Kochani na dzień dziecka proponuję przygotować gofry z maślanką bardzo chrupiące, które uwielbiają małe i duże dzieci. Goframi możemy się delektować przez cały dzień. Zastąpienie mleka maślanką sprawia, ze gofry są mniej słodkie, a dzięki temu bardziej uniwersalne. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dodać 2- 3 łyżki maślanki. Od ponad 40 lat używam gofrownicę marki Dezal, która moim
Kulinarne pyszności MolkiMamy lato, a więc sezon na gofry. W końcu nie ma wyjazdu wakacyjnego nad morze czy w góry bez porządnego gofra. Jednak nie trzeba pokonywać setek kilometrów by zjeść te najpyszniejsze gofry z budki przy plaży, bo w domu też można takie zrobić. Dzisiaj przepis na mięciutkie i pulchne w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz: GOFRY! Na ciepły dzień
Analiza Smakugofry na słodko ( gryczane , ze szpinakiem , moje ulubione czekoladowe z cukinią czy z dynią ) oraz wytrawne ( ziemniaczane z serem , z cukinią i cheddarem ). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana ale jak lubicie słodkie można dodać łyżeczką cukru brązowego) i z kawałkami czekolady. Takiego gofra znaleźć na przerwie w pudełku
Cooking for Emilypowitać Nowy Rok? Tylko czekoladą i bezglutenowymi goframi dzieciaki w piżamach zajadały się tak, że tylko okruszki po nich zostały, biedni musieli cierpieć bo jak zwykle najpierw zdjęcie Gofry są rewelacyjne , chrupiące i daje sobie rękę uciąć, że będą smakowały nie tylko dzieciom. A są totalnie zdrowe i bez zbóż. To chyba najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłem. Składniki: 1 szklanka
PaleoLifejakiś czas można zgrzeszyć ;-) Uwielbiam gofry i pojawią się one dość często na śniadanie w moim domu. Przy przygotowaniu gofrów ważne są proporcje, gofry powinny być dość chrupiące, ale nie mogą być wysuszone. Moje dzisiejsze gofry pachną pomarańczami! Pycha! PRZEPIS NA GOFRY: - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki wody gazowanej - 1/4 szklanki mleka roślinnego - 1 łyżeczka
SMYKWKUCHNIdużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy. Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste. Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma około 2000W mocy. Pierwszy taki sprzęt kupiłam jeszcze na początku
Przepisy AleksandryJakie powinny być dobre gofry? Dla mnie - chrupiące, ale miękkie w środku, lekkie i nie za słodkie. A jeśli jeszcze pachną pomarańczą i cynamonem - biorę podwójną porcję;) Polecam też inne przepisy na gofry: Gofry - przepis podstawowy Bananowe gofry z czekoladą Gofry z cukinią i serem Owsiane gofry z cukinią i serem Gofry twarogowe Składniki
Obiad gotowygotowe. Gofry z cukinii z chorizo najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Natomiast jeśli wystygną możemy je po prostu podgrzać w tosterze. To super patent, będą wtedy chrupiące i gorące. Gofry z cukinii z chorizo Gofry z cukinii z chorizo Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g młodej cukinii 1 jajko 3 łyżki startego twardego sera 1 szklanka mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityOpis gofry: Gofry – pyszne i chrupiące. Uwielbiam je, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam mała, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w moim mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gotowe gofry możemy podawać z czym tylko chcemy od bitej śmietany
CookMagDrożdżowe gofry z jagodami to propozycja dla osób, którym marzą się domowe jagodzianki, a którzy nie mają dostępu do piekarnika. Gofry a’la jagodzianki przygotowuje się praktycznie tak jak tradycyjne bułeczki, różnica polega jednak na tym, że nie pieczemy ich w piekarniku tylko w gofrownicy Dzięki temu nabierają one niecodziennego wyglądu, są też bardziej chrupiące Istotne(...)jest tutaj jednak, aby dobrze skleić ciasto, aby jagody się nie wylały z środka. Gofry najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ja lubię je z kokosową bitą śmietaną i malinami A Wy zjedźcie z tym, z czym lubicie najbardziej Drożdżowe gofry z jagodami Składniki na 12 gofrów: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży łyżka cukru 80 g erytrolu pół
365 dni dookoła kuchniGofry belgijskie to nic innego jak gofry z rzadkiego ciasta drożdżowego. Pyszne, puszyste, chrupiące, nie można im się oprzeć. Wystarczy posypać je cukrem pudrem przed podaniem, ale można też użyć śmietany w sprayu, konfitury o ulubionym smaku czy dowolnych owoców. Prosty deser idealny do popołudniowej kawki lub herbatki, choć przyznam, że ja bardzo je lubię z kubkiem kakao :) Gofry(...)dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30 minut. Gofrownicę rozgrzać. Łyżką wylewać porcję ciasta. Piec gofry, aby były rumiane i chrupiące
Zrób to smacznieCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki
Tajemnice SmakuSuper przepis na gofry na maślance! Są przepyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupiące! Po prostu sztos! Gofry podałam z prażonymi jabłkami z cynamonem i sowicie posypałam płatkami migdałowymi prażonymi na suchej patelni. Polecam nie tylko na śniadanie weekendowe ale na co dzień! PRZEPIS NA GOFRY: - 400 g mąki pszennej - 2 jajka duże - 500 ml maślanki o smaku straciatella - 1 czubata
SMYKWKUCHNIIdealne gofry są lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie, ale nie gumowate. Żeby znaleźć przepis na taki ideał :), musiałam wypróbować wiele różnych przepisów. Aż w końcu znalazłam go na stronie kwestiasmaku.com . Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Polecam go wszystkim fanom tego przysmaku. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Świat Domowej Kuchnibiałą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to polane polewą czekoladową. Gofry wychodzą pulchniutkie i mięciutkie lub jeżeli podpieczemy mocniej - chrupiące. Można także zrobić gofry ciemne i jasne, nie trzeba łączyć ciast, ale efekt miksowania jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego nowego przepisu :-) Te kupne wafle mogą się schować
Poezja Smaków - blog kulinarny