Kiedy mowa o świątecznych ciastkach to pierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki. Pierniczki Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy
mecooksDziś ostatni mecz naszej reprezentacji. Nadzieje były wielkie, ale… Nie mniej my nadal kibicujemy zarówno naszej reprezentacji w tym ostatnim meczu, jak i innym w
Słodkie okruszkiTo już czas na świąteczne wypiekanie i ozdabianie pierniczków. W tym roku moje serce skradły pomarańczowo-piernikowe ludziki. Chociaż mniejsza o kształt, użyjcie takiego jaki lubicie
Fitsweet.meTo już czas na świąteczne wypiekanie i ozdabianie pierniczków. W tym roku moje serce skradły pomarańczowo-piernikowe ludziki. Chociaż mniejsza o kształt, użyjcie takiego jaki lubicie
Fitsweet.meŚwięta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy(...)stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół. Mleko
Kubki smakumarmoladą Pierniczki, ach pierniczki. Czy Wy wyobrażacie sobie bez nich święta? Ja nie. Uwielbiam je jeść i piec. Ten zapach unoszący się po całym domu, to zapach świąt. Niedawno prezentowałam Wam przepis na miękkie pierniczki, był też przepis na nadziewane pierniczki w czekoladzie . Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Moje pyszne(...)wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy nasz słodki płyn z rondelka. Dodajemy również skórkę startą z pomarańczy (skórkę ścieramy na drobnych oczkach uważając, by nie zetrzeć białej gorzkiej warstwy). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite. Z ciasta forujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Dopiero po takim
Słodkie okruszkiprzepis na bigos jest moim ulubionym i korzystam z niego nie tylko na święta. Bigos przygotowuję również na urodziny czy imprezę, jednak raczej w sezonie jesienno zimowym. Bigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka(...)ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Opublikowane: 15.12.2016 ekspansja smaku Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuHit! Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką Tak, tak dobrze czytacie. Te ciasteczka przygotujecie na patelni, bez użycia piekarnika. Przepis na te ciasteczka dostałam dawno temu
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
Słodkie zapomnieniezdesperowane ściągają z zagranicy tabletki, po których zaczynają się problemy z sercem. Prawda jest jednak okrutna. Dupy nam rosną, bo żremy. Mamy cudowny dar do zaczynania diet albo przed świętami albo w Tłusty Czwartek. Mamy okresy ścisłych diet i okresy „jeszcze jeden kawałeczek nie zaszkodzi”. Rowerek stacjonarny częściej służy za wieszak na ubrania niż do ćwiczeń. I niech(...)pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo wałkować. Ciasto podzieliłam na cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut
ladykitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieProsta pizza z minimalnej ilości składników Lubicie pizze? Przygotowujecie ją sami w domu czy raczej zamawiacie z pizzerii? Ja dziś zapraszam Was na pyszną domową pizze
Słodkie okruszkiRolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w
Blog z ApetytemŚ więta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i
SzczyptaSmaQPieczarki w dwóch odsłonach Imprezowa przekąska U nas chrupiące pieczarki, to hit każdego spotkania czy imprezy. Moi przyjaciele i rodzina po prostu uwielbiają tą przekąskę. Jest
Słodkie okruszki