kaszankę, na kaszance miód i to wszystko doprawiamy pieprzem. Zawijamy folię i wkładamy na grilla. Nasze na grillu gazowym grillowały się około 15 minut. Podałam je z grillowaną ciabattą, była to pyszna kolacja ! Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla
Kuchnia na wzgórzukaszankę, na kaszance miód i to wszystko doprawiamy pieprzem. Zawijamy folię i wkładamy na grilla. Nasze na grillu gazowym grillowały się około 15 minut. Podałam je z grillowaną ciabattą, była to pyszna kolacja ! Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla
Kuchnia na wzgórzuząbek czosnku 50 g migdałów, całych lub w płatkach 1 cytryna 100 g ricotty 1 łyżeczka oliwy + do polania sól, pieprz do smaku 8 kromek chleba (u mnie ciabatta) do podania: świeżo starty parmezan (można pominąć) Przygotowanie pasty z bobu i groszku: Jeżeli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i zalej zimną
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 pieczone papryki włoszczyzna 1 suszona papryka chilli kawałek mięsa wołowego pomidor świeży ser mozzarella 1 bułka ciabata rukola WykonanieUgotować mięso w małej ilości wody, odlać wywar. Do wywaru władamy pomidory z puszki, listek laurowy, włoszczyznę, pokrojona pieczoną paprykę, papryczkę
Kulinarne pyszności Molkigrzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 kromki pieczywa np. ciabatta Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy zdrewniałe końce, a końcówki łodyg obieramy. Smarujemy je oliwą z oliwek i każdą ciasno owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Układamy je na dobrze rozgrzanej patelni
PatiGotujechrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło klarowane- do smażenia Szparagi umyć
Kraina Miodem Płynącaporcje KURCZAK 1 pierś kurczaka (2 jeśli są małe) sól, pieprz, suszone oregano 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu SAŁATKA 1/2 sałaty rzymskiej 1 ciabatta lub inna bułka 1 łyżka oliwy 1/2 małego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza
cool and mintydosmacz pieprzem. Całość potrząśnij i zamknij patelnię. Niech się dusi. Po chiwli przemieszaj. Takie warzywa z grzybami mung dusimy około 15-20 minut. Podalam z olejem lnianym i ciabattą. Można dodać świeżej bazylii. Moje dzieci lubią parmezan, dodają prawie do każdej ciepłej potrawy. Na zdrowie! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z ciabatty ) 1 łyżka oliwy masło do wysmarowania formy sos serowy: ok 40 g masła niecałe pół litra mleka 2 pełne lub 3 płaskie łyżki mąki 100 g sera (u nas Gruyere) dobra sól świeżo zmielony pieprz świeżo
OliveandThymenożem na 8 części- bułeczek. Przy pomocy noża lub szpatułki przełóżcie bułeczki na blachę do pieczenia i odstawcie na około 20 minut (do garowania). Piekarnik nagrzejcie do 250 st. Ciabatty pieczcie 12-15 minut. Studźcie na kratce. przepis (oczywiście) Piotra Kucharskiego
OliveandThymeupływie tego czasu podnosimy temperaturę do 180⁰C i dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty
Karo in the KitchenPyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić
Bulliokapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania:20 min 4 kromki czerstwego chleba, najlepsza będzie ciabatta ( przepis ) 125 g mozarelli 4 dojrzałe pomidory 1 łyżka kaparów 3 filety anchois 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego duża szczypta soli duża szczypta pieprzu ok 1/2 szklanki
Słodki Kompromismniejsze kawałki, dodać kilka łyżek twarożku i zmiksować blenderem. • Dodać resztę twarożku i połączyć razem z masą łososiową. • Podawać jako pasta na bułkę ciabattę lub jak w oryginale z bajglami. • Wycisnąć na pastę kilka kropli soku z cytryny, lub wymieszać sok z twarożkiem. Nie należy dodawać soli, bo łosoś jest słony
To co kocham