To już dziś – mecz Polska-Niemcy Euro 2016! Każdy fan piłki nożnej na pewno będzie kibicował, przeżywał każdą minutę i trzymał kciuki za naszą reprezentację
Słodkie okruszkiRobiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio
Kolizje Smakówmyślało o bożonarodzeniowym życzeniu. Gdzieś w jego dłoni kruszył się świąteczny opłatek… „ Czy Wy też lubicie ten przedświąteczny czas? Osobiście, to ja chyba bardziej niż same właściwe Święta. Dlaczego? Bo ten czas trwa dłużej, a świąteczne dni mijają szybko, za szybko. Składniki spód 150g herbatników kakaowych 2 -3 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru masa serowa(...)Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem sernik oprószamy cukrem
Raj dla Podniebieniadelegację. Na jeden dzień przeniosłam się do innego świata. Do świata dyniowego czyli na XII Dolnośląski Festiwal Dyni do wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Wyruszyłam skoro świt by móc zobaczyć święto tego wspaniałego warzywa. Oprócz doznań wizualnych miałam też okazję być jurorem w konkursie na najsmaczniejszą dynię. Poniżej kilka migawek z Festiwalu i Ogrodu samego w sobie. Warto było pędzić(...)gara" wybrałyśmy co następuje : Miejsce I w konkursie na najsmaczniejsza dynię czyli Lody dyniowe z sosem śliwkowo-dyniowym Miejsce II czyli dżem prozdrowotny dyniowo-sosnowy Miejsce III czyli Ciasto dyniowo-czekoladowe wielkie zaskoczenie czyli pyszny sernik dyniowy z sera koziego z obłędnym musem... I kilka foto spojrzeń na Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego. Nigdy w nim wcześniej nie byłam
Dzieje kuchennej WiewióryWracając do świątecznego klimatu - piernik. Zdjęcie z zeszłorocznych świąt. Wiadomo, że najlepszy jest nie od razu po upieczeniu, jeśli macie wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła(...)utrzyj z 3 łyżkami cukru i przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam
Corner With RecipesCałe szczęście, że w porę je znalazłam i upiekłam te maleństwa :) Wyglądają uroczo i świetnie będą nadawać się do koszyczka! :) Przy okazji chcę także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek(...)miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarcudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz.Składniki:1,5 szklanki mąki tortowej4 płaskie łyżki imbiru3 łyżki przyprawy do piernikapłaska łyżeczka sodypłaska łyżeczka proszku do pieczenia10 łyżek miodu125 g roztopionego masłapół(...)miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.Smacznego
Moje pyszne gotowanieWprawdzie już po świętach, ale pierniczków nigdy dość. Składniki: 0,5kg mąki pszennej tortowej 0,5l miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 120 g masła 2
tyfranboxOpis Czekoladki domowe z orzechami: Czekoladki domowe z orzechami to czekolada grzechu warta. Świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskokalorycznej, dla alergików czy osób, które w
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewypróbować. Od razu mi się spodobał. Zanim go sama przetestowałam, wprowadziłam kilka zmian i powstała moja wersja na rybę po japońsku. Smak obłędnie pyszny. Warto zrobić i na Święta i na Nowy Rok i.... Polecam :) Składniki: 500 g ulubionej ryby (ja użyłam filet z dorsza) 6 pełnych łyżek mąki 1 jajko ok. ½ szklanki wody Warzywa: 4 cebule(...)wstawiłam na małym gazie do gotowania. Po chwili rondelek zdjęłam z ognia i zostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli
Kuchnia u Krysidzieje się więcej, niż się spodziewałam, ale zamiast narzekać na szczegóły, które zdecydowanie w zachwyt mnie nie wprawiają, biorę wszystko z uśmiechem i zadowoleniem. To chyba te zbliżające się Święta tak na mnie działają... Dzisiaj mam dla Was kolejne duńskie ciasteczka - zdecydowany faworyt C. Stwierdził, że mają absolutnie fenomenalną konsystencję, i niemal siłą musiałam go od talerzyka odrywać(...)drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać sok z limonki i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To po prostu kwestia użycia odpowiednich powideł lub dżemu. Najlepiej nadają się do tego te o smaku porzeczkowym, śliwkowym lub wiśniowym, które charakteryzują się lekko cierpkimi i kwaśnymi nutami. :) SKŁADNIKI: 1/2 kostki margaryny(...)piernika. Dodajemy do utartej margaryny razem z mlekiem i dżemem. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra / dół. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. Kiedy wystygnie polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego
Kuchnia od dwojgaTen deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchniPierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne
MarcinChef