ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:524/679)

Paluchy czarownicy Paleo 121

kolorze czerwonym (można też dostać barwniki z naturalnym składem) dla lepszego wrażenia. Ale czyż te nie są wystarczająco przerażające…? Paluchy czarownicy Paluchy czarownicy Paleo Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu i mleka kokosowego w roli krwi, tylko tym razem fioletowej... Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska Keyword(...)musu kokosowego 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego u mnie sok z buraka Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciastek zagnieść razem w celu uzyskania jednolitego ciasta. W tym celu gorąco polecam użyć mikser planetarny ze specjalną przystawką do ucierania ciasta - 2 minuty i gotowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto

Modern Cave Girl
Oponki 126

Coś szaleję w tym roku, ale wprost nie mogę oprzeć się różnym smakołykom. Dziś mam dla Was przepis na maślane oponki. Moja Babcia zawsze je robiła przy okazji tego święta. Cóż… jedni kochają, inni wręcz przeciwnie. A ja? A ja po prostu lubię, gdyż wywołują u mnie falę ciepłych wspomnień i sprawiają, że przypominam sobie różne gesty, słowa(...)masłem/margaryną, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę i za pomocą łopatki lekko wyrabiamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i ponownie wyrabiamy, aż ciasto osiągnie sprężystą konsystencję. Teraz możemy dodać alkohol i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i partiami rozwałkowujemy

Kate's Kitchen
Oponki 484

Coś szaleję w tym roku, ale wprost nie mogę oprzeć się różnym smakołykom. Dziś mam dla Was przepis na maślane oponki. Moja Babcia zawsze je robiła przy okazji tego święta. Cóż… jedni kochają, inni wręcz przeciwnie. A ja? A ja po prostu lubię, gdyż wywołują u mnie falę ciepłych wspomnień i sprawiają, że przypominam sobie różne gesty, słowa(...)masłem/margaryną, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę i za pomocą łopatki lekko wyrabiamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i ponownie wyrabiamy, aż ciasto osiągnie sprężystą konsystencję. Teraz możemy dodać alkohol i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i partiami rozwałkowujemy

Kate's Kitchen
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 179

pomysł wpadł mi do głowy zupełnie przypadkowo i postanowiłam przy okazji świąt go zrealizować. Lubię próbować nowych połączeń, a te ciasteczka są tego przykładem. Nie chcę korzystać ze sztucznych barwników i tego nie robię. Staram się szukać naturalnych odpowiedników, które jednocześnie nie miałby negatywnego wpływu na smak. Ale dość nudnych wstępów - przedstawiam zielone ciasteczka, które swój kolor zawdzięczają... młodemu(...)masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
Keks z bakaliami 200

Kochani to jeszcze nie Święta lecz małe przygotowania do świąt.Tak, właśnie tak ten keks zagości na moim stole.Ciasto pełne bakalii które wytrzymuje parę dni i nie wysycha :) Składniki: 250 g mąki pszennej 180 g cukru cukier waniliowy 16 g Celiko 5 jajek 250 g masła ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta proszku do pieczenia Celiko(...)sodą.Mieszamy do połączenia składników. Bakalie obsypujemy mąką.  Formę keksową (o długości 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło godziny.(Nacinamy ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta-po jakiś 30 minutach pieczenia

Różowa kuchnia
Danie jednogarnkowe 2 219

mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku. Oczywiście jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech(...)pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do    zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.     Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać partiami wodę aż do odpowiedniej gęstości. Ciasto musi  być na      tyle gęste aby po nałożeniu na łyżkę nie zmieniało kształtu. - gotowe

Eli Gotowanie
PALUSZKI SEROWO - SZYNKOWE 147

Witam poświątecznie, trochę jeszcze ospale... To niesamowite jak Święta potrafią rozleniwić kulinarnie. Wreszcie lodówka "wyjedzona" ze wszystkich resztek, wiec wracam z kolejnymi przepisami i mam nadzieje inspiracjami dla Was. Zapraszam na pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas jutrzejszego Sylwestra. Korzystając z okazji: Życzę Wam wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym Nowym Roku. Obfitości, smaczności i zdrowia. SKŁADNIKI(...)zmielonej konsystencji. Wszystkie pozostałe składniki wysypać na stolnicę, przesiekać nożem i zagnieść na jednolitą masę.  Dodać ser i szynkę i zagniatać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie klejące, podsypać je odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości około 1 1/2 cm. Każdy pasek skręcić

Kuchnia w opałach
Domowe Bounty zwane bobkami 153

śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier(...)najlepiej układać na jakiejś folii lub papierze do pieczenia bo mi do tacy się poprzyklejały... ale w smaku są pyszne! Naprawdę jak Bounty!!! Przez ten przepis widzę, że święta upłyną mi pod hasłem Bounty manii! Rodzino szykuj się na mój przyjazd!!! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Placki z kaszą manną i truskawkami 180

truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego słodkiego w ich święto! Placki z kaszą manną i truskawkami 1 szkl. dowolnego mleka (u nas orkiszowo-migdałowe) 3 łyżki kaszy manny ¼ szkl. wody 2 jajka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować(...)przemieszać jeszcze raz do połączenia składników. Na koniec pokroić resztę truskawek w plasterski (ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można je też polać miodem, syropem klonowym, albo musem owocowym. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ryby smażone w zalewie octowej. 183

Kolejna potrawa na moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego

Kuchnia Beaty
Babka wielkanocna 187

Będąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa

UgotujmyTo.pl
Wyborna pizza z figami 155

podoba mi się to. Choć Święta uwielbiam, uważam, że ich miejsce jest w grudniu. I już.A co Wy myślicie na ten temat? Kiedy zaczynacie myśleć o Świętach, a kiedy rozpoczynacie rzeczywiste przygotowania? Też drażnią Was kolędy w listopadzie, czy wręcz przeciwnie, potraficie się już wtedy wczuć w ten magiczny czas...?Na przekór temu(...)możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą się one w całość idealną.Polecam, póki sezon na figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 234

50sztuk (ja zrobiłam je nieco większe i wyszło mi ich około 30). Bez obaw można je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc moim zdaniem jest to rewelacyjna propozycja na święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (;  Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła  3 jaja  3/4 szklanki(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy

Symfonia Smaków
Pierniki kokosowe 106

Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut  Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli(...)zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki.  Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez  Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna

zdrowo i aktywnie
Pierniki kokosowe 117

Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut  Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli(...)zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki.  Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez  Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna

Zdrowie i pysznie na talerzu
Świąteczne pierniczki 133

tradycji stała się zadość oto moje świąteczne pierniczki 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲 Piekę je każdego roku przed świętami i wydawało mi się,że mój stary niezawodny przepis jest doskonały i najlepszy póki w zeszłym roku nie odkryłam tego. Pierniczki wychodzą mięciutkie od pierwszych chwil po wyjęciu z piekarnika do ostatniego zdjętego z choinki.   1 kg mąki pszennej (użyłam szymanowskiej(...)miski z mąką,następnie wlać przestudzony miód z masłem,na koniec śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszać wszystko. Masa może wydawać się rzadka,ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w chłodne miejsce minimum na 12 godzin (ja zrobiłam ciasto wieczorem a następnego dnia dopiero koło południa piekłam pierniczki). Gotowe schłodzone ciasto będzie zwarte i łatwe

Kolorowa kuchnia Elki
Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi – Blogmas 2019 #3 135

spłaszczyć. Najważniejsze są odstępy – ciastka podczas pieczenia urosną i jeśli będą zbyt blisko, mogą się skleić. Nie wiem, jak u was, ale orzechowe ciastka na święta to must have – czy to z orzechami włoskimi, czy z laskowymi Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi(...)karobem. Dodać do mokrych składników i zmiksować lub wymieszać ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i ułożyć na blaszce w odstępach (urosną podczas pieczenia). Ciastka owsiane piec około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia

Fitkot
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 142

Prosty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z nim każdy początkujący. Lubię go za wyczuwalną nutę cytryny, mimo, że nie jest wypiekiem na słodko. Dzięki dodatkowi masła i parmezanu jest wilgotny w środku i ja lubię go jeść bez dodatków(...)mleko, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte rozciągamy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem

Mienta blog
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 356

zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka(...)pieprz. Na koniec, na bardzo małych obrotach miksera dodajmy do piany mąkę i masę szpinakową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy równomiernie ciasto szpinakowe. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (Uwaga! Ciasta nie można przypiec za bardzo, bo będzie się łamało podczas zwijania. Powinno być

Be Fit Be Strong
Pieczemy ciasteczka! Przepisy na pierniczki bez cukru 139

potrzebuję nic więcej do klimatu świątecznego A kulę, jeśli jesteście ciekawi, pokazałam w relacji na instagramie . Wiem, że pierniczki niektórzy pieką już w listopadzie i ciasteczka leżakują do świąt (o ile dotrwają ;)). Ja zazwyczaj zajmuję się tym na początku grudnia i staram się wybierać takie, które nie będą łamały zębów, albo – w sytuacji ekstremalnej – dodaję do puszki(...)stracą. Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Szybkie, nie wymagają wykrawania foremkami. Dla miłośników owsianych ciasteczek – wersja korzenna, pierniczkowa Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek Bardzo je lubię, chociaż ciasto nie należy do najłatwiejszych w obróbce – trzeba uważać, bo mocno się kruszy. Smak za to wynagradza wszystko Pierniczki jaglane Kruche i aromatyczne, nie trzeba czekać, aż zmiękną. Mam nadzieję

Fitkot
Tunnbrödsrulle 165

używany do tego dania, to jedna z najstarszych form pożywienia. Znana zresztą na całym świecie. Szwedzi są w ogóle bardzo tradycyjni, czego przykładem jest jedno z najważniejszych dla nich świąt - Midsommar, czyli pogańska tradycja, która nie poddała się wpływom religii nowożytnych. Obchodzone jest w najbliższy najdłuższej nocy w roku weekend. Na przygotowanie tego dania złożyło się kilka czynników(...)smażenie odbywa się na tłuszczu, a na mojej patelni takowego nie było :) składniki: - jakieś parówki - mąka - woda - ugotowane ziemniaki - musztarda - ketchup - cebula - sałata Wykonanie: Z mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego następnie smażymy cienkie duże placki. Ważne żeby były mocno przysmażone. Ziemniaki ugniatamy z małą ilością wody i musztardy. Cebulę i parówki przypiekamy na grillu. Do środka naleśnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotlety jajeczne 215

Obecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka(...)jest potrzebne czy też nie.  Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek.  Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Skomentuj

MamaOskarka
kruche ciasteczka migdałowe 350

To jeden z moich ulubionych przepisów - ciasteczka migdałowe towarzyszą nam przez cały rok, najczęściej zamawiane przez dzieci na specjalne okazje. Honorowe miejsce od lat zajmują też

babka w formie
torcik piernikowo-pomarańczowy 152

Torcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serowe pączki-czyli niebo w gębie 103

to było pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z

Kopystką po garach
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 496

Kiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 223

Tak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania