladowymi. wąsy robimy z rodzynek

Różowa kuchnia
Placuszki z bananem, masłem orzechowym i kaszą manną (bez mąki i cukru) 95

kasza odrobinę napęczniała. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. W przepisie użyłam masła orzechowego oraz oleju kokosowego do smażenia

Di gotuje
Zwijane drożdżówki z orzechami 134

odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około 10 kawałków. Każdy, lekko(...)wystudzić na kratce. Polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Masa orzechowa: 2 lekko czubate szklanki zmielonych orzechów (dowolnych) 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej  Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 144

przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można zastąpić innym orzechowym) 1 łyżka wody różanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu kajmak (najlepiej domowy, przepis można

Quinoa Raz!
Czekoladowe ciasto z cukinią 173

apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus!  Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi (jak na zdjęciach) z twarożkiem grani na wierzchu i plasterkami banana  Obie wypróbowane! Ciężko poprzestać(...)mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree.  Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę

Kuchnia Ellie
Masło orzechowe 5-mix / Masło z orzechów laskowych - Nutura 129

masłach. Oba masełka są dość jasnego koloru z widocznymi drobinkami skórek. Smak: Masło orzechowe 5-mix: Po otwarciu czuć zapach słodkich, prażonych orzeszków jaki często towarzyszy dobrej jakości masłom orzechowym. Masełko jest dość lejące i z łatwością można je wymieszać w słoiczku. Masa jest gładka z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami orzechów. Jeśli chodzi o smak to posiada wszystkie najlepsze cechy(...)laskowym nadzieniem. Podsumowanie: Oba masła oczywiście nas nie zawiodły bo każde z nich ma w sobie to co nie pozwala skończyć na jednej łyżeczce :P Masła te świetnie wzbogacą ciasta, desery czy śniadania, można je wykorzystać w formie polewy, ponieważ mają idealną do tego konsystencję. Polecamy z całego serduszka <3 Ocena: 6 pand

Candy Pandas
Fit sernik z jabłkami i orzechowo - czekoladową kruszonką 150

Dziś przepis na doskonały sernik na kruchym spodzie z aromatycznymi jabłkami i chrupiącą orzechowo - czekoladową kruszonkę. To coś w sam raz dla wielbicieli serników i jabłeczników. Idealny na niedzielny relaks ale także na imprezy czy święta. Bardzo polecam. Składniki: Spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki ksylitolu 160 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa(...)ciemnego kakao 2 garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut. Masa serowa : Twaróg zmiksować twaróg z budyniem (proszkiem) i ksylitolem, następnie dodać jajka

Healthy food explorer
Biszkoptowa kanapka z marmoladą i Nutellą 205

taką nazwę ;).     Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Ciasto biszkoptowe: 3 duże jajka 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 120 g mąki pszennej tortowej przesianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego Krem czekoladowy: 150 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella 100 g ubitej śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 3 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1 99

kozich serów i obowiązkowa sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem orzechowym. Potem na stole pojawiły się dania na ciepło: Mcwadi w chlebku lawasz, czyli szaszłyk wieprzowy w cienkim cieście. Szkmeruli, delikatne kawałki kurczaka w czosnkowym sosie. Nie zabrakło także idealnie przyrządzonego okonia morskiego i oczywiście tradycyjnego Chaczapuri nadziewanego lokalnym serem

kuron.com.pl
Ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake 114

Witam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza

Be Fit Be Strong
Powidła śliwkowo - orzechowe 117

razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także

Opowieści z piekarnika
Bezglutenowe brownie z malinami 160

czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta

Gotuj Się Kto Może
Owsiane koszyczki z truskawkowym kremem 165

banana z dodatkiem niewielkiej ilości wody na gładki mus i połączyć ze składnikami suchymi. Dodać roztopiony olej kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru

Kuchnia Ellie
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 126

Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 186

całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 148

laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe

Quinoa Raz!
Tort z kremem kakaowym 219

Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania