ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:553/679)

Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 188

mnóstwo energii do stawienia czoła codzienności.Ja z końca Świąt cieszę się ogromnie, co jest wręcz nieprzyzwoite. W pracy miałam kompletny zawrót głowy, bo niemal wszyscy wyjechali na Święta. W domu C. czuł się ciągle nie najlepiej, a w dodatku kiedy tylko napisałam posta o słońcu i zmianie pogody, spadł śnieg. Teraz na szczęście słońce ogrzewa(...)wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 191

Moje nie są może idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba nie jest tak źleJ Zapraszam również do podzielenia się waszymi inspiracjami nawiązującymi do tego święta. Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween           Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka(...)dodajemy do masy.  Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25  minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy

Mania Gotowania
Szybkie pączki 182

Szybkie pączki Lubicie pączki? U mnie od czasu do czasu po prostu muszą pojawić się na stole. Dziś zapraszam Was na mój sprawdzony przepis na szybkie

Słodkie okruszki
Pierniczki lebkuchen 203

To już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli 

Kulinarne przygody Gatity
Tort żurawinowy śnieżny 165

święta nie może zabraknąć słodkości na stole. Przychodzę do was z propozycją tortu z żurawiną i dużą ilością białej czekolady. Jest słodki a zarazem kwaskowy, z nutą kardamonu.  Jest lekki jak puch, i przywołuję nim zimę ze śniegiem. Podałam go na pięknych talerzach Grace  Ambition AMBITION GRACE biszkopt czekoladowy: 6 jaj dużych 2/3 szklanki cukru trzcinowego(...)cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut

wesoła kuchnia
Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 453

najważniejsze święto chrześcijańskie. Wiąże się ono także z ogromem przygotowań dla każdej gospodyni domowej. W końcu święta, to również (poza aspektem religijnym) czas dla rodziny. Same przygotowania do świąt wielkanocnych mogą być dość stresujące. Dlaczego? No cóż… nagle z dnia na dzień trzeba znaleźć czas na świąteczne porządki, zakupy, szykowanie dekoracji i gotowanie wielkanocnych potraw. Warto już(...)przy różnych okazjach. Dziś chciałabym wspomnieć Wam o doborze dobrych garnków. Uważam, że warto postawić na jakość i kupić zestaw garnków, który nie tylko usprawni nam przygotowania do świąt wielkanocnych, ale będzie nam służył przez lata. Przykładem mogą być garnki Silit – niemieckiej firmy. Oferuje ona szeroką gamę garnków dostępnych zarówno pojedynczo (co mnie osobiście na tą chwilę interesuje

Słodkie okruszki
Placuszki bananowe wg Aleex 174

nami święta, sylwestrowe szaleństwa i Nowy Rok. Pora wracać do codzienności i zwyczajnych zajęć. Zaczął się styczeń, pierwszy z dwunastu miesięcy, w czasie których będziemy mieli wiele szans, by od nowa poukładać ważne sprawy, na nowo zbudować relacje z ludźmi w naszym otoczeniu, by zmienić to, co nam się nie podoba. Czas świątecznej obfitości na naszych stołach też(...)dokładnie widelcem na papkę. 3. Do masy bananowej dodać 2 jajka. 4. Dodać przyprawy. Wymieszać. 5. Rozgrzać patelnię, na której można smażyć beztłuszczowo. 6. Na rozgrzanej patelni kłaść porcję ciasta. 7. Smażyć z obu stron na rumiano. 8. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego. A jutro zapraszam na konkurs urodzinowy

W mojej kuchni
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 185

Chciałam Wam pokazać fajny sposób na serwowanie świątecznych sałatek ale... nie chciało mi się robić przed świętami sałatki jarzynowej :) A tu niespodzianka - zapukał kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać(...)najłatwiejsze)  b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek

Kto ugości moich gości?
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 294

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu(...)łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę

Praktyczna pl
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 173

polskimi a duńskimi tradycjami świątecznymi. Tak się zagadałyśmy, że się spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić...W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać marcepan, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajko, połączyć.Partiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty (można specjalną foremką do speculoos).Ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 142

Surówka z kapusty pekińskiej i pora, to było dla mnie odkrycie tegorocznych Świąt. Jadłam ją u teściowej i nigdy bym nie wpadła chyba na takie połączenie pora z pekinką. Nieco mdława kapusta pekińska, nabiera charakteru dzięki dodatkowi ostrego samego w sobie pora. Takie zestawienie smakuje świetnie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, kasz, ziemniaków, ryżu(...)Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miękkie pierniczki 388

moim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem(...)oraz miód – rozpuszczamy na niewielkim (!) ogniu aż do całkowitego połączenia się składników. Studzimy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką. Partiami wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty. Delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni na około 8 minut

Smaki Na Talerzu
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 132

Kilka dni na blogu który uwielbiam za swoją tajemniczość, słowa, przepisy a mówię o Kucharnia natknęłam się na tajemnicze "Panpepato z Margot" co mnie mocno

Basia w kuchni
Wielkanocny sernik matcha na zimno 219

nosiłam się z zamiarem przygotowania sernika z herbatą matcha. Kolor sernik przyciąga uwagę ale i smak jest bardzo fajny. Sernik matcha jest puszysty i orzeźwiający. To idealny deser na święta, który postanowiłam udekorować wiórami z białej czekolady. Okazało się jednak, że mój małżonek kupił wegańską czekoladę. Trochę obawiałam się, że czekolada po rozpuszczeniu nie stężeje tak dobrze(...)malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Łatwiej jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze

codojedzenia
MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 305

miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉 Pierniczki są bardzo dobre,  smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki".  Ich smak skradł moje serce(...)wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba  wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania