Zapas świeżego miodu z tegorocznych zbiorów jest, więc i muffiny miodowe koniecznie muszą być. Słodkie co nieco do kawy, bez zbędnego krzątania się w kuchni i
Kuchcik gotujeDziś zapraszam Was na prosty przepis na domową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki
Słodkie okruszkiDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym
Kulinarne przygody GatityTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją
Smakołyki BerenikiZbliżają się Święta, a co za tym idzie pora na świąteczna ciasteczka Dziś zapraszam Was na migdałowe, bezglutenowe półksiężyce To jedne z moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę(...)masła klarowanego Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę mąkę jaglaną, ryżową i migdałową, następnie dodaj słodziwo. Do mąki dodaj żółtko, esencję waniliową oraz masło klarowane. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie z ciasta formuj niewielkie kulki, każdą z nich rozwałkuj i formuj półksiężyce. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem
365 dni dookoła kuchniPrzepyszne są te karmelowe pierniczki i wydaje mi się że są nawet miększe niż te ucierane ;) Wypróbujcie, można je spokojnie 3-4 dni przed świętami upiec ;) Składniki na 2 blaszki pierników: 400 g mąki pszennej, tortowej szczypta soli 1 jajko kl L 12 łyżek cukru trzcinowego 10 łyżek miodu 70 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki. 5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało i dało lepiej zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy go na grubość
Gotowanie...to proste !tutaj . Tym razem naszych nuggetsów nie smażymy na tłuszczu, a pieczemy. Spróbujcie. Do przygotowania pieczonych nuggetsów użyłam płatków kukurydzianych z e-Dana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki(...)pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas zależy
Słodkie okruszkifarszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie nachodzących Świąt też zrobi furorę! Koniecznie spróbujcie! Ps. jest bardzo łatwa w przygotowaniu! SKŁADNIKI: RO LADA: * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić(...)doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C. Podajemy na ciepło. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Serenada
Ostra na SłodkoDawno już po Świętach, ale są takie smaki, za którymi się tęskni. Przez cały rok wyczekuję Wigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. A co mam zrobić, gdy apetyt na pierogi jest silniejszy ode mnie? Oczywiście inną, uboższą wersję pierogów - czyli z kapustą i pieczarkami. Nie oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza(...)dusi, przygotowuję resztę składników nadzienia: obieram i kroję cebulę i pieczarki, a następnie je przesmażam. Kapusta wciąż się dusi (moja potrzebowała trochę ponad godziny). Ja w tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam go, by odpoczęło. O, chyba i kapusta już gotowa, mieszam więc i doprawiam nadzienie, studzę. Gdy już mam gotowe ciasto i nadzienie, pozostaje "tylko" ulepienie pierogów. Bawię się
Obiad gotowyLekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa. biszkopt: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy(...)Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam
wesoła kuchniaMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki(...)czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość
Bulliowiecie, że dziś jest święto naleśnika? Tak, tak. W Anglii zawsze w przeddzień Środy Popielcowej obchodzony jest Pancake Day, swego rodzaju odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Należy się bowiem najeść do syta przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu. Tradycja sięga XV wieku, kiedy to mąka, jajka i mleko były dobrami luksusowymi.W tym dniu odbywają się wyścigi z patelniami. Podczas biegu należy oczywiście(...)wariatka) ;) Danie jest bardzo smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Można podawać z sosem, np. czosnkowym. Polecam. P.S. Dzisiaj jest też Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Składniki (na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szkl. mleka - 1,20 zł 2 szkl. mąki - 1,20 zł 1 duże jajko - 0,70 zł 2 łyżki oliwy Farsz: 4 cebule - 1,50 zł 3-4 łyżki
zadanie-gotowaniePrzed świętami dostałam fajną paczuszkę od firmy Eterno. ETERNO to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości dla koneserów i poszukiwaczy dobrego smaku. Są firmą rodzinną przygotowującą wszystkie produkty według unikalnych receptur, które od pokoleń towarzyszą ich rodzinie. Celem jest produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. I dlatego stawiają(...)Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta i po świętach :) Przez kilka ostatnich dni każdy z nas mógł odpocząć od przeglądania stron internetowych i wertowania książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych dań i deserów. Od jutra jednak zacznie się gorączka przed Sylwestrem. Dziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym(...)kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć
Chocolate Muffin BlogŚwięta świętami ale na co dzień jeść też coś trzeba. Jako że orzechów nastał czas :D warto robić sobie z nich nie tylko mleko ale np. kremy/pasty do smarowania, które możemy wykorzystać np. do naleśników, zwykłych kanapek/bułek czy jakiegoś chrupkiego pieczywa. Mój ostatni krem z orzechów laskowych wyszedł tak smakowity, że koniecznie muszę go Wam pokazać(...)blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE