ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:159/359)

Tort orzechowo- czekoladowy 116

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które

Domowe ciasta
Babka kawowo- orzechowa 133

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Palmiery czekoladowo-orzechowe 145

składniki* gotowe ciasto francuskie* 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella* 50 g posiekanych orzechów laskowych* 2 łyżeczki cukruSposób wykonaniaRozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać

Mix smaku
Waniliowe muffiny motylki z kasztanowymi skrzydełkami (bez glutenu, cukru białego) 110

mikrofali) rozpuścić olej/masło i ksylitol. W misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wycinać serduszka. Przełożyć

Candy Pandas
Krążki mocno orzechowe. 105

Uwielbiamy orzechy włoskie, a także domowe smarowidła, często kupując masło orzechowe. Ja podpowiem Wam jak szybko zrobić własne! A przy okazji wyczarować smaczne chrupadełka do kawusi! Co nam trzeba? 200g orzechów włoskich- już wyłuskanych 100ml oleju z orzechów włoskich SemCo BIO płaska łyżka cukru trzcinowego ciasto francuskie Cukier trzcinowy żółtko Robimy! Do blendera wlewamy olej- Przygotowana kompozycja smakowa łączy

Latosiowydom
Babeczki orzechowo - pomarańczowe. 164

Pyszne, mięciutkie, bardzo pomarańczowe, oraz bardzo orzechowe babeczki orzechowo-pomarańczowe. Przygotowanie takich pysznych babeczek nie zajmuje dużo czasu, zniknięcie babeczek też nie zajmuje długo czasu, bo po spróbowaniu jednej trudno jest się oprzeć drugiej.  Babeczki udekorowałem w stylu angielskim, czyli kremem maślanym z cukrem pudrem, ale trochę zmieniłem składniki kremu i zamiast części masła dałem jogurt naturalny. Krem(...)pieczenia. Mąkę dodajemy do składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie wymieszać ręcznie, aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy.  Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy

Kuchnia Łukasza
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 143

więc postanowiłam samodzielnie odtworzyć przepis w domu… i udało się! Oczywiście nawet ciasto przygotowywane według jednego przepisu nigdy nie wychodzi za każdym razem dokładnie takie samo, tym bardziej to ciasto nie jest identyczne, ale daje rezultat bardzo zbliżony do festynowej słodkości. Mam nadzieję, że Pepperminta się nie obrazi… Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Spód: ½ szklanki migdałów(...)wyłóż papierem do pieczenia. Do kielicha blendera wsyp migdały oraz płatki owsiane i zmiksuj na w miarę jednolity proszek. Następnie dorzuć masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy, przyciskając delikatnie kłykciami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj

Roślinna - blog wegański
Orzechowe Valldemossa z nuta cytryny 93

Dodać zmielone orzechy , dobrze mieszając po każdym dodaniu do pełnego połączenia. Następnie ubić pianę z białek, łopatka około 1/3 dodać do masy orzechowej . Po dokładnym połączeniu , dodać pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie połączyć z reszta ciasta. Wyłożyć masę do formy. Piec ciasto przez około 30 minu t lub do momentu, suchego patyczka(-u mnie po 24 minutach ,ale każdy

w mojej kuchni
Ciasto Snickers 148

masa budyniowa: mleko 500 ml, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 4 łyżki, masło  20 dag, orzechowy krokant: orzechy włoskie 20 dag, miód 2 łyżki, masło 10 dag, cukier 10 dag, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich

kulinarne odsłony pati
Babka piernikowa 98

minut, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta. Zmniejsz obroty miksera dodaj masło orzechowe i wlewaj ciurkiem olej (cały czas miksuj). Teraz wsyp wymieszane składniki suche i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto wyłóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika (wcześniej nagrzanego do 160°C). Piecz przez

Delicious Place
Tort Koliber w mojej wersji 155

pół.  Tak  wyglądał mój tort. Podoba Wam się? Ci którzy jedli chwalili bardzo, ale czy mozna im wierzyć? Tort Koliber w mojej wersji Składniki na ciasto: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki) 3 dojrzałe banany 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)cukier się rozpuści i zbrązowieje wrzuć pokruszone orzechy, a po chwili zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj by karmel oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa

Gotuj Sam!
Naleśniki z masłem orzechowym 216

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlewamy mleko, wodę gazowaną i wbijamy 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką, tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję (bez grudek). Naleśniki smażymy na odrobinie oleju kokosowego na małej patelni. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, składamy według upodobań i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 225

RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami.  Rabarbar w kawałeczkach

Słodko-Słony Świat Ilony
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 148

gram masła  łyżeczka sody  łyżeczka cynamonu  łyżka korzennej przyprawy  1/3 szklanki miodu  1/3 szklanki wody  3 jaja  szczypta soli Masa orzechowa do przełożenia: 3/4 szklanki orzechów włoskich  1/2 szklanki orzechów laskowych  2 łyżki Amaretto  1/2 szklanki miodu  2 łyżki masła  Glazura czekoladowa: 150 gram masła  3 łyżki(...)Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i wyłóż na jedną z przekrojonych części masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część do drugiej. Odstaw na jakiś czas. W tym czasie przygotuj glazurę: rozpuść masło z kakao i cukrem. Polewą oblej ciasto. Odstaw do wystygnięcia na całą noc. Kolejnego dnia piernik nadaje się do krojenia. Świetnie się przechowuje

Mango Papaja
Cola&Nutella Muffins 199

łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki 1 łyżka Nutelli 1 łyżka masła orzechowego pół szklanki Coca- coli 1 mały kefir Danone *dodatkowo można roztopić 2 tabliczki czekolady, aby wzmocnić smak czekolady wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania