Święta zapasem zapachniało po raz kolejny piernikiem ale tym razem w wersji ciasteczkowej. Oczywiście nie robiłam je sama, "mamo pomogę Ci" usłyszałam od mojej córci jak tylko wyjęłam mąkę. Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach, a każdy kto spróbował zrobił tylko mmm. Zapraszam... Przepis zaczerpnięty od babeczka.zuzka.pl Stopień trudności - prosty, należy podpatrywać sytuacje(...)przyprawa do piernika Miód przekładamy do garnka, podgrzewamy go do dokładnego rozpuszczenia a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce
Kubki smakuSzybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na Święta i po Świętach :) Składniki: Babeczki: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mleka 1 mniejsza pomarańcza(...)piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym
Na Ciasteczkowych Papierachbiałego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę(...)mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków! Przepis dołączam do akcji Dobrze wypieczone święta na Durszlaku
Wanilia i KardamonTa potrawa nie ma sobie równych na świątecznym stole (przynajmniej dla mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwodyszczypta soliFarsz:30 g suszonych grzybów300 g kiszonej kapusty1 duża cebulałyżka masłasólpieprz1 listek laurowy4 ziarenka ziela angielskiegoCzas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby na sam koniec nie stresować się, że czegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka.Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć(...)rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa.Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo
Świat Domowej KuchniDzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej. Zapasy babki zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości(...)Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy
Kolizje SmakówPopołudniowa kawa? - czemu nie !!! Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazylię :D To kolejna pyszna kawa
kolorowotorcikowoświęta zawsze kruche ciasteczka się pojawiają i szybko ze stołu znikają. Jeśli fajnie wyglądają, to szczególnie dzieci je zjadają. Wygląd ma kusić, ale to smak wygrywa, i serca łasuchów zdobywa. Moje ciasteczka są delikatne, kruche, lekko dosłodzone, bo w środku cukierkiem są osłodzone. Forma zależy od foremek jakie posiadamy i jaką okazję mamy. Ja w klimacie świątecznym przygotowałam(...)równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy cukier puder, roztrzepane jajka i całość zagniatamy, szybko i energicznie. Rada: wielkość jajek, jakich użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy do temp. 175°C. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0
Moniki Smakołykiwielkopolsce dzień 11 listopada obchodzi się podwójnie, a to za sprawą świętego Marcina. W Poznaniu jedna z najważniejszych ulic jest pod jego partonatem i w tym właśnie dniu na umór je się rogale marcińskie. Ale w wielkopolsce możecie też zjeść najlepsze bułki na świecie, i uwieżcie mi bajgle to przy tym pikuś. Mowa to o bułkach z tak zwaną dupką(...)zależy co macie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać do uzykania jedonlitej masy. Odstawić na 12 godzin do fermentacji. Sugeruję przygotowac podłmłodę wieczorem, a rano dokończyć resztę. Ciasto głównie: 400 g mąki przennej (typ od 45 do 750) 200 ml przegotowanej letniej wody (temp. pokojowa) 10 g świeżych drożdży łyżeczka soli + podmłoda Przygotowanie: W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć ze wszystkimi składnikami
greenscarfświąt jeszcze trochę czasu pozostało, ale ja już piekę piernika I w żadnym wypadku nie czekamy z jego konsumpcją do świąt, o nie! Pałaszujemy go na bieżąco Ale muszę chyba trochę przystopować, bo inaczej zużyję swoje pokaźne zapasy powideł własnej produkcji… Ten piernik z powidłem śliwkowym jest niezwykle aromatyczny, mięciutki i bardzo smaczny. Polecam! Składniki (na formę keksówki(...)całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 – 35 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Smacznego! Artykuł Piernik z powidłem śliwkowym pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plwątpienia smak dzieciństwa, ale nie tylko! Przypominają mi również Włochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we Włoszech gnocchi jedzone są raczej od święta! Składniki na kluski leniwe 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz(...)dołóż. Sos gotowy! Następnie ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Gdy będą chłodne przemiel w maszynce do mięsa, a następnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku ,a następnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek
Z Kuchni Do Kuchniprzypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniego mleka 80 g roztopionego(...)wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki oprócz masła: mąkę, mleko, sól. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie
Uwaga Babcia Piecze Chlebjest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfdodatkiem i długo, długo czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera(...)około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh. Na duży talerz wsypałam brązowy cukier. Z ciasta formowałam nieduże kulki, nieco większe od orzechów laskowych, obtaczałam
apetytnapieczenietylko salony masażu, spa czy hotelowe strefy wellness. Odwiedzając pierwszą lepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych(...)plantacji w Brazylii lub Kolumbii. Co bardziej wrażliwsze nosy wyczują także azjatycką kopi luwak ;). W okolicach wyspy cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki
SzczyptaSmaQ