ciabatta - 417 przepisów (strona:17/28)

Bruschetta z awokado 164

ponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też mi lepiej smakuje ;-) I ostatecznie na talerzu lądują pyszności, nawet jeśli pomidor jest zimny... ;-) Spróbujcie :-)  SKŁADNIKI 2 - 3 bułki (najlepiej ciabatta)  1 dojrzałe awokado 2 duże pomidory szczypiorek 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz Bułki kroimy na połówki i nacieramy je przeciętymi ząbkami czosnku, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 143

łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.  W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię

cool and minty
Ciabatta 150

włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja. Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi - naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać się

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenno-żytni 266

chociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem.   Być może z braku czasu, być może z faktu, że mieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było

Jacob Tastes
Polpette al sugo 176

passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Piknikowa przekąska z tuńczykiem 194

krążki. Szalotkę obrać i pokroić na cienkie półtalarki lub jeszcze drobniej. Rozdrobnić natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać na połówkach bułek z wydrążonym miąższem lub na pieczywie typu ciabata. Przykryć drugą połówką. I podawać. Przekąskę możecie dowolnie doprawić. Ja tego nie robię, bo uważam, że dodawanie kolejnych smaków jest tu zbędne. Nadzienie do pieczywa warto przygotować wcześniej, np. przed wyjazdem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 138

pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory... Składniki 2 ciabatty 2 jajka  1 pomidor  1 puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 3 łyżki gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek  100 g sera lazur  sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Bułki pszenne na podmłodzie 199

się na kilkanaście godzin, a następnie dodaje do pozostałych składników. Wypieki zawdzięczają jej swój smak, kolor, zapach i pulchność. Z kolei biga to zaczyn włoski, na którym upieczecie rewelacyjne ciabatty. Różni się od podmłody przede wszystkim tym, że jest zaczynem zwartym. Na dwie porcje mąki przypada w nim jedna porcja wody.   Składniki: Podmłoda: 200 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Kanapka caprese na ciepło 151

Składniki: bułka ciabatta 1 kulka mozzarelli 1 pomidor bazylia (świeża lub suszona) masło Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem 108

Idealna na "majówkę"  Składniki 2 ciabatty 2 jajka 2 pomidory 1puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 1 łyżka gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek sól pieprz Sos :4 łyżki oliwy 1 szalotka 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka musztardy dijon   Przygotowanie Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Ciabatta . 170

Uwielbiam włoską ciabattę .To prosty chlebek, podłużny z mąki pszennej ,wody i drożdży . Im dłużej poczekacie na zaczyn ,tym dziurki w środku będą większe i liczniejsze. Składniki : na dwa bochenki Zaczyn : 1/ 3 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 2/3 szklanki mąki Ciasto właściwe : 1 i 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki drożdży instant 3 1/4 szklanki mąki pszennej

Ladylaura.
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 192

Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki), posiekanych 50 g ciabatty, porwanej na malutkie kawałeczki 2 łyżeczki listków tymianku 250 g makaronu, najlepiej linguini lub spaghetti 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g boczku, chudego, pokrojonego w kostkę 1 mała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka inżyniera mechanika z soczystym filetem z kurczaka i pastą z suszonych pomidorów 138

suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść rukoli kilka plastrów

Food Square
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 168

jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj i podawaj. To danie możesz podać z zarumienioną ciabattą, dowolną kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 130

lepsze niż niejedno wykwintne danie. Wystarczy kilka odpowiednich trików by oczarować nimi całą rodzinę. Kanapki również świetnie nadają się na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam bezglutenowych) 4 łyżki majonezu garść jarmużu 4 plastry sera cheddar 4 plastry sera brie 4 plastry pomidora malinowego 4 plastry szynki parmeńskiej garść fasoli szparagowej zielonej sól Bułkę podpiekam

Mango Papaja