Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 600 gram, sól - szczypta
W Mojej Kuchni LubięCzy wszystko układa się po Twojej myśli? Czy potrafisz dostosować się do zmiennych okoliczność i mimo wiatru, który uparcie wieje Ci w twarz, umiesz znaleźć drogę
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni LubięDrożdżowa chałka to mój debiut :-) co... zresztą widać na załączonym obrazku. Jej splot pozostaje wiele do życzenia, bo w trakcie "rozrastania się" warkocze mojej chałeczki ... pięknie zlały się w jedną całość :-) Ale za to smak mnie nie rozczarował! Chałka wyszła puszysta, odpowiednio wypieczona i w sam raz słodka. Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze(...)przesianą mąkę, cukier oraz sól. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze - około 15 minut na średnich obrotach. Wyrabiając dodajemy powoli jajka,roztopione masło i aromat. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około
Walijskie PichcenieDzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By
mojewypiekiinietylkoSkładniki na 25 szt.:1/2 kg mąki pszennej5 dag drożdży świeżych (lub 3-5 g drożdży suchych)75 g cukru250 ml mleka3
Świat Ciastawielbicieli drożdżowych wypieków - domowa chałka z maślaną kruszonką. Miękka, puszysta i idealna w smaku. Długo zachowuje swoją świeżość (3 dni). Najlepiej smakuje podana na ciepło. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 1 dużą chałkę: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0.5 kg) 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1/3 szklanki przegotowanej, letniej wody 3/5 szklanki mleka(...)szczyptę soli, cukier (zwykły oraz wanilinowy) i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ ciasto musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk (samo wyrabianie ciasta zajęło mi kilkanaście minut!) . Przygotowane
UgotowaćWytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka(...)oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy
Mia Cucina SofietaSkładniki: drożdże świeże 8 dag, mąka tortowa 5 szklanek, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 100 gram, mleko
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast z ziołami, oliwkami, solą morską
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1,3/4 szklanki, żółtka 8 sztuk, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 500 ml, mąka tortowa 1 kg, sól - szczypta
W Mojej Kuchni LubięRabarbar rządzi więc dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z rabarbarem właśnie. Dodatkowa słodycz kruszonki świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem... Składniki ; 35 dag mąki pszennej 15
Radość kipiąca uśmiechem.Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na
Codzienna kuchnia niecodziennanigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się
moj przepis nanigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się
moj przepis na