Święta co raz bliżej i bliżej, a ja ze swej strony proponuję zamiast tradycyjnej babki włożyć do koszyka ze święconką małe babeczki, czyli muffiny. Niewielkie, eleganckie i bardzo smaczne. Polecam:) Składniki: 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jaj 2-3 łyżeczki kakao 4 średniej wielkości(...)wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka z octem mieszam razem i dodaję do ubitych białek. Wsypuję pozostałe składniki i ucieram. Następnie wlewam olej, a na koniec do gotowego już ciasta wsypuję pokrojone jabłka. Formę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na 30 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam kilka minut w formie
Ciasteczkowy PotwórPolvorones to ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć(...)czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość
Zakręcony Widelecswoim utworze Marcin Bielski w 1557r tak napisał : „Nalejcie wosku na wodę , Ujrzycie swoją przygodę Słyszałem od swej macierze Gdy ,która mówi pacierze W wigilię Andrzeja świętego Ujrzy oblubieńca swego…” Ale andrzejki ,to nie tylko wróżby. W niektórych regionach Polski wierzono, że w tę noc schodzą na ziemię dusze potępieńców. By ich odstraszyć rozpalano małe ogniska tzw.” ognie(...)robi się sprawniej.Wcześniej należy przygotować odpowiedni tekst. Najlepiej wydrukować i pociąć na paski 10cmX2cm.30 dag mąki tortowej 8 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka1 żółtko2 łyżki olejui jeżeli ciasto źle się zagniata dodać trochę śmietanyszczypta soli.Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne i smaczne Świąteczne pierniczki, które szybko miękną i są wyjątkowo mocno korzenne. Jedne z moich ulubionych w tym roku! Składniki (na 50 sztuk): 1 kg
Mango PapajaKakaowe nadziewane orzeszki – świąteczne ciasteczka Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam takie orzeszki i nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Ostatnio nabyłam nowy opiekacz do orzeszków (pisałam Wam o tym tutaj , tam znajdziecie też kod rabatowy na taki opiekacz) i teraz co rusz przygotowuję nowe orzeszki Dziś polecam Wam kakaowe nadziewane orzeszki. Są równie proste(...)smaku waniliowym i adwokatowym Kandy Lauretta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy całe jajko. Całość szybko zagniatamy, z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Rozgrzewamy opiekacz do orzeszków (lub szykujemy patelnię do orzeszków lub foremki do piekarnika). Ze schłodzonego ciasta robić
Słodkie okruszkiCześć Dziś 19 dzień Adwentu. Do świąt pozostało 9 dni. Od razu przepraszam za zdjęcie. Ciastka mi tak do końca nie wyszły, ale mogę zagwarantować, że smakują dużo lepiej niż wyglądają. Ale trochę za mocno przekombinowałam i dałam troszkę za mało mąki, bo niestety robiłam ciastka z połowy składników (a wszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki(...)mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części, a każdą znowu
blog.moje-pasje.infosobie zacytować Maćka) z Bożym Narodzeniem. Zresztą teraz bardziej niż kiedykolwiek. W końcu jesteśmy już na ostatniej prostej przed świętami. Kwestia prezentów zapięta na ostatni guzik. Negocjacje ze Świętym wypadły pomyślnie ;) Jeszcze tylko pomogę mu przy pakowaniu, bo i tak ma dużo na głowie. Z córką przygotowałyśmy dla niego muffinki jabłkowe z dodatkiem masła orzechowego oraz kremu cynamonowego(...)wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno
zadanie-gotowanieWitajcie :) Niedługo święta , zapewne każdy z Was upiecze jakąś babkę , ja mam dzisiaj propozycję babki z marcepanem i polewą krówkową. Babka wyszła pyszna , do jej upieczenia wykorzystałam foremki z kominkiem od PapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek http://papilart.pl/ . Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru(...)cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki
Sama słodycz i szczypta chiliJuż tylko dwa tygodnie dzielą nas od świąt:)Uwielbiam te święta, magia świec, zapach keksu, ozdoby złociste, zapach choinki....mmmm...ale się rozmarzyłam...dzisiaj razem z moją córeczką piekłyśmy pierniczki:)Wyszły pyszneeee! Pierniczki te nie muszą leżakować...a przepis jej autorstwa mojej mamy z moją modyfikacją;) ok. 1kg mąki 30 dkg cukru 10 dkg masła lub margaryny(...)soli. Chwilę mieszam. Do uzyskanej konsystencji dodaję resztę składników czyli: Przyprawa (chyba najważniejsza w tym wszystkim ;)), cynamon, proszek do pieczenia, przesiewam mąkę i zgniatam na stolnicy na gładkie, lśniące ciasto. Tak uzyskane ciasto rozwałkowuje na 0,5 cm w zależności jaką kto woli grubość i wycinam foremkami różne kształty. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem i piekę w termoobiegu
Moje Słodkie PiekiełkoKolejny, po lekkim keksie , uzdrowiony świąteczny przepis. W te święta już go raczej nikt nie wykorzysta, ale może za rok...? Poza tym, to równie dobry pomysł na obiad :) Zrobiłam je na rodzinną Wigilię i nikt nie marudził, wszystkim smakowały (a szczególnie mojemu tacie!). Naleśniki są zrobione z mąki razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie(...)minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i poddusić
chili & sugarporze. Dziś mam w planach (jednym z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki w brokacie. A czy Wy już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony przepis świąteczny?Dzisiaj przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na podstawowe pancakes. Są praktycznie identyczne, różnią się ilością składników i czasem oczekiwania. Wiem, jak czasami można się(...)proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą
Gotowanie to kochanieślicznymi, kolorowymi zdjęciami. Nie jestem wielką fanką pieczenia ciasteczek - szczególnie tych, które trzeba wycinać i wykrawać - i miałam nadzieję, że taka pozycja na półce zmieni moje nastawienie. Cóż... Przed Świętami, kiedy ogarnął mnie ciasteczkowy szał, okazała się niezwykle przydatna. Te akurat pyszności robiłam już kilka razy wcześniej, jednak aromat pomarańczy i czekolady, delikatnie podkręcony kardamonem może być bardzo(...)pieczenia, wymieszać z kardamonem, kakao i skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzględu na zbliżające się Święta Wielkanocne zebrałam dla Was wszystkie przepisy nadające się na tę okazję, jakie są na blogu. Zacznę od przystawek i dań nadąjących się na wielkanocne śniadanie. WIELKANOCNE ŚNIADANIE Jajka w galarecie Jajka z pasztetem i kurkami Jajka nadziewane(...)kawową Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy Sernik cynamonowo - pomarańczowy Jeżeli
Z miłości do słodkościbarszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znaleźć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Najpierw przygotowujemy zakwas na barszcz. Składniki na zakwas: -1 litr przegotowanej i wystudzonej(...)sucho. Wsyp do wody z czosnkiem i zamieszaj mątewką (rogolka, fyrlok, kołotuszka, koziołek itd.). Co to jest mątewka? To specjalny ubijak, wykonany z drzewa brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub polewy na ciasto. Odstaw przykryte ,ale nie całkiem i nie szczelnie, w cieple miejsce. Może stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj
Z Kuchni Do KuchniJest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;) Składniki na keksówkę 25 x 12 cm 120 g masła 3 jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę
Gotowanie...to proste !