Od kilku dni możecie oglądać bloga w nowych szatach. Piszecie do mnie, że podoba się, że jest pięknie :) mnie też zachwyca ta nowa odsłona. Ciesze
Codzienna kuchnia niecodziennaA gdyby tak usiąść wygodnie na starej drewnianej werandzie... z podłoga co skrzypi, przy malwie co kwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze
Apetyczna babeczkaMięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki
Walijskie PichcenieLussekatter, to szwedzkie bułeczki, które tradycyjnie piecze się na dzień Świętej Łucji - czyli 13 gruia. Są popularne już od 1 dnia adwentu. Chociaż okres nbie ten
Zielona KuchniaDawno nie było pieczywa, więc dzisiaj to nadrabiam. Pyszne pszenne bułeczki z płatkami owsianymi i uprażonym sezamem są jednymi z moich ulubionych. Dłużej zachowują świeżość niż
Codzienna kuchnia niecodziennaTym razem testuję mąkę orkiszową i przyznam się , że jestem pozytywnie zaskoczona . Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już
Wypieki RenePonieważ od jagodzianek zostało mi sporo jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :)) Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z jagodowym środkiem. Jagodowej passy zatem ciąg
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was przepis nie do końca fit, ale za to przepyszny :) Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten
Moje Kuchenne Rewelacjepysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały... Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut(...)mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. . Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina SofietaMocno cynamonowe i przepyszne, stworzone wprost do popołudniowej przerwy z kawą, którą Szwedzi nazywają ' fika '. Takie właśnie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - ' kanelbullar .' Zajadałam się nimi podczas
maniapieczeniaKiedy tylko zobaczyłam zdjęcie tej chałki, wiedziałam, że wykonam ją i ja. Efekt wizualny jest zachwycający, a smak… oj, jakież to jest smaczne:) Robiłam ją
Smaki Na TalerzuWitam serdecznie Przepis na przygotowanie domowych pączków , są bardzo pyszne i pulchne . Według opinii moich domowników (nie mają innego wyjścia:) i sąsiadów których częstuję pączkami (co
Uwaga Babcia GotujeTe bułeczki, popularne zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, jada się głównie na śniadanie. Można je dodatkowo smarować konfiturami lub masłem. Piękne marmurowe patery znajdziecie
Apetyczna babeczka"Jaaagodzianki! Kto ich nie lubi? Świeże, jeszcze ciepłe, domowe. Niebo! Kojarzą mi się z wyjazdami do Cioci, do Lublina, gdy na śniadanie czekało na mnie kompot
Słodkie PrzyjemnościNa początku nie wierzyłam w tę drożdżówkę, ale udała się i mało tego, wyszła pysznie :) Przepis mam od teściowej, a drożdżówki nie wyrabia się :)
Delicious Titbits