Klimat adekwatny do dzisiejszego święta. Zimno, mroźno - brakuje tylko śniegu :) W takiej aurze pieczenie pierniczków w domowym zaciszu nabiera całkiem innego, przyjemniejszgeo charakteru. Zwłaszcza, że małe rączki chętnie pomagają:) Co roku testuję jakiś nowy przepis na pierniki. Tak było i tym razem. Moje kryterium wyszukiwania było takie, aby pierniczki były super miękkie i aby można je było przygotować(...)miodem. Lekko przestudzić i do ciepłej masy wkruszyć drożdże, które należy w niej dokładnie rozpuścić. Płynną masę wlać do suchych składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec
My simple kitchenZbliżają się święta, mój ulubiony czas bezkarnego pierniczenia i ciasteczkowania ;) W sklepach półki uginają się pod ciężarem przeróżnych świecidełek, foremek i bombek. Dajmy się porwać, niech to będzie wyjątkowy czas, inny od szarej codzienności :) Zapraszam na najprostsze i niesamowicie sympatyczne reniferkowe ciasteczka. Gwarantuję, że podczas przygotowań będziecie się świetnie bawić! :) Polecam! :) Normal 0 21 false false false(...)czerwone drażetki · czekolada gorzka Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Chłodzimy przez godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3mm i pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka powinny być lekko zarumienione. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umieszczamy
Czerwona Porzeczkasię dzieje z tym czasem? Z jednej strony bardzo mnie to cieszy, gdyż coraz bliżej do świąt, ale z drugiej mnie to martwi, ponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną szybciej niż sobie to wyobrażam.. W dodatku, powinnam zabrać się już za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be Strongmąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron(...)porównanie;))Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowyPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniebazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku(...)minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub drobnym cukrem kryształem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż
Opowieści z piekarnikaJeśli po świętach nie macie jeszcze dosyć jajek to przychodzę Wam z ciekawą propozycją. Bezglutenowe muffinki z jajkiem to propozycja jak oryginalnie wykorzystać nadmiar ugotowanych jajek lub też urozmaicić codzienne śniadania. Bezglutenowe muffinki z jajkiem można także spokojnie przygotować w wersji tradycyjnej, to znaczy zamienić mieszankę mąk bezglutenowych na tradycyjną mąkę pszenną. Ten przepis to sposób na niemarnowanie(...)papryki i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj jajko z mlekiem. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki wyłóż po łyżce ciasta, tak wypełniło 1/4 foremki. Do każdej formy włóż jajko ,,na stojąco”. A następnie wyłóż 2 łyżki ciasta, tak aby przykryło jajko, ale też nie wychodziło z formy. Muffinki piecz
365 dni dookoła kuchniPomysły na sałatki w muszlach makaronowych Pomysły na sałatki w muszlach makaronowych należą do jednych z najczęściej odwiedzanych na blogu przepisów. Wcale mnie to nie dziwi
Blog z ApetytemSkładniki: mąka ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki jaja duże 3 sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość
AZgotuj!Robię je najczęściej wtedy, kiedy nie mam w domu nic słodkiego, lub sklepy są zamknięte np. z powodu Święta Pracy, a rodzinka domaga się czegoś słodkiego. Te babeczki to pewniak, rodzinka za nimi przepada. Składniki do tych muffinek prawie zawsze mam w domu, a przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilkę. Pomimo, że w skład wchodzi na pozór ciężka mąka(...)Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp
Calzonella.comPodobno bez cynamonowych gwiazdek święta dla Niemców się nie liczą. Kiedy ich próbuję, to zgadzam się z nimi w stu procentach - jest w ich smaku coś z magii, z samej istoty świątecznego klimatu. A może jak byłem młody, to też byłem Niemcem? ;) Tak czy inaczej ciasteczka są pyszne! No i bezglutenowe, bo nie ma w nich nawet grama(...)połowę migdałów. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić. Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć
zadanie-gotowaniewszyscy unoszą brwi. W domu mamy ekspres przelewowy, który dumnie zajmuje miejsce na pralce (nie pytajcie; wchodzenie w szczegóły jest tu wyjątkowo nie na miejscu) i jest używany od święta - dosłownie. Z okazji urodzin, gdy mamy gości. Częściej gości raczej nie miewamy... (Trochę to smutne, a trochę ekscentryczne; skłaniam się ku temu drugiemu przymiotnikowi.) W każdym razie - punktem(...)wszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuważał w szkole na historii ten co nieco pewnie wie na ten temat. W każdym razie powinno być świętem radosnym. I tutaj właśnie dochodzimy do absurdu. Radosne z założenia święto każdego roku kończy się rozwaleniem w pył stolicy (i pewnie innych miast również). Nie rzadkie są widoki płonących samochodów, a wyrwane płyty chodnikowe są taką oczywistością, że nawet(...)uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto: 50 g mąki semoliny 200 g mąki tortowej (typ 450) 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki oliwy ok. 5 łyżek zimnej wody łyżeczka soli na farsz: 250 g ricotty
Marder&Marder ManufactureDziś mam pomysł na pyszne danie obiadowe, które można zaserwować zarówno w zwykły dzień, jak i od święta. Szynka duszona z warzywami i zacierkami, bo o tym daniu mowa, to może trochę niecodzienne połączenie. Jest to trochę gulasz, trochę danie jednogarnkowe. Nie wymaga podawania z ziemniakami czy pieczywem, bo zawiera wszystko co potrzeba: białko, węglowodany i warzywa. Moim(...)natkę pietruszki. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i rozpoczęłam duszenie. W międzyczasie przygotowałam zacierki. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajko i zagniotłam ręką ciasto. Nie musi być super jednolite, ale powinno być dobrze sklejone. Ciasto starłam na tarce na dużych oczkach, tworząc małe kluseczki/zacierki. Zacierki przełożyłam do garnka z mięsem i dusiłam moją potrawę
Waniliowe Improwizacjeniezwykle inspirujące. Tym razem gotowaliśmy z Dominikiem Maskolenko oraz Mateo Brunetti. Jako gość specjalny Matteo opowiadał nam o włoskich potrawach świątecznych, o deserach które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech tj. panettone czy torrone bianco. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast(...)garnka wkładamy wszystkie składniki grubo pokrojone i obrane, wlewamy wodę i zagotowujemy. Jeżeli wytworzy się pianka, zdejmujemy ją chochlą. Gotujemy długo, na wolnym ogniu. Przygotowanie tortellini: Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu - mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin) w kostkę, smażymy
Życie zaczyna się w kuchniporządku dziennego. Kartki z kalendarza spadają nieubłaganie i oto mamy grudzień. Lubię koniec roku, bo grudniowe dni niosą ze sobą jakąś magiczną atmosferę. Może to klimat nadchodzących świąt, a może zbliżający się schyłek roku? Nie wiem, jednak ta wyjątkowa aura pomaga przetrwać szybko nadchodzący mrok, deszczową pogodę i wahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam(...)składników marynaty, bo mój udziec był większy. 2. Udziec z dzika umyć, usunąć widoczne ścięgna lub żyłki z wierzchu mięsa, osuszyć i wygnieść ręką (pouciskać mięso tak, jakbyśmy ugniatali ciasto). 3. Mięso umieścić w garnku, najlepiej kamiennym, i zalać marynatą. 4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Przynajmniej 2 razy dziennie mięso odwracać. 5. Po 3 dniach wyjąć
W mojej kuchni