minione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej(...)siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym i karobem pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotminione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej(...)siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym i karobem pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Niestety przez ostatnie 2 tygodnie walczyliśmy z grypą i przygotowania świąteczne zaczynamy z opóźnieniem. Ale zdrowi, wypoczęci i z wielkim zapałem zabieramy się do pracy. Na świąteczny stół proponuję przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy(...)połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed
Smak mojej kuchniczęść zaniosłam w pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić komuś wspaniałą, słodką niespodziankę. Do pierniczków zawsze warto użyć dobrej jakości miodu. Ja swoje miody mam ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich. Powołując się na mój blog przy(...)miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Im grubsze ciasto tym pierniczki będą bardziej
Słodkie okruszkiŚwięta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie(...)cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy lukrem
Kubki smakuciemno bo amerykańskie i lepsze. W tym roku uśmiecham się na widok serduszek, sondaży i walentynkowych promocji. Bo w sumie dlaczego nie skorzystać choćby ciut ciut z tego pozytywnego święta? Dodatkowo cieszy mnie fakt, że Walentynki w tym roku wypadły w sobotę i możemy świętować w czwórkę już od rana. Znając życie, celebrowanie tego dnia zaczniemy już(...)misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne
bistro mamamnóstwo energii do stawienia czoła codzienności.Ja z końca Świąt cieszę się ogromnie, co jest wręcz nieprzyzwoite. W pracy miałam kompletny zawrót głowy, bo niemal wszyscy wyjechali na Święta. W domu C. czuł się ciągle nie najlepiej, a w dodatku kiedy tylko napisałam posta o słońcu i zmianie pogody, spadł śnieg. Teraz na szczęście słońce ogrzewa(...)wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje nie są może idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba nie jest tak źleJ Zapraszam również do podzielenia się waszymi inspiracjami nawiązującymi do tego święta. Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka(...)dodajemy do masy. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy
Mania GotowaniaSzybkie pączki Lubicie pączki? U mnie od czasu do czasu po prostu muszą pojawić się na stole. Dziś zapraszam Was na mój sprawdzony przepis na szybkie
Słodkie okruszkiTo już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli
Kulinarne przygody Gatityświęta nie może zabraknąć słodkości na stole. Przychodzę do was z propozycją tortu z żurawiną i dużą ilością białej czekolady. Jest słodki a zarazem kwaskowy, z nutą kardamonu. Jest lekki jak puch, i przywołuję nim zimę ze śniegiem. Podałam go na pięknych talerzach Grace Ambition AMBITION GRACE biszkopt czekoladowy: 6 jaj dużych 2/3 szklanki cukru trzcinowego(...)cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, kakao, proszek przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut
wesoła kuchnianajważniejsze święto chrześcijańskie. Wiąże się ono także z ogromem przygotowań dla każdej gospodyni domowej. W końcu święta, to również (poza aspektem religijnym) czas dla rodziny. Same przygotowania do świąt wielkanocnych mogą być dość stresujące. Dlaczego? No cóż… nagle z dnia na dzień trzeba znaleźć czas na świąteczne porządki, zakupy, szykowanie dekoracji i gotowanie wielkanocnych potraw. Warto już(...)przy różnych okazjach. Dziś chciałabym wspomnieć Wam o doborze dobrych garnków. Uważam, że warto postawić na jakość i kupić zestaw garnków, który nie tylko usprawni nam przygotowania do świąt wielkanocnych, ale będzie nam służył przez lata. Przykładem mogą być garnki Silit – niemieckiej firmy. Oferuje ona szeroką gamę garnków dostępnych zarówno pojedynczo (co mnie osobiście na tą chwilę interesuje
Słodkie okruszkinami święta, sylwestrowe szaleństwa i Nowy Rok. Pora wracać do codzienności i zwyczajnych zajęć. Zaczął się styczeń, pierwszy z dwunastu miesięcy, w czasie których będziemy mieli wiele szans, by od nowa poukładać ważne sprawy, na nowo zbudować relacje z ludźmi w naszym otoczeniu, by zmienić to, co nam się nie podoba. Czas świątecznej obfitości na naszych stołach też(...)dokładnie widelcem na papkę. 3. Do masy bananowej dodać 2 jajka. 4. Dodać przyprawy. Wymieszać. 5. Rozgrzać patelnię, na której można smażyć beztłuszczowo. 6. Na rozgrzanej patelni kłaść porcję ciasta. 7. Smażyć z obu stron na rumiano. 8. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego. A jutro zapraszam na konkurs urodzinowy
W mojej kuchniChciałam Wam pokazać fajny sposób na serwowanie świątecznych sałatek ale... nie chciało mi się robić przed świętami sałatki jarzynowej :) A tu niespodzianka - zapukał kurier z paczką (właściwie to paką!) od firmy Orzech :) Dzięki produktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać(...)najłatwiejsze) b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek
Kto ugości moich gości?Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu(...)łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę
Praktyczna plpolskimi a duńskimi tradycjami świątecznymi. Tak się zagadałyśmy, że się spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić...W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać marcepan, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajko, połączyć.Partiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty (można specjalną foremką do speculoos).Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSurówka z kapusty pekińskiej i pora, to było dla mnie odkrycie tegorocznych Świąt. Jadłam ją u teściowej i nigdy bym nie wpadła chyba na takie połączenie pora z pekinką. Nieco mdława kapusta pekińska, nabiera charakteru dzięki dodatkowi ostrego samego w sobie pora. Takie zestawienie smakuje świetnie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, kasz, ziemniaków, ryżu(...)Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumoim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem(...)oraz miód – rozpuszczamy na niewielkim (!) ogniu aż do całkowitego połączenia się składników. Studzimy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką. Partiami wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty. Delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni na około 8 minut
Smaki Na TalerzuKilka dni na blogu który uwielbiam za swoją tajemniczość, słowa, przepisy a mówię o Kucharnia natknęłam się na tajemnicze "Panpepato z Margot" co mnie mocno
Basia w kuchninosiłam się z zamiarem przygotowania sernika z herbatą matcha. Kolor sernik przyciąga uwagę ale i smak jest bardzo fajny. Sernik matcha jest puszysty i orzeźwiający. To idealny deser na święta, który postanowiłam udekorować wiórami z białej czekolady. Okazało się jednak, że mój małżonek kupił wegańską czekoladę. Trochę obawiałam się, że czekolada po rozpuszczeniu nie stężeje tak dobrze(...)malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Łatwiej jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze
codojedzeniamiękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉 Pierniczki są bardzo dobre, smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki". Ich smak skradł moje serce(...)wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Walijskie Pichceniektóry został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą(...)swoim otoczeniu maniaka kawowego? Sami lubicie poranny łyk kawy? Książka Iki Graboń poleca się serdecznie. Nie podaję wam cen książek ani tego, gdzie kupić z prostej przyczyny – przed świętami ceny wariują, są obniżki i można samemu wyszukać najlepsze opcje zakupowe. Zeszłoroczne zestawienia znajdziecie tutaj: Część 1 Część 2 Część 3 Post Książki kucharskie idealne na prezent pojawił się poraz
ladykitchennajlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto. Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią. W domu moich dziadków w pokoju wisi portret ślubny. Uśmiecha się z niego piękna młoda kobieta w białym welonie, a obok(...)wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą
Obiad gotowywchodziło w grę. Tym sposobem legła idea przygotowania pierwszej w życiu paschy... Może w piątek zrobię jakiś szybki mazurek...? Może. Zobaczymy.W związku z tym, że są to najbardziej nieświąteczne Święta, jakie pamiętam, dzisiaj zaproszę Was na chlebek. Czy też coś w rodzaju chlebka... Kiedy zobaczyłam przepis na wieniec serowy na blogu White plate wiedziałam(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę płynów, mleko w proszku i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu(...)suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrze