Do ozdób świątecznych z cytrusów przydadzą się nam: pomarańcze lub inne cytrusy (np. cytryna, limonka).
Przed pokrojeniem owoców musimy je umyć i osuszyć. Następnie kroimy je w plasterki o dowolnej grubości, wtedy przystępujemy do ich suszenia. Owoce możemy suszyć na kilka sposobów, jedne są "bezobsługowe", a do innych musimy poświęcić trochę naszej uwagi.
Ekologiczny, gdyż owoce suszymy na kaloryferze. Wykładamy folię lub papier, a na to plasterki owoców. Minus jest taki, że owoce lubią się krzywić.
Na leniucha ;0) gdyż owoce kroimy w plasterki, wrzucamy do suszarki spożywczej, a reszta robi się sama. Nie będziemy musieli ciągle zaglądać do pomarańczy i przewracać. Będą one idealnie równe.
Kosztowny, gdyż owoce będą piec się w piekarniku. Nastawiamy go na 100C i pieczemy przez godzinę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej pokrojone wcześniej w plasterki pomarańcze, czy cytryny. Od czasu do czas należy zajrzeć, czy owoce się nie fałdują - jeśli tak, to należy je obracać na drugą stronę.