też nie wciąga. Nie żyję zgodnie z kalendarzem zdarzeń narzucających odgórnie - teraz czas na zabawę, jutro na przesłodzony wybuch miłości w postaci Walentynek. Wierna jestem jedynie świętom Bożego Narodzenia i Wielkanocy, cała reszta mogłaby nie istnieć (oczywiście z wyjątkiem moich urodzin;) Czy jestem zatem nudziarą? Smutasem, który z niczego nie potrafi się cieszyć? A może staroświecką panią, która(...)Wybrałam bowiem konkurencyjną imprezę w szkolnej kuchni - razem z kilkoma innymi rodzicami, pod bacznym okiem wprawnego szefa kuchni, przygotujemy wszystkie potraw na ten bal. Zajmiemy się też krojeniem kilkudziesięciu ciast (w tym mojego) upieczonych przez szkolne mamy dla 180 osób! Moja kreacja już gotowa -ulubiony fartuch i czapka czekają na wyjście. To będzie pierwszy taki mój bal w kuchni
KUCHARNIANapisaliście list do Mikołaja? A wiecie już czym poczęstujecie w tym roku Świętego? Jestem pewna, że kiedy obok kubka z ciepłym mlekiem znajdzie migdałowo-cynamonowe ciasteczka zapomni o wszystkich przewinieniach, z przyjemnością schrupie wszystkie i bez wahania prezent pod poduszką zostawi. Pamiętajcie również o świeżej marchewce dla Rudolfa i reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka(...)gotowych mielonych migdałów, wtedy użyjcie 3/4 szklanki. 2) Do przesianej mąki dodać mielone migdały, pokrojone, zimne masło, cukier trzcinowy w pudrze, cynamon oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę
Fitsweet.meŚwiąteczne muffinki piernikowe w nieco lżejszej i zdrowszej wersji. Smakują i pachną niesamowicie, naprawdę czuć klimat Świąt. Nie są za słodkie ani zbyt ciężkie, słodzone dobrym miodem, ale nie w przesadnych ilościach. Nie ma w nich też zbyt dużo tłuszczu. Do tego pyszny krem z ubitego mleczka kokosowego, który świetnie komponuje się z muffinkami oraz pięknie się prezentuje(...)olej kokosowy, miód i wymieszać. W o sobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez ok. 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Mleczko kokosowe ubijać mikserem* i powoli dodawać cukier. Muffinki udekorować, nakładając krem małą
Healthy food explorerpracochłonne, chociaż lepienie ich świetnie wycisza i relaksuje. Jeśli mamy dzieci to zachęćmy je do wspólnego lepienia, zapewniam, że będzie to miło i pożytecznie spędzony czas, a przygotowane na święta orzeszki zachwycą wszystkich domowników. Do wypiekania orzeszków wykorzystałam foremki nabyte w sklepie Tarka i miarka , w którym można zaopatrzyć się również w inne przydatne w kuchni i funkcjonalne(...)kakao do posypania (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak przygotować ciastka orzeszki z kremem czekoladowym? Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, oddzielić 1/3 część, a pozostałe zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Z ciasta formować małe kuleczki i wylepiać nimi wnętrze foremek na orzeszki. Foremka powinna być wyklejone cienką warstwą
Kuchcik gotujeSzybciej niż się tego spodziewałam nadszedł czas na kolejną babkę :-) Przed każdymi świętami odczuwam większą potrzebę testowania różnych dań niż w ciągu roku.Tym oto sposobem druga babka wypróbowana. Ciężko ocenić, która smakowała nam bardziej. Jedna i druga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno(...)jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem
Przysmaki KarolkiDzisiaj mam dla Was propozycję pysznych krokietów z kapustą i pieczarkami. Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO . Jeden z nich użyłam właśnie do
Sama słodycz i szczypta chiliulubionym fotelu, spojrzeć przez okno lub na choinkowe lampki i zatopić zęby w przepysznym pierniczkowym ciasteczku prosto z kubka. Małym ciasteczku (bo wiadomo, że te duże to na Święta!) z gałką waniliowych lodów, otulone najpyszniejszymi aromatami ciepłego cynamonu i imbiru...i lekkim karmelowym posmakiem brązowego cukru :) Po takiej słodkiej, pierniczkowej przerwie, która pozwoli poczuć świąteczny klimat(...)jednolitą masę. 3. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 2 min., jeśli moc mikrofali to 800W lub 1min, jeśli moc mikrofali to 1200W - lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie być kleisty. 4. Zajadaj ciepłe, oprószone cynamonowym cukrem i z gałką waniliowych lodów. Smacznego! Gingerbread mugcookie for 1 mugcookie Ingredients: 1 tablespoon of soft butter 2 tablespoons
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzyprawy i miesza przy małej prędkości, aż do połączenia składników. Następnie dodać jajka po jednym na raz, miksując powoli , po każdym dodaniu. Gotowa masę sernikową wlać do tortownicy wypełnionej ciastem. Umieścić tortownice owiniętą szczelnie w folię (dno i boki) , umieścić w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec prze z 1 godzinę i 20 minut . Wyłączyć piekarnik(...)wcześnie pokroiłam ,ale chciałam jak najszybciej podzielić sie z Wami smakiem tego pysznego sernika ps.szybko sie robi ,pomimo długiego opisu,a smakuje przepysznie ,będzie u mnie na święta gościł na stole
w mojej kuchniŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku(...)łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy
Pobite gary Barbaryczymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree(...)widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych
królestwo garówPieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu(...)Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem
Powiedz dietom nieJest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu;)). Nawiasem mówiąc, jak Wam się podoba?;) Ostatni tydzień był dla mnie bardzo wyczerpujący, co dało się także zauważyć poprzez moją nieobecność w blogosferze. Życie prywatne i zawodowe lubi płatać figle i zaskakiwać(...)własnym sercu". Składniki: 15 dag masła 1 jajko 3 łyżeczki cappucino 30 dag mąki 7,5 dag cukru pudru krem czekoladowo - orzechowy (np.taki - klik ), lub nutella Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenmacie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe? A może po prostu siadając do wigilijnego stołu jesteśmy wyjątkowo głodni, bo przecież według tradycji jest to ostatni dzień postu.Kiedy byłam dzieckiem, to właśnie(...)wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania
Codzienna kuchnia niecodziennazwiększyć dawkę :)), ale nadaje on tutaj oryginalnego smaku :). Pierniczki możesz przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. Możesz przechowywać je w metalowej puszce Jeśli jednak przygotowujesz je zaraz przed świętami, włóż je do puszki razem z pokojonym jabłkiem, wtedy szybciej zmiękną Pierniczki możesz ozdobić tak jak lubisz: lukrem, czekoladą, czy tak jak ja niczym W przepisie podaję Wam składniki(...)dodaj sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, a na koniec pieprz, szczyptę soli i cynamon. Do miski z mąką wbij jajko, następnie dodaj mieszankę miodowo – maślaną. Wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie jednolite. Potem z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszcz. Pierniczki piecz
365 dni dookoła kuchni