przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka lub zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem w dość dużą - około 2,5 cm kostkę, najprościej zrobić to krojąc go na równe plastry (kromki), następnie(...)cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą. Prawie jak na wakacjach
Wyprawy kulinarnePanini, czyli słynne włoskie kanapki są zazwyczaj podawane na ciepło. Robi się je najczęściej z włoskiej bułki ciabatty wypełnionej różnego rodzaju nadzieniami. Składniki: 2 bułki ciabatty 4 plastry szynki parmeńskiej pomidor kulka mozarelli zielone pesto bazylia Bułki przeciąć, każdą połówkę posmarować niewielką ilością zielonego pesto. Na dolnej części każdej bułki ułożyć po dwa plastry szynki parmeńskiej, następnie plastry pomidora
wyzwania kuchennePost Bruschetta z pomidorami i bazylią pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesię wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, dietetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną kanapkę caprese. Troszkę piekłam zrobiła cudowną ciabattę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, chleb w 10 minut, a także 2 tarty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Mllllaaasssskkkk! We wrześniu byłam
Brzuszki ŁakomczuszkiMoje wymarzone śniadanko! Coś co uwielbiam! Coś co wywołuje zadowolenie na mojej twarzy:) Składniki: 5 plasterków oscypka dużego 5 kromeczek ciabatty 5 plasterków pomidora listki świeżej bazylii Wykonanie: Plasterki oscypka układamy na teflonowej suchej patelni i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Bułkę kroimy na kromeczki, pomidora w plasterki. Liście bazylii myjemy i suszymy. Wszystko układamy(...)talerzu i wcinamy! :) Ja na kromkę ciabatty układam oscypka, na niego plasterek pomidora, a na koniec listek bazylii. Sól? Nie potrzeba tu soli, bo oscypek sam w sobie jest wystarczająco słony. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujechleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć sciereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała„„Ceglana” to część potężnej twierdzy. Na pierwszy rzut oka to po prostu mur oporowy podtrzymujący skarpę. W rzeczywistości to jedna z nielicznych pamiątek po czasach
CityTasteSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bruschetta… niby zwykła kanapka z pomidorami, jednak kiedy przygotuje się ją z sercem, z najlepszych składników… z dojrzałych, słodkich, pachnących pełnym słońcem pomidorów, świeżej, aromatycznej
Fitsweet.meBruschetta… niby zwykła kanapka z pomidorami, jednak kiedy przygotuje się ją z sercem, z najlepszych składników… z dojrzałych, słodkich, pachnących pełnym słońcem pomidorów, świeżej, aromatycznej
Fitsweet.meCudowne bułeczki we włoskim stylu. Bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało
cool and mintyJak się zabierałam za wypiek tych bułek to nie wiedziałam ,że to będzie takie pracochłonne . W jeden dzień biga inaczej zaczyn na bułki a
Wypieki ReneChrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem z czosnkiem, szczypiorkiem i słodką papryką Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze
Moja smaczna kuchniasobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania. Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki: 2 bułki typu ciabata Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego Na pure
NaKońcuJęzykadzisiejszy mecz ;) Do podjadania w między czasie przygotowałam lekkie kanapki z grillowanym kurczakiem i jajkiem w koszulce...z pomidorową salsą... Składniki jakie użyłam podczas przygotowywania kanapek: pomidor cebula bułki ciabatta bezglutenowa firmy Schär kiełki brokułu jajka piersi z kurczaka zioła do marynowania: chilli, papryka słodka, czosnek ewentualnie gotowa mieszanka ziół do kurczaka, olej rzepakowy salsa pomidorowa: 3 pomidory ząbek
NaKońcuJęzyka