ciabatta - 417 przepisów (strona:20/28)

Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 338

gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą ciabattą. PS Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Bruschetta 178

Bruschetta to smaczna przekąska pochodząca z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Poniżej przedstawiam moją własną wersję. Składniki : - bułka ciabatta - mozzarella - pomidor - oregano/bazylia - oliwa Przygotowanie : Pokroić bułkę. Wymieszać oliwę z oregano i natrzeć tym pieczywo. Następnie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę i nałożyć na kromki. Posypać przyprawami do smaku. Piec około

Kuchenne innowacje
11 przepisów z oliwkami 176

rukolę i kawę. Dopiero od kilku lat przygotowuję dania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa sałatka ze szpinakiem

Moja smaczna kuchnia
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 212

dwoma widelcami "wyczesać", czyli podzielić na grube włókna. Mięso jest tak delikatne, że wystarcza lekki ruch aby je podzielić.  Mięso jest doskonałe na kanapki, moją ulubiona wersja to ciabatta z majonezem, rukolą i pulled pork udekorowana pomidorkiem koktajlowym i posypana świeżo mielonym pieprzem, na zdjęciu równie pyszna wersja ze świeżą bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 203

działo. Jeśli tylko pogoda dopisze powietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill

Kuchnia po mojemu
Ciabatta z serem camembert i szynką szwarcwaldzką 85

Coś dla miłośników śniadań w wersji ciepłej i chrupiącej - pyszna ciabatta zapiekana z serem pleśniowym typu camembert, szynką szwarcwaldzką lub inną surową podsuszaną oraz rukolą. Niezawodne połączenie składników każdemu z Was umili poranek

Milion Smaków
Słoneczne krewetki 129

pieprzu - do smaku. Podsmażać aż się zarumienią, dodać wyciśnięte 4 ząbki czosnku, smażyć mieszając ok. 3-4 minut. Na koniec posypać poszatkowaną nać pietruszki i gotowe! :) Można podawać z ciabattą, tostami lub zapieczonym chlebkiem

upichcona
Ciepła bułka z boczkiem 101

Zupełnie spontaniczna kolacja a tak wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie 2-3 minutki a zadowolisz nią nawet największego łasucha. Składniki: ciabata pomidor malinowy papryka czerwona ulubiona sałata plaster boczku plaster sera 1 łyżeczka majonezu krem balsamiczny Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół i podgrzej w piekarniku. Następnie plasterek boczku przesmaż na patelni ( nie używając tłuszczu!). Na posmarowanej majonezem

Wielki apetyt
Ciabatta 164

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić

Bullio
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 236

cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki na mus z foie gras: 100 g foie gras 60 g masła sól, pieprz Do podania: bagietka lub ciabatta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu

My Culinary Art
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 238

cebula, obrana i pokrojona w kostkę sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny) 6 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty 2 ząbki czosnku 3 puszki (po 200 g) tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły 2 puszki) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki 185

śniadania w postaci zgrzewanych kanapek z dodatkami. Podstawą jest chleb, pełnoziarnisty, swojski robiony na zakwasie. Do kanapek można wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia!  Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem i serem Składniki: 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste

Moja smaczna kuchnia
Jajecznica i grzanki włoskie! 159

jajecznica podana z włoskimi grzankami z dużą ilością pomidorów, świeżej bazylii i oliwy z oliwek! Mnnniamiii!!! SKŁADNIKI dla 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - 4 kromki bagietki na zakwasie lub ciabatta (ewentualnie pieczywo jakie lubisz) - 4 pomidory pelati  - oliwa z oliwek z dodatkiem chili (ja kupuje najlepszą oliwę z oliwek -zazwyczaj włoską, następnie przelewam do buteleczki gdzie mam włożoną całą

SMYKWKUCHNI
Bruschetta z pomidorami i serem feta 138

przez wieki była pod włoskimi wpływami, dlatego typowa dla Włochów grzanka z oliwą i pomidorami pojawiła się na greckich stołach wyspiarzy, którzy dodali do niej pyszną fetę. Składniki Ciabata lub chleb 3 średniej wielkości pomidory (ja użyłam podłużnych pomidorów – dwóch czerwonych i jednego żółtego) pół ząbka czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem ocet balsamiczny świeża bazylia ser feta sól

Kulinarne Inspiracje
Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 173

podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata, pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości

Kulinarne Inspiracje