ciabatta - 417 przepisów (strona:5/28)

Śniadanie do szkoły 324

pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe ślimaczki z cukinią(...)chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną

Moja smaczna kuchnia
Ciabatta ziołowa 172

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie czy do obiadu jeśli będzie trzeba użyć chleba. Łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna ciabatta, polecam. Ciabatta ziołowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów 236

dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne bagietki. Polecam dodatkowo podpiec je w piekarniku lub tosterze, żeby pod wpływem soku nie nasiąkły zbyt szybko i nie stały się papkowate. Moja panzanella to pomidory i chleb, czerwona cebula(...)kaparowe jabłuszka, garść bazylii, szczypta soli, oliwa oraz ocet winny. Prawdziwy smak włoskich wakacji. Kto wie, czy jutro znów jej nie popełnię;) Składniki (na 3-4 porcje): 200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy 700g pomidorów (różne odmiany i kolory) 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 łyżka kaparów lub kaparowych jabłuszek 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego octu winnego

Obiad gotowy
Ciabatta na zaczynie biga 387

Ciabatta robiona w trochę nietypowy sposób - cała mąka użyta do wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi  ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej(...)lodówce  5-9 godzin w temperaturze ok. 7oС. Ciasto z lodówki przenieść na obsypany mąką blat, złożyć na pół. Odpoczynek na stole 30 minut. Potem podzielić na ciabatty. Zostawić na następne 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia. Pieczenie 30 minut w wysokiej temperaturze z parą. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
TOSKANSKA ZUPA CEBULOWA 148

lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji   dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera gruyere lub cheddar, startego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Rozgrzewamy rondel z grubym dnem, podsmażamy w nim pokrojoną w kostkę słoninę, aż stanie się brązowa(...)rondla wlewamy gorący wywar, zagotowujemy, płomień zmniejszamy i jeszcze gotujemy całość przez około 10 minut . Krok 4. w czasie, gdy zupa nabiera smaku i aromatu, przygotowujemy tosty: kromki chleba ciabatta prażymy na gorącym grillu przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnobrązowego koloru, smarujemy masłem i posypujemy startym serem, kroimy na niewielkie kawałki. Krok 5. Z zupy wyjmujemy listek laurowy oraz

Moja Książka Kucharska
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 198

lokalnego, rustykalnego chleba. W Toskanii jest to pane toscano (lub pane sciocco ), miejscowy chleb pieczony bez dodatku soli. W Polsce najlepiej jest zastąpić go dobrym chlebem na zakwasie lub ciabattą. Jeżeli robicie bruschettę na przyjęcie i zależy Wam na małych kromkach, to ostatecznie może być bagietka, choć ona jest trochę zbyt puszysta w środku, a kromki chleba można zawsze przekroić(...)pomidory mają dużo pestek, usuń z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne. Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę. Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy hamburger zbezglutenową ciabattą Incola. 188

Witajcie:) dzisiaj pyszna propozycja na domowy hamburger z bezglutenową ciabattą Incola. Propozycja w sam raz dla osób na diecie bezglutenowej. Z dodatkiem swojej ekologicznej rzodkiewki i sałatki smakował wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania produktów Incoal :) Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 2 jajka sól pieprz do smaku 1 ciabatta Incola namoczona w mleku i zmielona przez maszynkę 2 ząbki(...)czosnku oliwa z oliwek do smażenia lub olej kokosowy 1 cebula jako dodatek : ekologiczna sałata z własnej działki ekologiczna rzodkiewka kilka plasterków pomidora bezglutenowe ciabatty  Wykonanie : Bułkę namaczamy w szklance mleka i mielimy razem z mlekiem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, roztrzepane jajka i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym 161

indyka. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek. Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym Składniki: 1 ciabatta 2 łyżeczki majonezu 2 garście rukoli 4 plasterki ogórka zielonego 4 plasterki suchej kiełbasy krakowskiej 2 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Ciabattę

Moja smaczna kuchnia
Grzanki z figami i serem 153

bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe. Grzanki z figami i serem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podłużna ciabatta 2 świeże dojrzałe figi 1 opakowanie serka brie pomidorki koktajlowe żółte i czerwone świeży tymianek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciabattę kroimy na kromki, ser brie i figi w plasterki.Na(...)kromkach pieczywa układamy plasterki sera brie i figi. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 15 minut , aż ser zacznie się delikatnie topić. Ciabattę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół. Układamy je na figach, posypujemy listkami tymianku i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1190

jest bowiem pieczywo czerstwe.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty(...)koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia

Moja smaczna kuchnia
Włochy: Ciabatta 164

h3.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 14pt; font-weight: bold; }strong { font-weight: bold; } Bułeczkowy kapeć, rozjechana bagietka, zrobiona z bardzo luźnego ciasta niemalże przelewającego się przez palce, ciabatta. Włoska piekarska specjalność, po raz pierwszy upieczona w Ligurii. Charakterystyczna dla niej jest dobrze wypieczona, chrupka skórka oraz mięsisty i bardzo podziurawiony środek. Dla mnie przygotowanie tego pieczywka było przeprawą(...)rzucić czymś ciężkim o ścianę. No ale cóż, każdy z nas ma jak sądzę takie swoje "znienawidzone" przepisy, do których wraca mimo wszystko, ponieważ smak efektu rekompensuje wszelkie trudności. Ciabatta Biga 1/3szklanki wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 2/3 szklanki mąki Ciasto właściwe 1 i 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki drożdży instant 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chicken and tomato bruschetta 149

Combination of tomato and chicken on ciabatta or similar loaf is delicious snack every time.  Ingredients: 1 large tomato, chicken fillet (baked), 1 clove of garlic (chopped), chilli  (chopped). To make the bruschetta, heat pan. Drizzl with the olive oil both sides with salt and freshly ground black pepper on the ciabatta. Grill for one minute on each(...)tomato on pan and grill for 2-3 minutes on each side. Mix garlic and chilli and pour the olive oil.  Place mixture on both sides of the ciabatta. Put sliced filet of chicken and grilled tomato on top.  To serve, place the bruschetta slices on a plate and spoon your favorite salad on top. Kombinacja pomidorów

Smaki Przyprawy i Kolory
Frittata cukiniata 202

pieprz do smaku 6 jajek (u Jamiego 8, ale wiecie...) szczypta pieprzu cayenne kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki tartego parmezanu 20g sera feta oliwa z oliwek 1 ciabatta  ząbek czosnku kilka pomidorów koktajlowych kilka gałązek oregano Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Cukinię trzemy na tarce, solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane liście mięty. Mieszamy, po czym bierzemy starte(...)pokruszoną fetą i pozostałym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż masa się całkowicie zetnie a ser ładnie zezłoci. W międzyczasie na patelni grillowej układamy kromki ciabatty. Podpiekamy z jednej strony aż zbrązowieją, obracamy na drugą stronę. Ząbek czosnku przekrawamy na pół i wcieramy go w podsmażoną kromkę. Kiedy kromki są zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory

les mirabelles
Śniadanie to podstawa! 202

dnia. Najchętniej dzień rozpoczynam od owsianki na mleku, ale jeśli tylko znajdę dobre pieczywo chętnie zjem taką jak dzisiaj kanapkę.  Więcej inspiracji znajdziecie w kategorii śniadania Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Składniki: ciabatta z pestkami z dyni 2 plastry pomidora, obranego ze skóry 2 garście świeżej rukoli 1 łyżeczka keczupu 1 plaster salami 2 plastry chudej wędliny(...)drobiowej Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół, jedną część smarujemy keczupem, układamy garść świeżej rukoli, plaster salami, pomidor i 2 plastry chudej wędliny drobiowej, na samym wierzchu rukolę

Moja smaczna kuchnia
chicken and tomato bruschetta 226

Combination of tomato and chicken on ciabatta or similar loaf is delicious snack every time. Ingredients:1 large tomato,chicken fillet (baked),1 clove of garlic (chopped),chilli  (chopped).To make the bruschetta, heat pan. Drizzl with the olive oil both sides with salt and freshly ground black pepper on the ciabatta. Grill for one minute on each(...)tomato on pan and grill for 2-3 minutes on each side.Mix garlic and chilli and pour the olive oil.  Place mixture on both sides of the ciabatta. Put sliced filet of chicken and grilled tomato on top. To serve, place the bruschetta slices on a plate and spoon your favorite salad on top. Kombinacja pomidorów i kurczaka

Kulinarna rozmowa