ciabatta - 417 przepisów (strona:8/28)

SAŁATKA Z JEŻYNAMI! 150

przepis! Zrób a pokochasz ten smak! przepis na sałatkę: - 3 garście rukoli - 1 słodki i dojrzały pomidor - 1/3 szklanki jeżyn - 1 kulka mozzarelli - garść liści bazylii - grzanki (zrobione z ciabatty) na oliwie z oliwek - podprażone na suchej patelni migdały bez skórki - oliwa z oliwek, sok z cytryny i miód jako dresing Rukolę i bazylię wymieszaj z dresingiem, na wierzch poukładaj(...)plastry mozzarelli i pomidora, dodaj jeżyny. Na suchej patelni zrumień migdały, posyp na sałatkę, na patelnię dodaj oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę ciabattę i zrumień na grzanki, obsyp sałatkę.  Polecam z kieliszkiem czerwonego wina! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Wieprzowina na ostro – pulled pork 202

rozpada się na kawałki bez udziału noża. Z tak przyrządzonej wieprzowiny robię najczęściej kanapki . Są to kanapki jak ja to mówię wypasione! Mięciutkie mięso, pyszny sos, coleslaw w świeżutkiej ciabatta. Życie ma swoje dobre strony, prawda! Uwielbiam takie jedzenie i często spotykam się z nim w różnych restauracjach. Bez wyjątku jest to jedzenie rękoma. Nawet sos ściekający po policzkach zostaje(...)Odstaw na 10 minut aby sałatka się przegryzła. Wyjmij mięso na półmisek i rozerwij je na kawałki. Sos zlej do naczynia i zmiksuj. Polej mięso sosem i wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż na pół ułóż warstwę mięsa z sosem, następnie coleslaw i marynowaną cebulę . Przykryj drugą połówką i pokrój na 3-4 porcje w zależności od możliwości “zawodników

codojedzenia
Jedzenie na imprezę, które będzie smakować każdemu? Spróbuj włoskich antipasti 434

bowiem skomplikowane. Klasyczna bruschetta Jeżeli szykujesz jedzenie na imprezę, bruschetta świetnie sprawdzi się w roli przekąski. Chrupiące grzanki z różnorodnym farszem zaspokoją pierwszy głód. Składniki: 4 połówki ciabatty 1 opakowanie sera mozzarella (najlepiej gatunku buffalo) pęczek bazylii garść pomidorków koktajlowych (ewentualnie pomidorów cherry) kilka czarnych oliwek ząbek czosnku oliwa z oliwek pieprz i sól do smaku. Pomidory pokrój na ćwiartki(...)małą kostkę, a oliwki – w plastry. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj porwane listki bazylii. Całość skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i dopraw do smaku. Opiecz ciabatty i jeszcze ciepłe posmaruj wyciśniętym czosnkiem. Na wierzch wyłóż przygotowany farsz. Insalata caprese Insalata caprese to świetne jedzenie na imprezę, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Jest to antipasti w formie lekkiej sałatki

codojedzenia
Bratwursty – smażony ser z kiełbaską, w bułce, z sosem tatarskim 233

się zastanawiacie, kto to wszystko co gotuję przejada to właśnie ON – ja mam wrażenie że ostatnio puchnę na sam widok żarcia Świeże, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku ciabatty kroimy w poprzek, nie do końca, tworząc kieszonkę na resztę dobroci. Ja do swoich bułek zrobiłam własny sos tatarski, który świetnie wyciągnął i zaokrąglił wszystkie smaki. W malakserze posiekałam marynowane(...)łyżki majonezu 3 średnie marynowane rydze 2 malutkie korniszony 2 gałązki koperku 1 niepełna łyżka kaparów z zalewy 1 szczypior z cebulką pieprz SKŁADNIKI na 4 PORCJE 4 świeże ciabatty 8 frankfurterek wędzonych 4 plastry sera Edamskiego albo Pomorskiego grubości 5-7mm 8 cieniutkich plasterków bekonu 1 łyżka mąki do panierowania sera 1 małe jajko do panierowania sera

Karo in the Kitchen
Ciabatta- włoska klasyka 162

Ciabatta włoski, szeroki, płaskawy, biały chleb. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty.  Począwszy od miękkiej do chrupiącej skórki, gęstej do lżejszej struktury. Nie wiem z którego regionu pochodzi mój przepis, ale jest zawsze z wielkim entuzjazmem przyjmowany w naszym domu. Lubią go ci najmniejsi jak i ci najstarsi.  Chleb nie jest wymagający. Zrobi go każda gospodyni. Trzeba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
WŁOSKIE CIABATTY 125

WITAJCIE ! W zbiorze przepisów na domowe wypieki nie mogło zabraknąć włoskiego pieczywa typu "Ciabatta", gwarantuję, że warto poświęcić trochę czasu na ich wykonanie bo wychodzą pyszne ( według oceny surowych krytyków kulinarnych , czytaj rodziny ) :D Sam przepis nie jest bardzo skomplikowany , należy postępować według instrukcji krok po kroku. Sekretem tego wypieku jest zaczyn biga czyli nic innego jak przefermentowane ciasto. WYKONANIE(...)pozostałą mąkę. Wyrobić, na gładkie i elastyczne ciasto.  4.Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 1 h 5. Ciasto należy podzielić na 2 części i uformować podłużne chlebki. Ciabatty układamy w odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy im podrosnąć ( ok. 20 min ) w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C , a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne

Marcepanowa kuchnia
Panini z grillowana cukinią i czerwonym pesto 220

Kultowe opiekane kanapki, czyli panini przygotowywane na bazie włoskiej ciabatty. Ciepła przekąska, którą robi się w kwadrans. Składniki: bułka np. ciabatta szynka parmeńska cukinia ser kozi lub mozarella czerwone pesto sól Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię pokroić na plastry, oprószyć solą i usmażyć na patelni grillowej. Ser pokroić, plastry szynki zawinąć w rulony. . Ciabatte przekroić na pół, dolną połówkę posmarować czerwonym

wyzwania kuchenne
42 przepisy z nowalijkami 119

kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Ogórkowa na skrzydełkach(...)majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z czosnku z grzankami 83

osób) - 6 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 6 kromek ciabatty - 4 łyżki masła - 0,5 pęczka pietruszki S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku(...)pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażamy kilka minut, zalewamy wodą centymetr, dwa nad poziomem ziemniaków, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. kromki ciabatty smarujemy masłem, "maczamy" w posiekanej natce, grzejemy na małym ogniu na suchej patelni. zupę podajemy ozdobioną natką i kilkoma kroplami oliwy wraz z chrupiącymi grzankami również skropionymi oliwą. naprawdę rozgrzewa ;) (chyba nawet bardziej niż rosół

Gocha gotuje!
Kanapka z kurczakiem, gruszką i dżemem z rokitnika 181

ząbki czosnku 3-4 łyżki masła 2 łyżeczkiziół prowansalskich sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki dżemu z rokitnika 100% Łowicz + 2 ciabatty 6 plastrów gruszki garść mozzarelli    Mięso pokroić na kawałki, natrzeć je solą, pieprzem i ostrą papryką. Zalać oliwą i odłożyć na kilka minut. Masło rozpuścić w rondelku, dodać(...)obrane ząbki czosnku, zioła prowansalskie i przygotowany wcześniej kurczak. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Na patelni grillowej zgrillować plastry gruszki. Ciabattę przekroić. Na spodzie ułożyć plastry gruszki, posmarować dżemem z rokitnika, posypać kawałkami mozzarelli. Na wierzch ułożyć porozrywane kawałki kurczaka. Polać masłem z ziołami prowansalskimi. Udekorować świeżą bazylią. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bezglutenowe chleby Incola :) 158

końcu znajduje się jeszcze dodatkowo recenzja bezglutenowych chlebów chrupkich Incola. CHLEBY "ŚWIEŻE"  ŚWIEŻY CHLEB Z ZIARNAMI  ŚWIEŻY CHLEB Z KMINKIEM  ŚWIEŻY CHLEB Z MACZKIEM  BUŁECZKA "CIABATTA" RUSTYKALNY CHLEB BIAŁY  RUSTYKALNY CHLEB CIEMNY  OCENA: Gdybym miała tak ogólnie napisać czy chleby mi smakowały, to moja odpowiedź brzmiałaby tak. Choć niektóre były lepsze, a niektóre gorsze(...)składzie pojawiło się mleko w proszku, choć nie ono jest najgorsze, skład wzbogaciły także substancje zagęszczające, nawilżające i spulchniające oraz emulgatory . Także nic dobrego, dlatego też smak nie zachwycał. "Ciabatta" składem także nie zadowoliła - cukier, glukoza, zagęszczacze, emulgatory i spulchniacze. Choć była smaczna , to nie mogę powiedzieć o niej nic dobrego :( Wszystkie chleby miały dobrą strukturę, puszystą , niekiedy zdarzało się

Zdrowie na języku :P
Latwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami 165

listkami tymianku. Dolewamy resztę oliwy, wrzucamy pomidory i przecier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 500 g makaronu farfalle 1 ciabatta 4 łyżki oliwy połowa porcji ww sosu pomidorowego 8 czarnych oliwek garść posiekanych listków rukoli sól, pieprz 100 g pokruszonej fety, najlepiej kozio-owczej Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)Odcedzamy. Łączymy z podgrzanym sosem, rukolą, oliwkami, doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokruszoną ciabattę, tak by stała się rumiana i chrupiąca. Makaron nakładamy do miseczek, posypujemy ze złoconą bułka i fetą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 176

strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie proste a tak przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta(...)posypać gruboziarnistą solą Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków. Wsatwić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą tą dobroć by zaraz potem zniknąć w buzi

Sztuka gotowania w/g Samiry
88 przekąsek i napojów dla kibica 306

nawet Ci najmłodsi kibice! Kibicuj najlepszej drużynie z Moją smaczną kuchnią! Smacznego kibicowania! Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką(...)czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Toskańska zupa pomidorowa 174

szklanki wody, 2 duże garście pomidorków malinowych, 4 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, około 4 garści świeżych liści bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, 1 ciabatta (pół do zupy, reszta do podania w zależności od ilości porcji). Przygotowanie Do garnka nalej odrobinę oliwy i podgrzej. Cebulę i pomidorki drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj rozprasowany(...)pół (tak aby zmieścił się do garnka) i wrzuć do zupy. Bazylię drobno posiekaj i również dodaj do zupy. Całość gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie pokrój ciabattę na małe kostki i podsmaż na oliwie. Część z grzanek wrzuć do gotującej się zupy, a pozostałą część zostaw do podania. Zupę dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy grzanki

Fit&Fast Kitchen