ciabatta - 417 przepisów (strona:24/28)

Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 205

trochę zostało do następnego dnia, więc wiem co mówię:) Panzanella - Toskańska sałatka chlebowa - Przepis przepis z książki Jammiego Olivera "30 minut w kuchni" 4-6 porcji Składniki: 1/2 bochenka ciabatty ( u mnie zwykłego białego chleba ) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego kilka gałązek oregano i rozmarynu oliwa sól 1 łyżka kaparów ok. 15 g anchois w oliwie mały pęczek świeżej bazylii

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 182

serem. Na pewno wypróbuję ten pomysł przy okazji jakiejś imprezy dla znajomych.  Grzanki śródziemnomorskie przepis własny na 4 grzanki czas przygotowania: 15 min. Składniki: 4 kromki chleba, np. ciabatty oliwa 1 cebula pokrojona w półplasterki 1 łagodna chilli, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych sól, suszone oregano 4 plastry żółtego

Chilli Czosnek i Oliwa
Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem, mozarellą, oliwkami i kaparami 179

kaparów z zalewy, 2 ząbki czosnku, garść świeżych listków bazylii, garść świeżych gałązek tymianku, chleb typu włoskiego (dostępny w Lidlu, ale może też być inne pszenne pieczywo, np.: ciabatta), oliwa z oliwek, pieprz. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i delikatnie soli, ale nie za dużo bo pozostałe składniki mają w sobie sól. Odstawiamy na sitko

Delicious Titbits
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 434

kilka innych jego przepisów. W oko wpadła mi Panzanella – Tuscan tomato & bread salad (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem). Trochę ją po swojemu zmodyfikowałam, pominęłam dodatek filetów anchois, ciabattę zamieniłam na bagietkę, zmniejszyłam ilość kaparów, zamiast octu winnego wykorzystałam ocet jabłkowy. Ta sałatka jest pyszna, musicie ją przygotować. Nie mogłam nasycić wzroku, oraz nie mogłam nasycić się smakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
25 dań z pomidorami! 347

soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca

Moja smaczna kuchnia
Bruschetta z truskawkami i balsamico 144

czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pesto alla genovese 142

Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii.  Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty).  Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków bazylii - 20 g orzeszków piniowych - ząbek czosnku - 60 ml oliwy extra vergine - sól

W mojej holenderskiej kuchni
Ciabatta z suszonymi pomidorami 178

posypany mąką blat, krótko wyrobić i uformować chlebek, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciabattę posypać mąką i piec około 20-25 minut

wyzwania kuchenne
Grzanki ze szpinakiem i rodzynkami 141

Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić szpinak i odsączone rodzynki. Smażyć całość na małym ogniu często mieszając

wyzwania kuchenne
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 185

jajeczną, czekamy 2-3 minuty, a następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. Gotowe danie dekorujemy świeżymi różyczkami kalafiora, podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje z ciabattą

Moja smaczna kuchnia
Pasta z suszonych pomidorów 231

sprawą papryczki piri piri ma wyrazisty smak a dzięki suszonym pomidorom i oliwie jest dość wilgotna. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, ja ostatnio dodałam ją kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekany Camembert z borówką i winnym jabłkiem ! 125

łyżkę konfitury z borówek, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, zalewamy płynnym miodem, na sam wierz posypujemy rozmaryn. Zapiekamy 12- 15 minut w piecu w temp 180 C. Podajemy z ciabattą zrumienioną w tosterze lub w piekarniku .  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) 871

Post Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Lekko odwrócone caprese. 182

najłatwiej zabrać do pracy? Kanapkę! Ale ile można jeść kanapki. Jeżeli są różnorodne - cały czas! :) Dzisiaj pyszna, chrupiąca kanapka caprese!!! Składniki: bułka ciabatta mozzarella pomidor świeża bazylia oliwa bazyliowa sól i pieprz Bułkę kroimy na pół, lekko polewamy oliwą bazyliową, składamy z powrotem na pół i wsadzamy do piekarnika (tylko na tyle, żeby była ciepła i chrupiąca). Wyjmujemy z piekarnika

Brzuszki Łakomczuszki
Wieczór z Cezarem. 322

ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcestershire 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) grzanki: ciabatta oliwa (ja wykorzystała ostrzejszą, właściwie przez przypadek - i dobrze bo świetnie łączyła się z delikatną sałatką, a więc polecam oliwę np. z peperoncino) 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli Kurczaka oczyszczamy

Brzuszki Łakomczuszki