coś dla siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicyBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem
Moja smaczna kuchniakromki chlebka na jeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około
Bon Appetit Małgorzatypołówki) i sos chili oraz sok z cytryny Smażymy około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. mnie najbardziej krewetki smakują z chlebkiem ciabattą z sosem z octu balsamicznego :) Ale możemy je podać także ze zwykłymi tostami albo ryżem.krewetki z sosem chili i z pomidorkami
Bon Appetit Małgorzatymajonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową
Stare Garyposiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorow.Jesli nasz pasztecik jest nadal za suchy dodac kilka lyzek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy,jesli sami ja gotowalismy.Dodac przyprawy.Podawac z swiezym chlebem z gruba chrupiaca skorka,ciabata lub chlebkiem pita
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości jest wiele.Sos- podobno dobry burger broni się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój
Smakowity Blog Kulinarnymoich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe ok 6 szt szalotka 1sztrukola 3 garście czosnek 3 ząbkitymianek świeży
Basia w kuchniFaza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta, przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością przygotuję je w Święta :) Przepis znalazłam na stronie Jem co umiem. Zapraszam do pieczenia!Składniki na 8 pszennych bułeczek:3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500)1 jajko6 g drożdży instant lub 12 świeżych
My Culinary Artszybka, to wiadomo, że kanapeczki.Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam-ciabatta-sałatka jarzynowa-ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia-kiełbasa wiejska-czerwona papryka-rzodkiewkaNa kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJest serek Capri, mozzarella, feta, grana padano, parmezan, pecorino, oscypek i sery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie!Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarelląDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankamiFrittata z cukinią
Moja smaczna kuchnialistków świeżej bazylii. Całość skropiłem obficie przygotowanym wcześniej dressingiem z parmezanu, bazylii i oliwy, bezpośrednio po czym podałem. Sałatka doskonale smakuje z białym pieczywem - polecam do niej bagietkę lub ciabattę
Wyprawy kulinarneOpcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia. Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem. Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku. Smacznego
Taste Of My DayBigos Buritto Ciabatta z oscypkiem i pomidorami Galantyna Glazurowane marchewki Grissini z tymiankiem Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Klops z papryką Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki Pasta śledziowa Pesto
Aga w kuchniSkładniki : kostka rosołowa 1 łyżka oliwy 1 posiekana duża cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów 1 łyżka cukru 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu ( ja dodałam czerstwego chleba) pół łyżeczki bazylii w proszku bazylia do udekorowania Sposób : 1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową rozmieszaj dobrze(...)smaż minutę. 4. Wrzuć pomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem. 5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo. 6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę. 7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii . Smacznego :) Pomysł zaczerpnięty z "Po prostu mi to ugotuj" - P. Brodnicki To jeszcze jeden
Proste Potrawy