jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam! składniki 700 g papryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki keczupu parę gałązek tymianku puszka czerwonej fasoli przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić(...)pędzelkiem ) Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać
Stare Garyakurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna. składniki 3 duże ziemniaki 1 l wody 1 pomidor 100 g kiełbasy chorizo 2 jajka pęczek kolendry sos: pęczek pietruszki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku szczypta morskiej, gruboziarnistej soli szczypta kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć(...)pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min. Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo
Stare Garycebule 2 ząbki czosnku 6 małych ziemniaków 250 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne świeży tymianek sól do smaku kawałek kiełbasy chorizo 1 łyżka mąki W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę dusimy. Wrzucamy pokrojone w pół plastry ziemniaki, dodajemy paprykę i pieprz cayenne, passate(...)pomidorową i chwilkę przesmażamy. Wlewamy rosół, dodajemy posiekany tymianek, pokrojoną w słupki kiełbasę chorizo i gotujemy ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, mieszając zagotowujemy. Gdy zupa lekko zgęstnieje rozlewamy. Smacznego! The post Hiszpańska zupa pomidorowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi szpinaku to polubi po przygotowaniu tych klusek. Przygotowałam kluski szpinakowo-serowe i podałam je z chorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kopytka , czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są serwowane(...)następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy ciepłym masłem z chorizo i świeżymi listkami szałwii. Polecam gdyż są pyszne. The post Kluski szpinakowo-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObiady z sezonowych warzyw: kalafiora, bakłażana, młodych ziemniaków, szczawiu, rukoli. Do tego kasza i soczewica. Mięso jest tylko w chłodniku ze szczawiu w minimalnych ilościach, dokładnie zesmażone na chrupko chorizo. Można z niego w ogóle zrezygnować. W taki upał, jak teraz, ostatnie na co mamy ochotę to mięso. Co jest w zestawie? Dwie sałatki, w tym jedna na ciepło, zupa(...)Zioła Natka pietruszki Koperek Tymianek Szałwia Lubczyk Rozmaryn Jajka/nabiał Pół litra kefiru Kubeczek jogurtu Tarty parmezan Serek kozi 100 g 2 jajka Ryby/wędliny Wędzony łosoś 100 g Chorizo 100 g Dodatki Musztarda francuska Olej Sól Pieprz Całe menu na tydzień wygląda tak: Pieczony bakłażan z soczewicą i kalafiorem Danie jest meg proste. Pieczony bakłażan robisz w ten sposób
Niedzielny kucharznatką pietruszki. Dodajesz kefir i gotowe. Zupa szczawiowa doskonale smakuje solo, ale żeby danie było bardziej sycące, możesz do niej włożyć młode ziemniaki. W przepisie poniżej wśród dodatków znajdziesz chorizo – możesz je wymienić na boczek, albo w ogóle zrezygnować i dodać dobrze zesmażoną cebulkę. Jeśli szukasz inspiracji na zupy podawane na zimno, wypróbuj nasze inne przepisy na chłodniki(...)Pęczek szczawiu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki nasion dyni 2 łyżki parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Skórka otarta z jednej cytryny 1/2 litra kefiru Kilka plastrów suszonej szynki, chorizo lub boczku 2 jajka 6 młodych ziemniaków Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, włóż do garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę. Gotuj 15 minut. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie
Niedzielny kucharzGulasz warzywny z wkładką Gulasz warzywny z kiełbasą wędzoną, w moim przypadku świeżym chorizo, jest inspirowany drugim odcinkiem serialu Wiedźmin, wyświetlanym przez NETFLIX. Cintrans, którzy muszą uciekać z zamku, szukają schronienia w lasach. To jest nie lada wyzwanie dla kucharzy. Z dostępnych składników, czyli warzyw i wędzonej kiełbasy, która może być długo przechowywana muszą stworzyć proste, ale zarazem(...)mojej przydługiej wypowiedzi, kucharze z lasu, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 60-70 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 400-500 g kiełbasy chorizo surowej lub kiełbasy wędzonej 2-3 szklanki Zakwasu 1-2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por biała część 2 cebule 3 ząbki czosnku 30 g masła Pietruszka suszona Słodka
RafalCookjesteś w niebie. Serio. Jak zaoszczędzić na rachunku Jak wspomnieliśmy, koszty obiadów podwyższyła suszona szynka – pękły dwa opakowania, tak że było na bogato. Możesz zastąpić je boczkiem, albo chorizo, czy wolno dojrzewającą kiełbasą. Drugim składnikiem, który podniósł koszty był parmezan. Poszło go sporo, prawie cała osełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić go nie ma czym(...)choć bursztyn też da radę. Lista zakupowa Mięso/wędliny 200 g mielonego kurczaka 4 zł 1 pierś z kurczaka 4 zł 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł Warzywa ½ małej główki kapusty 3 zł 1 mała kapusta pekińska 3 zł 8 średnich ziemniaków 2 zł 4 marchewki 1,2 zł 1 pietruszka
Niedzielny kucharzznajdziesz np. „cottage” pie z boczniakami, albo sheperd’s pie w słoiku. Polecamy, bo są to proste i bardzo smaczne zapiekanki. Składniki: 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm) 1 marchew Kawałek selera korzeniowego ½ cebuli 2 ząbki czosnku Kilka pieczarek lub boczniaków 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sól(...)międzyczasie: Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Pokrój w kostkę cebulę, marchew i selera. Wsyp na tłuszcz. Smaż mieszając przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w słupki chorizo, kurczaka porwanego na kawałki lub pokrojonego w plastry, pokrojone pieczarki i wrzuć na patelnię. Smaż przez 3 minuty. Dodaj starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę
Niedzielny kucharzrazem moje grzanki zrobiłam z pikantnym chorizo, które nadało im niepowtarzalnego smaku...😍😎 Użyłam: bagietkę na grzanki 1 cebulę 1 laskę chorizo ser typu mozzarella (starkowany) 1 ząbek czosnku pieprz słodką i ostrą paprykę odrobinę oleju Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i pokrojoną dowolnie kiełbasę. Posypujemy pieprzem, obiema paprykami i smażymy całość chwilę. Bagietkę kroimy
Walijskie PichcenieKapusta coolwrap jest idealna do tego dania, szybko mięknie, jest delikatna i smakuje wybornie. Chorizo pikantne nadaje daniu charakteru a kremowa dynia jest przepyszna. Zachęcam do wypróbowania. Kapusta z dynią i chorizo. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepłatków ostrego chilli pół szklanki świeżego korzenia chrzanu, tartego na małych oczkach 2 łyżki świeżych listków tymianku 10 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku opcjonalne dodatki: pikantne chorizo PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu. Posypka (pangrattato): na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy(...)nieco brązowieć, a tłuszcz zostanie wchłonięty, około 4-5 minut. Odstaw. Na patelnię dodaj 4 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek, tymanek, pokrojone w cienkie paski pomidory suszone i chorizo drobno posiekane (jeśli używasz). Smaż wszystko 1-2 minuty, po czym dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Dolej około połowę porcji zachowanej wody z makaronu i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj
nietylkopasta.plwołowiny 2) główka czosnku 3) cebula 4) 200 g chorizo/ boczku (opcjonalnie) 5) marchewka 6) pietruszka 7) seler 8) 3 pomidory(...)lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wywar odcedzamy. 2. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę i chleb kroimy w kostkę. (Opcjonalnie chorizo lub boczek też kroimy w kostkę) 3. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. 4. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chorizo/boczek i cebulkę, chwilę
Na kulinarnym poligoniefasolki szparagowej i soczewicy jest daniem, łatwym i szybkim. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z kiełbasy, ale jeśli chcesz ją dodać użyj dobrej wędliny, najlepiej wolnodojrzewającej, suchej surowej, albo chorizo. Sałatka z fasolki szparagowej i soczewicy jest daniem sycącym, ale możesz zwiększyć jej walory odżywcze posypując ją po wierzchu grzankami z ciemnego pieczywa. Wiele razy pisaliśmy już o zdrowotnych walorach soczewicy(...)bogata w białko i stanowi źródło ważnego dla serca potasu. Bardzo łatwo można ją przyrządzić. Tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę . Składniki: 1/2 szklanki soczewicy Garść fasolki szparagowej Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy Szczypiorek do posypania Sól Pieprz Dresing 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz na sicie soczewicę
Niedzielny kucharzszklanki mąki jaglanej albo migdałowej 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu) Kulka mozzarelli Kawałek chorizo – 15-20 cm Duży pomidor Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i razem z pokrojonym głąbem włóż do misy malaksera. Zmiksuj na proszek(...)mieć około pół centymetra grubości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut Krok 5 Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto. Smacznego! Artykuł Pizza diavola na cieście z kalafiora pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharz