Przepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu gryczanego, ponieważ uwielbiam jego smak. W tym roku jednak go nie miałam, więc użyłam ze spadzi iglastej. 500 g mąki 400 g miodu 400 g masła klarowanego 2 jajka 10 g sody oczyszczonej po pół łyżeczki przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie mielone, kardamon, kozieradka mielona Mąkę mieszamy z sodą. Masło topimy w r... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...