Ciasto jogurtowe z rabarbarem 155odrobinę słodkości. W końcu mogę sobie pozwolić na małe łasuchowanie. Rzadko sięgam po sklepowe i komercyjne słodycze, więc pozostaje mi je przygotować samemu. Wielu osobom wydaje się, że pieczenie ciast to żmudna i czasochłonna praca. I tu chciałbym wyprowadzić Was z błędu i odczarować to niesłuszne przekonanie. Uwielbiam ciasta, które składają się z małej ilości składników, a jeszcze(...)bardziej te, gdy wszystko wsypujemy i wlewamy do jednej miski, mieszamy i wstawiamy do pieczenia. Jednym z takich ciast jest ciasto jogurtowe. Wystarczy dodać ulubione owoce i upiec. Dziś chciałbym zainspirować Wać moim ciastem jogurtowym z rabarbarem. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jego smak zapewne zachęci Was do kolejnych słodkich eksperymentów w kuchni. Czas przygotowania
kulinarnyJa
Ciasto przekładane makiem 188Puszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Uwielbiam ciasta z makiem i większość z nich robię zazwyczaj na święta, z wyjątkiem tego ciasta przekładanego makiem. Ciasto jest łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę. Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już(...)wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie. ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto przekładane makiem: Ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 łyżki octu kilka kropel aromatu cytrynowego Masa
Kuchcik gotuje
Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami 223Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli jabłkowych ciast. Dziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Ciasto salceson sprawdzi(...)się na każdą okazję, również na święta. Spróbujcie. Ciasto piekłam w nowym piekarniku Electrolux. Szczerze Wam polecam! Ja jestem zachwycona, choć to dopiero początki mojej przygody z tym sprzętem. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się to skończy), ale piekarnik już jest i sprawuje się fantastycznie. Firma Electrolux stanęła na wysokości zadania. Piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X zachwyci
Słodkie okruszki
Tort „Dziaduch” - baumkuchen 164Tort „ Dziaduch ”, baumkuchen lub sękacz – tradycyjne ciasto wielu krajów, nie tylko europejskich. Baumkuchen - drzewne ciasto, z charakterystycznymi słojami, powstającymi podczas pieczenia. Przepis na d ziaducha znalazłam w książce Jak gotować Marii disslowej, z 1930 roku. Z podanych proporcji upiekłam ciasto w tortownicy 24 cm. Wysokość ciasta 2,5 cm. Jeżeli upieczemy w mniejszej formie, ciasto będzie wyższe. Maria Disslowa poleca(...)polukrowanie ciasta, ja uważam że jest tak smaczne, że nie ma co go dosładzać glazurą. 180 g masła, 180 g cukru pudru, 10 jajek, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka otarta z 1 cytryny, 250 g mąki (u mnie tortowa), sól, Masło ubić na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodać przyprawy. Białka ubić
królestwo garów
Tradycyjny Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) 453Makowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże
Słodka Strona
Fale Dunaju siostry Anastazji 320Fale Dunaju to ciasto bardzo znane i lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku(...)olejek rumowy Sposób przygotowania: Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić
Cukiernia Pychotki
Cytrynowy mazurek i kruche ciasteczka z cytrynowym kremem - idealne na wielkanocny stół 153roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta(...)drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej 100 g cukru drobnego Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasta i wypieki wielkanocne 1923Ciasta i wypieki wielkanocne Zastanawiasz się co upiec na tegoroczne święta wielkanocne? Przepisów jest całe mnóstwo. Ciasta muszą być kolorowe, efektowne i oczywiście bardzo smaczne. Zobacz moją wielkanocną listę domowych wypieków świątecznych, mam nadzieję, że Cię zainspiruje. Wszystkie zdjęcia są podlinkowane, więc aby zobaczyć przepis na dane ciasto wystarczy kliknąć w fotografie lub napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam(...)CIASTO JAPOŃSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO ZIELONE JABŁUSZKO PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK DYNIOWY Z OREO PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM I ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytem
Ciasto św Jakuba 227ciasto kupiła kiedyś moja teściowa i bardzo nam posmakowało, a ja skojarzyłam szybo, ze gdzieś w internecie widziałam i postanowiłam zrobić je sama. Podczas przeszukiwania internetu okazało się, że można je spotkać pod kilko nazwami ta najczęściej spotykana to "ciasto św Jakuba", spotkałam się też z nazwą "ciasto optymisty", a w cukierni sprzedawali je jako "dzień kobiet". Jak zwał(...)zwał jedno jest pewne to pyszne ciasto i niezwykle efektownie wyglądające, owszem wymaga trochę pracy ale dla efektu końcowego warto. Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 6 żółtek; 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 6 równych
Cynamonowe szczęście
Ciasto z cukrową posypką. 198Witam Was cieplutko :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było(...)podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają
Izabelawkuchni
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 264Kremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część z Was zapewne stwierdzi, że to profanacja, jednak taka wersja najbardziej przypadła nam do gustu 😀 Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania. Ciasto jak na kremówkę przystało jest mega kremowe i delikatne, choć kaloryczne. Jednak ciężko
Kuchnia MagdaLeny
TARTA SEROWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM 263Tarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się(...)Poza tym, dobrze komponuje się z delikatnym w smaku serem mozzarella. Całość dopełniają zioła. To wszystko sprawia, że tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Zaczynamy
Kuchnia MagdaLeny
Tort Ferrero Rocher 588Tort Ferrero Rocher Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej(...)czekoladzie typu Princessa Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca
Blog z Apetytem
Róże karnawałowe 153Jeśli umiesz zrobić ciasto na faworki to nie będziesz mieć najmniejszego problemu z przygotowaniem ciasta na róże karnawałowe. Róże karnawałowe Ciasto na róże karnawałowe jest identyczne do tego na faworki. Jedyną różnicą pomiędzy faworkami a różami jest to, iż do róż dodajemy dżem lub konfiturę. Róże karnawałowe polecam zrobić tym osobom, które lubią połączenie chrupiącego ciasta z owocowym dżemem. Dodatkowo(...)spirytusu 4 łyżki kwaśnej śmietany konfitura owocowa olej do smażenia cukier puder do posypania Jak przygotować róże karnawałowe . Do miski przesiać mąkę, dodać ocet, żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciato ułożyć na stolnicy. Rozwałkować na grubość jednego centymetra, jednocześnie ubijając ciasto wałkiem. Rozwałkowane ciasto ponownie złożyć w kostkę i rozwałkować. Powtórzyć tę samą czynność około 4 razy
mecooks
Wegańskie pączki dyniowe i trochę o białej obwódce 190mają białą obwódkę. Ja nadziewam przed smażeniem i to bardzo dużą ilością marmolady, więc nie uzyskuję białej obwódki 😔 Cóż, praw fizyki nie uniknę 😉 Obwódkę uzyska się wówczas, gdy gęstość ciasta będzie mniejsza niż gęstość oleju, zatem ciasto musi być dobrze wyrośnięte. Wkładanie nadzienia do środka przed smażeniem zwiększa średnią gęstość pączka, więc jego zanurzenie jest większe i obwódkę się uzyskuje(...)ciemniejszą od reszty usmażonego pączka 😉 Podejrzewam, że w tym karnawale te pączki usmażę jeszcze raz i dla porównania nadzieję po usmażeniu. Wtedy zachowam też swój sposób wyrabiania ciasta drożdżowego, bo przyznaję, że mam inny w porównaniu z Weganonem. Podejrzewam, że większość z nas ma swój sprawdzony sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Ja do swojego dochodziłam latami, głównie zarabiając ciasto na chleby
Weekendy w domu i ogrodzie