nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się
moj przepis naZbliżający się Tłusty Czwartek, zobowiązuje nas do przepisu na pączki. W tym roku postanowiłam postawić na coś oryginalnego. I tak na nasz stół wjechały pączki z
Mieszam w GarnkuO istnieniu tej pyszności opowiedziała mi ostatnio koleżanka z pracy - Asia - opowiadała i opowiadała jak to się nimi zajadała podczas grilla u koleżanki i tak mi
sierotka maRysia w kuchniGdzie nie spojrzę ... wszędzie bajgle. Cudowne kanapki z rumianymi bułeczkami z dziurką. Wiedziałam, że muszę je zrobić! Z pomocą jak zawsze przyszedł blog Moniki
Plate of JoyKolejny szybki chleb tym razem z kminkiem i ziołami prowansalskimi z różnych mąk. Jest pulchny w środku i ma bardzo chrupiącą skórkę . Polecam
Wypieki ReneBułeczki w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja! Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych
Blondynka GotujeCzy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis nawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem(...)się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
Di gotujeSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki
W Mojej Kuchni LubięKolejny przepis z serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki
Mama GotujeWyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie, pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły. Składniki na ok. 20 bułeczek: 1,2 kg mąki
Apetyczna babeczkaBuchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki BerenikiSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni LubięPięknie pachnące i bardzo smaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam! Jagodzianki Składniki
Tagebuch po polskuSkładniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet
W Mojej Kuchni Lubię