Święta się skończyły, za chwilę Sylwester. Poniżej przedstawiam Wam przepisy, które możecie wykorzystać na ten wieczór właśnie. Wybrałam kilka, resztę możecie znaleźć w kategorii sałatki, przekąski, jeśli nie znajdziecie nic w tych przygotowanych poniżej,a jest ich 30 :-). Miłego dnia :-) 1. Sałatka pod wódeczkę 2. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym(...)Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiregałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga, jakże przyjemne, lekkie, słodkie przygotowywanie pierniczków(...)kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki
Kolizje SmakówWitam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem, na piernik z bakaliami, przekładany powidłem śliwkowym. Piernik jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i pachnie zbliżającymi się świętami. Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 10 cm 300 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 100 g masła o temperaturze pokojowej 150 g miodu około(...)połączenia się składników. Po jajkach dodaję miód, śmietanę i nadal miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego
Uwaga Babcia Gotujemoich najbliższych. W pieczenie zawsze wkładam całe moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się(...)następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony
Izabelawkuchnirobić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie przyjemnością. Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, że paszteciki są idealne w pierwszy dzień świąt do barszczyku. Znaczy, paszteciki w towarzystwie kubka gorącego barszczu, genialne są zawsze. Uwielbiam w pierwszy dzień świat, po mroźnym spacerze zjeść ciepłego pasztecika i popić go gorącym barszczem. Pycha! Przepis na idealny(...)Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już gotowy i przestudzony farsz, to zaopatrujemy się w trzy płaty ciasta francuskiego (nie jestem tyranem i nie karzę wam robić własnoręcznie ciasta francuskiego). Płaty przekrawamy wzdłuż i otrzymujemy dwa długie prostokąty. Na dłuższy bok nakładamy obficie farszu i zwijamy rulonik. Rulonik
ladykitchenNie, to nie żadne moje dziwactwo. Najnormalniej w świecie chciałam wykorzystać mąkę gryczaną, którą miałam w domu. Skończyło się na pierniczkach, których część wyląduje na choince
KardamonovyKrólowa serników znów wkracza do akcji! :D Tak, tak, Wy już dobrze wiecie, ze to serniki są moją specjalnością! Na castingu do MasterChef jeden podbił serca
Ostra na SłodkoGotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę
Kuchnia Beatyskładniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych orzechów na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNImąki. Podsypujemy jedynie blat przed wałkowaniem aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy czy wałka. Rozwałkować je na grubość około 4-5 mm. Wykrawać kształty foremkami. Jeśli zostanie ciasta a część ma wisieć na choince, patykiem do szaszłyka robimy dziurkę. W elementach domu także wycinamy okna, drzwi itd. Układać na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach od siebie(...)Świąteczne kolczyki (klik) Nasz domek już stoi i przypomina, że święta tuż tuż… Zachęcam i Was bo to świetna zabawa z dziećmi
Radość kipiąca uśmiechem.Przygotowanie do świąt w końcu ruszyły i u mnie. Poczyniłam mazurki. W zasadzie nic wyszukanego, żadnych fajerwerków, jednak bez tradycyjnego cukru czy białej mąki. Jak dla mnie sam fakt odrzucenia czy wymiany tych dwóch składników sprawia, że przepis jest godzien uwagi. Ponieważ w moim domu mazurek pojawia się raczej symbolicznie, bo bez mazurka nie ma święconki, to też nigdy(...)łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru
Przysmaki KarolkiTakże walentynkowe serca podane w tej formie wyrażą miłość do ukochanej osoby w uroczy sposób. Agata oczywiście przygotowała jak co roku pierniki na choinkę, które najlepiej smakują zjadane po świętach, prosto z pachnącej choinki. Łakocie w zdrowszej wersji Obie z Agatą poszukujemy zdrowszej alternatywy dla słodkości. Agata je wymyśla i przygotowuje, a ja kopiuję. Pierniki z mąką żytnią należą(...)mikrofali na jedną minutę). Jeśli nie mamy płynnego miodu, wówczas wkładamy go do ciepłego masła i dokładnie w nim rozpuszczamy, lekko studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki, rękoma wyrabiamy ciasto, aż stanie się ono jednolite i lśniące. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (jeśli nam się spieszy, etap chłodzenia pomijamy
KulinarneImpresje.pljedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu(...)zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz podsypać więcej mąki lub rozwałkować
365 dni dookoła kuchniDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne tradycyjne ciasteczka na piwie, tym razem z masą makową Helio idealna do świątecznych wypieków
Sama słodycz i szczypta chilipojawienie się na tej stronie, przemawia również fakt, że dynia jest symbolem - delikatnie mówiąc - chęci wydania jak najmniejszej ilości gotówki, o czym wie każdy, kto choć trochę zainteresował się świętem Halloween, zamiast bezmyślnie je powielać :) Inną bardzo popularną teorię, na niektórych portalach, teorię uważam za mocno naciąganą :) Jest kilka metod jak należy łączyć ze sobą składniki w potrawach. Jedną(...)gotujemy. Gnieciemy razem ugotowane ziemniaki, dynię i mąkę w proporcjach objętości 1:1:0,5 czyli ziemniaków ma być tyle samo co dyni, a mąki 1/4 całości. Tak powstałe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną
Kryzysowa Książka Kucharskazłość babeczki nie wyrosły, krem ciut za rzadki i... rwiesz włosy z głowy, zamiast wrzucić na luz. To doskonała droga to zepsucia sobie i narzeczonemu tego święta. Co więc zrobić, gdy deser nie wyszedł tak oszałamiająco, jakbyś tego chciała? Wrzucić na luz! Nalej sobie kieliszek wina, przekop się przez szufladę ze słodyczami i dodaj coś gotowego do tych(...)bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli
W poszukiwaniu inspiracjiPo poście Jak się pozbyć.... chrapania pojawiły się pytania czy znamy jakieś inne ajurwedyjskie specyfiki i sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Za wiele ich nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na świąteczne pierniczki mam od mojej Teściowej i piekę je już 4 raz, bo to 4 święta, jakie jestem z moim, wcześniej Narzeczonym, a teraz już Mężem :) Przez 3 lata robiłam zawsze lukier z cukru pudru i mleka, w tym roku wypróbowałam nowy sposób, czyli lukier z białek. Jest równie dobry, tylko trochę bardziej delikatny, niż jego(...)suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około
Smakowy RajJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.pl