ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:276/576)

krucho-drożdżowe "przegryzki" z dżemem i jabłkiem... 144

Składniki: mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L

W Mojej Kuchni Lubię
OPONKI DROŻDŻOWE 196

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 3 jajka 100g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego

Prosto i Smacznie z Anetą
z kruszonką kokosową ciasto drożdżowe z truskawkami... 132

Składniki: drożdże 30 gram, mleko ciepłe 200 ml, masło 100 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 500 gram, truskawki 500 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Plecione wianuszki drożdżowe 114

faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać, co w tym roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką(...)mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.W dużej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, następnie dodajemy mąkę, zalewamy to wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia.Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat

Słodkie Przyjemności
Domowe drożdżówki z konfiturami 225

Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na podwieczorek?, drożdżowe wypieki są idealne na każdą porę dnia! Ogromnym ułatwieniem w wypieku drożdżówek jest odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl , oraz cała gama kuchennych akcesoriów.  Składniki na ok 20 sztuk(...)mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać cukier i cukier z wanilią i dobrze wymieszać, aby cukier się dokładnie rozpuścił. Składniki suche i mokre połączyć, wyrobić ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić

Apetyczna babeczka
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 166

- Mam ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale

W kuchni Karmel-itki
drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami... 122

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 174

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 108

1,5 kg mąki 80 g drożdży 85 g masła 2 jajka ok 400 ml mleka 500 g musu z pieczonej dyni 3 łyżeczki cukru 1

Gotowanie jest łatwe
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 116

Składniki: mleko ciepłe 220 ml, drożdże 25 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżka, jajka 3 sztuki, mąka tortowa

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżówka bez wyrabiania z całymi jabłkami... 138

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, sól - szczypta, olejek rumowy

W Mojej Kuchni Lubię
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 177

się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem.  Na blogu jest już wersja  twarogowych jagodzianek , a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :)) Składniki (na  13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części

Walijskie Pichcenie
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 171

ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki(...)minut.W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól.Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia się

Grahamka, weka i kajzerka
Warkocze drożdżowe z cynamonem 143

A może zamiast pączków czy faworków warto upiec takie drożdżówki ? Składniki: 1/2 szklanki mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 niepełne szklanki mąki 2

Proste Potrawy
Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 193

Pizza duża, czy też mała do zjedzenia doskonała. Na spotkanie towarzyskie, piknik, kolację, czy po prostu dla dzieci… i nie tylko. Mini pizze z pieczarkami brunatnymi

mojewypiekiinietylko
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 248

lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki królują, bo także faworki (zwane chrustem), racuchy drożdżowe, pampuchy czy popularne ostatnimi czasy, kule śniegowe. Osobiście nie przepadam za pączkami. Toleruję jedynie te, które wychodzą spod spracowanych dłoni mojej Babci. Są małe, spieczone, chrupiące i wypełnione po brzegi(...)łyżki roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli 150g tartych płatków róży* Mąkę przesiewam do miski z dodatkiem soli. Wsypuję drożdże, dodaję ciepłe mleko, cukier, wbijam jajko i zaczynam wyrabiać ciasto,  dodając na samym końcu tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeśli tak nie jest, należy odpowiednio dodać mleka lub mąki.  Dobrze wyrobione ciasto, które

W kuchni Karmel-itki
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 168

Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk): 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować

Walijskie Pichcenie
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc

Mama Gotuje
Chleb na zakwasie z ziarnami 104

300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru

Gotowanie jest łatwe