się zastanawiam, czy jesteście zwolennikami dzisiejszego święta? Halloween - przywędrował do Polski i powoli się zakorzenia. Czy to źle, czy dobrze? Ja dzisiaj od samego rana, czynię przygotowania do dzisiejszego wieczoru. Wybieram się do koleżanki, która organizuje Halloween Bloger Party. Zapowiada się interesująco, wszak towarzystwo będzie doborowe. Ciekawa jestem jak się Wszyscy poprzebierają :) Mój strój, już czeka przygotowany, menu(...)całość z mąki pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli około 30 obranych migdałów A jak to zrobić: Ze wszystkich składników(oprócz migdałów) zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta formować palce, które ponacinać, a na końcu wcisnąć migdał w miejsce paznokcia. Piec około
Kuchnia w opałachbardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.Pizza wyszła wspaniale, szczególnie dlatego, że ani smaki, ani konsystencja nie są jednolite. Zacznijmy od konsystencji - na kruchutkim cieście zachwyca nas płynny dip czosnkowy zestawiony ze świeżym szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część(...)która wydobywa się dopiero po chwili, czarny pieprz, domowa mikstura - to opcje obowiązkowe, a oregano? Stworzony dla pizzy zielony "pyłek".Pozdrawiamy i zmykamy czarować coś... przypominającego nam o magii świąt. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie, liść(...)zupy, wymieszać i potem wlać do zupy.Lane kluseczkiW małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyZakupiłam sobie ostatnio foremki do małych babek i od razu je wypróbowałam. I tak na święta zamiast dużej babki mam kilka małych. Jedna babeczeka trafi do koszyczka. Moje babeczki są z bakaliami i aromatem rumowym ale można także nadać babeczkom inny smak. Można dodać skórkę i sok z cytryny lub pomarańczy albo inny dowolny aromat. składniki: 6 jajek(...)dodać roztopione masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Foremki do babeczek dokładnie natłuścić masłem i posypać mąką. Do każdej foremki nałożyć ciasta na wysokości 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek i odłożyc do wystudzenia. Jeśli babeczki
Monia miesza i gotujeinnej wędliny 1 cebula pokrojona w piórka Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję(...)albo jakiejś innej wędliny plus 1 cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Doprawcie solą i pieprzem, przyrumieńcie i polejcie pierogi. Odsmażone pierogi z mięsną polewką smakują wyśmienicie na drugi dzień Świąt
Zasmakuj KuchniPyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mleka 290 g powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 2 łyżki sody oczyszczonej 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika około 350 g bakalii(...)śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
Ciastka - domowe słodkościUwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki w
greenscarfKochani , nie wiem jak to się dzieje ,że do tej pory nie wstawiłam przepisu na swoją ulubioną , mocno lukrowaną struclę makową,a prawie w
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZ kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował
Mango PapajaTakie muffinki przygotowuje się bardzo szybko.Wprost idealne są na odświętne stoły , jako słodkie,pyszne przekąski. 2 szklanki.mąki 3/4 szklanka.cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich
Eat me! Fit me!Witajcie :) zapraszam dzisiaj na kruchutkie ciasteczka smalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę
Sama słodycz i szczypta chiliChoć aura za oknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać pierniczki z choinki. I choć zwykłych ciastek mi nie wolno, tak postanowiłam poeksperymentować z ksylitolem i różnymi rodzajami mąki i upiekłam pierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności(...)dużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło, ksylitol i ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie
W kuchni Katiedłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia faworków - tzw "chrustu" . Niby zwykłe suchelce ale jednak kojarzą się z karnawałem i dobrą zabawą. Więc jak tylko minęły święta...rzuciłam się w wir kulinariów karnawałowych.... Zaczęłam właśnie od faworków. Przepis niby prosty, ale wystarczy tylko dodać jakąś tańszą mąkę... nie przesiać jej ... i można okna(...)szczyptę soli oraz kieliszek octu. Wyrabiamy na jednolitą masę, zbijamy w kulkę i wsadzamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko... Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie. W garnku
dlaSmaQNajprzyjemniejsze chwile spędzane razem ;)Czyli nasza pierwsza wspólnie we trójkę przygotowana szopka;)Rafałek doskonale sprawdza się jako obserwator i pomocnik w sprzątaniu, czyli wszystko ze stołu
Lawendowe Niebo