ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:564/679)

Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 105

samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie(...)nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 113

samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz kakaowej. Oczywiście możecie wykorzystać tylko jedną z nich, jeśli któraś bardziej przypadnie(...)nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą

Okiem Blondynki by McBlondi
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 203

Barszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym(...)wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzi, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Barcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta. Gorący

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 208

Grudzień wypełnia zapach u mnie zdecydowanie zapach świąt. Ale czym on właściwie jest? Dla każdego zapewne czymś innym. U mnie to przyprawa do piernika. Nawet pomarańcze z goździkami się przy tym chowają. W tym roku wszystkie pierniczki zostały przygotowane, by zawisnąć na świątecznym drzewku i pięknie pachnieć dopóki nie zniknął, gdy zgaśnie światło. Zupełnie nie wiadomo jak to się(...)chyba jest! Mąkę przesiewam i łączę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodaję jedno duże jajko i przestudzone mokre składniki. Wyrabiam przy pomocy miksera na początku, a później już ręcznie. Ciasto jest bardzo klejące, więc co jakiś czas podsypuję mąką. Gdy już widać, że jest  gotowe, to owijam folią spożywczą i chłodzę w lodówce przez kilka godzin. Zatem dobrze zrobić sobie

Karczma Honorietty
Potrawy na Wielkanoc 126

Odwiedzającym mojego bloga życzę zdrowych i spokojnych  Świąt Wielkanocnych,  optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone(...)Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego

Codziennik Kuchenny
Piernikowa chmurka z karobową nutą. Najszybsze pierniczki, które przygotujecie ze swoimi dziećmi. 145

Choć święta już minęły, to u mnie w domu znów unoszą się wspaniałe zapachy... Moja pociecha i ja uwielbiamy piec i jeść... pierniczki. Dlatego dziś w ramach wspólnej zabawy, z uśmiechami na ustach zabrałyśmy się do pieczenia słodkości. Dziś ze względu na małą ilość czasu zrobiłyśmy piernikową chmurkę z karobową nutą. Wspaniałe, pulchne, mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki(...)masłem, sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Stolnicę oprószamy delikatnie mąką. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je (lub po prostu spłaszczamy dłońmi

Słodkie okruszki
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 467

22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone(...)sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy

Podróż w kulinaria
Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 140

Kolejne Wypiekanie na śniadanie , kolejny miły weekend. Jeden weekend przerwy był, bo święta, ale nasz cykl wraca z kolejnym przepisem. Tym razem wzięliśmy na warsztat toskański chlebek, takie coś trochę podobne do focacci. Fajna rzecz, na różne sposoby można robić. My, w ramach Wypiekania na śniadanie, akurat robiliśmy wersję najbardziej podstawową, tylko z gruboziarnistą solą. Ja jeszcze dodatkowo(...)łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 204

święta i po świętach. Spotkania z rodziną, siedzenie przy stole urozmaicone cudownymi, długimi spacerami i rozmowami to wspaniały, wyjątkowy i magiczny czas. A dla mnie te święta były szczególnie wyjątkowe - wyjątkowo niezwykłe <3 Jednak wszechobecne jedzenie niemal "atakujące" zewsząd, to dla mnie za wiele :). I chodź zapasy spożywcze w lodówce mam jeszcze zacne, muszę(...)niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów

Taste Of My Day
Sernik wyborny 178

Przepis na ten sernik czekał na mnie minimum 10 lat. Już mówię, dlaczego tak długo. Otóż 10 lat temu dziadki kolekcjonowały pewne czasopismo. Przeglądając bardzo pobieżnie

Krakowskie smaki Ani
Wigilijny kulebiak 261

zwinąć w roladę (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki). 4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz(...)oraz bardzo dobrą wytrzymałość. Noże Ambition są doskonałym pomysłem na prezent dla każdej kobiety.  Kupicie je na  https://ambition.pl/kolekcja/noze-granite Boże Narodzenie tuż-tuż. A jak święta to wyjątkowy czas spędzony z bliskimi przy wspólnym stole suto zastawionym pysznymi i aromatycznymi potrawami, za których smakiem tęsknimy przez cały

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera 196

może mój odmienny stan, ale jakoś na sałatki w różnych odmianach mam dużą ochotę A ta sałatka pieczarkowa naprawdę dobrze smakuje jako sałatka na co dzień ale również od święta. Jeśli nie lubicie kroić w kostkę, możecie ser żółty zetrzeć na tarce, ale jak dla mnie wtedy jego smak zbytnio ginie w całości imprezy. I co ważne, niemal(...)oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania. Artykuł Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 128

Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10  dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne

Słodkie inspiracje
Babka kokosowa 91

kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna, o dość zwartej strukturze i lekko cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc możecie polać ją roztopioną białą lub mleczną czekoladą albo po prostu oprószyć cukrem(...)rózgą kuchenną lub szpatułką), potem 1/3 mleka (znów mieszamy) itd. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Babkę kokosową pieczemy w 160 stopniach przez mniej więcej 1 godzinę i 20 minut (po godzinie możecie sprawdzić stan upieczenia ciasta). Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy

MyCookBook.pl
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 140

Quinoa czyli owoce komosy ryżowej    to święte zboże dawnych Inków.   Zwane są również ryżem peruwiańskim. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów.  Pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru.   W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła - matka zbóż.  Komosa ryżowa uprawiana jest od co najmniej(...)kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż

potrawyregionalne
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 94

pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle przecierane), od święta okraszona wędzonką, na co dzień z podsmażoną cebulą. Gotowało 6 drużyn. Dania tradycyjne przygotowywały dwuosobowe drużyny KGW (koło gospodyń wiejskich), ich nowoczesne wersje gotowały osoby zawodowo związane z kuchnią(...)bulionu i tatar z boczku wędzonego surowego. To była najbardziej „odjechana” nowoczesna odsłona dania tradycyjnego. Plince z pomoćką, czyli placki z sosem w wersji nowoczesnej nabrały azjatyckiego charakteru. Ciasto ziemniaczane z imbirem. Sos sojowy, miso, rzodkiewka, glony i łosoś wędzony. Najmniej nowoczesne były farszynki, z nadzieniem z soczewicy, ciecierzycy i szpinaku. Ale jakie smaczne i wpisujące się w trend wegetariański

królestwo garów
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 203

Dla osób odwiedzających mojego bloga wybrałam 20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Są to różnorodne potrawy - mięsne, wegetariańskie, wegańskie, każdy znajdzie coś dla siebie. Niektóre przekąski są

Codziennik Kuchenny
Jabłkowa krówka bez pieczenia 597

przepyszne ciacho-zachwyciło moich gości na święta,to pyszne połączenie,masy krówkowej,jabłek i bitej śmietany z mascarpone-jest po prostu rewelacyjne polecam każdemu SKŁADNIKI:  (na formę ok 22x33 cm)   herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia(...)łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie  (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania