Rolada szpinakowa z łososiem Prosta w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna rolada na bazie szpinaku, kremowego serka i wędzonego łososia. Świetnie wpisuje się w
Blog z ApetytemWitam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym
Uwaga Babcia GotujeWielkanoc już za kilka dni. My w Szwecji świętujemy już piątek. Zaprosiłam znajomych na wielkanocny bufet, w którym między innymi znajdą pesto chlebek. Zawsze stawiam na domowe pieczywo na święta. Pesto chlebek to najprostszy drożdżowy chleb z dodatkiem domowego pesto. Postawiłam na kolor wiosny i wybrałam zielone pesto z bazylii. Najbardziej odpowiada mi domowe pesto, bo mogę(...)pinii 2 łyżki utartego parmezanu Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z miodem. Dodaj oliwę. Do misy malaksera wsyp mąkę i wlej rozpuszczone rozczyn. Używając haka zacznij zagniatać ciasto. Kiedy drożdże już się połączą z mąką dodaj sól i zagniataj dalej. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie zmiksuj pesto z podanych składników. Jeśli
codojedzeniaSobotni poranek to małe święto. To czas, kiedy wreszcie większość z nas nigdzie się nie spieszy. Kiedy godziny płyną nieco wolniej. Kiedy można poświecić więcej czasu na przygotowanie pysznego śniadania dla całej rodziny. Włączając do pracy wszystkich domowników, także małe dzieci, które uwielbiają mieszać, polewać, podjadać. Co podać na takie sobotnie śniadanie, które osłodzi nam zdecydowanie życie? Może stos pysznych(...)przez sitko. Jajko, mleko oraz olej łączymy z sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę do suchych składników i mieszamy trzepaczką do momentu otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 5-10 minut. Banany kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany
KulinarneImpresje.plkawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą, dodać tyle oleju, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą(...)zagęścić mąką i doprawić "po swojemu". Ja swoje mięsko podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-ostrymi ogórkami konserwowymi z chilli firmy Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę
Kto ugości moich gości?chleb – rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie “zaklepać” – w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość i jest(...)żytnią. Dodajemy suszone drożdże instant, zakwas chlebowy oraz sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem
Poezja smakuonieważ zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe(...)stolnicę przesiewamy mąki oraz skrobię połączone z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich schłodzony smalec. Całość siekamy dużym nożem. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, po czym całość ponownie siekamy. 4. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz drożdże i siekamy aż do połączenia składników. 5. Na koniec całość krótko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta i formujemy
Okiem Blondynki by McBlondipracy spędza większość czasu, więc kiedy już nam się trafi wspólne pięć minut... Idziemy spać. Jak na stare, dobre małżeństwo przystało. Nie mogłam sobie jednak mojego ulubionego amerykańskiego święta odpuścić zupełnie. Z samego rana zebrałam się więc w sobie, wyjęłam z lodówki masło i jajko, i jak tylko powoli doszły do temperatury pokojowej, zabrałam się do rzeczy(...)spożywczy w żelu Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 części, każdą zafarbować na inny kolor. Następnie połączyć część masy niebieskiej z różową, aby otrzymać fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt. Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna, z lekko cytrynowym aromatem - jednym słowem doskonała na wielkanocny stół :) Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą(...)oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen , obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę się przeważnie na początku grudnia, ponieważ wychodzi ich mnóstwo, a ja robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń(...)LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru opcjonalnie barwniki spożywcze WYKONANIE: Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie
Słodko-Słony Świat Ilonycieszy - ale czy jest ktoś, kto nie cieszy się z urlopu? Jak pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam moją szkołę, jednak spanie nieco dłużej i odrobina więcej czasu, szczególnie przed nadchodzącymi Świętami, z pewnością się przyda. Ostatnio bowiem nie tylko nie za bardzo mam kiedy piec, ale brakuje również czasu na jedzenie... Tak, moi drodzy - z C. ledwo co się widujemy(...)łyżka amaretto 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać amaretto i mąkę, do drugiej kakao i kawę. Każdą z nich dobrze zagnieść, żeby składniki się połączyły. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTematu nie da się ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone pierogi, które można już teraz przygotować, zamrozić a w dzień w którym chcemy je zjeść rano wyciągnąć z zamrażalnika, a przed samym podaniem podpiec(...)truflowej (jeżeli macie) Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość
greenscarfŚwięta się skończyły, za chwilę Sylwester. Poniżej przedstawiam Wam przepisy, które możecie wykorzystać na ten wieczór właśnie. Wybrałam kilka, resztę możecie znaleźć w kategorii sałatki, przekąski, jeśli nie znajdziecie nic w tych przygotowanych poniżej,a jest ich 30 :-). Miłego dnia :-) 1. Sałatka pod wódeczkę 2. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym(...)Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiregałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga, jakże przyjemne, lekkie, słodkie przygotowywanie pierniczków(...)kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy
Jeść, by żyć w zdrowiu