szparagami. W akcji biorą udział: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/ Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Angelika - http://www.pieceofdelicioustime.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Martyna - http://www.chiliandsugar.blogspot.com/ Tarta ze szparagami i chorizo Składniki : Ciasto: pół szklanki mąki 1/5 kostki masła 1 łyżka wody jajko Nadzienie: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany ok 8 szparagów zielonych (ja zawsze obieram) kilka oliwek 3 suszone pomidory(...)zalewie kilka plastrów chorizo tymianek 2-3 łyżki tartego parmezanu Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tary po czym schładzamy w lodówce przez ok 40 minut. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez ok 15 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szparagi, chorizo, oliwki pokrojone w talarki
sierotka maRysia w kuchniduszeniu ryżu z dodatkiem szafranu na specjalnej, metalowej patelni z dwoma uchwytami, w której to zazwyczaj się ją podaje. Do paelli najczęściej dodaje się warzywa, owoce morza, drób czy chorizo. Zazwyczaj jest to danie obiadowe. Ja przyrządzając moją paelle przeniosłam się na moment do Hiszpanii, w piękne i słoneczne miejsce.. Zapach jaki unosił się w kuchni nie pozwalał(...)tymi doznaniami postanowiłam przyrządzić to danie, by na moment przenieść się w inne zakątek świata. Składniki (na 2 duże lub 4 średnie porcje): 250 gram piersi kurczaka 100 gram chorizo 3/4 szklanki ryżu Arborio 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego, na przykład tego lub innego nadającego się do smażenia 2 małe papryki- zielona i żółta 1 duży
Mango PapajaChorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki. Plasterki kiełbasy chorizo pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty(...)wodą i smażyłam około 10 minut. Zamiast czerwonej fasoli można dodać np.ciecierzycy. Sos wymieszałam z makaronem. Danie to jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a smak które daje chorizo jest przepyszny. Smacznego
potrawyregionalneOstre, paprykowe chorizo nadało daniu bardzo aromatyczny smak. Doprawiłam również makaron dużą ilością wędzonej papryki, dzięki czemu bakłażan przeszedł jej smakiem. Trochę ziół, czosnek, świeża papryka i słodkie koktajlowe pomidorki i pyszne danie gotowe . Składniki: kawałek kiełbasy chorizo 1 bakłażan 1 cebula 1 mała lub pół dużej świeżej, czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych(...)makaron pappardelle lub inny ulubiony do podania Na patelnię wlałam olej. Wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko ją posoliłam i zeszkliłam. Wsypałam słodką i ostrą wędzoną paprykę. Dodałam plasterki chorizo i starte ząbki czosnku. Gdy chwilę się podsmażyły, wsypałam kawałki świeżej czerwonej papryki. Posypałam je ziołami. Paprykę smażyłam około 5 minut. Na koniec na patelnię powędrował pokrojony w kostkę bakłażan
potrawyregionalnejakiś czas wyrabiam domowe chorizo. Zauroczyła mnie ta kiełbasa i postanowiłam ją robić tak często jak to jest możliwe, aby tylko nam się nie przejadła. Jak zrobić domowe chorizo napisałam tutaj [ klik ] a teraz zapraszam na pyszną jajecznicę z jej udziałem. Domowa jajecznica na domowym chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek(...)lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz
Karo in the Kitchenoliwek – cebula – drobno posiekana – około 200g suszonych pomidorów – 2 puszki po 400 g białej fasoli – odsączyć i osuszyć – około 150-200 g kiebłasy chorizo, obranej i pokrojonej w drobną kostkę* – 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane – świeży majeranek i/lub tymianek – sól i pieprz Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni(...)Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy. Na rozgrzaną wrzucamy chorizo i smażymy przez kilka minut aż się przyrumieni. Dorzucamy cebulę, mieszamy, gdy zmięknie – dorzucamy czosnek. Podgrzewamy kilka minut mieszając i dodajemy kilka gałązek tymianku i/lub majeranku. Dodajemy fasolę i mieszamy dobrze doprawiając. Gdy całość się podgrzeje (około 2-3 minuty), dodajemy pomidory i 2-3 łyżki
Pociąg Do Kuchniekki letni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze. Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6 ° C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie(...)ryby. Porcje: 2 Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Halibut 300 g płat halibuta ze skórą, 1 cebula, 300 ml piwa w stylu witbier, 100 ml wody, 2 plastry chorizo (opcjonalnie), 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, liść laurowy, 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, sól. Łazanki z kurkami 200 g kurek, 200 g makaronu łazanki, 1/2 cebuli
SzczyptaSmaQSyta zupa z pysznym chorizo i tortellini. Składniki małe pętko chorizo cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1,25 l bulionu warzywnego 3 pomidory mała cukinia 150 g tortellini z serem świeży rozmaryn parmezan natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Chorizo kroimy na plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanej oliwie 3 min. Marchewki kroimy w talarki (jeśli
R'n'G Kitchenbeszamel to połączenie idealne. Przygotowywałam je już w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka(...)naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo pokroić w cienkie plasterki i poutykać między warzywami. Ząbki czosnku lekko zgnieść i również ułożyć pomiędzy warzywami. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć żółty ser. Zapiekać około
DefinicjaSmakuzdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch i trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne i niezwykle proste danie. Składniki na 2-3 porcje(...)makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki
Kuchnia PrezydentowejJeśli jesteście fanami makaronu i lubicie botwinę, koniecznie musicie wypróbować ten przepis ! Gwarantuje, że się zakochacie Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 1/2 pęczka botwiny 80 g kiełbasy chorizo w plasterkach 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sól i świeżo zmielony pieprz 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżka sera grana padano – drobno startego Wykonanie: Makaron(...)ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj składniki: Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na 1 – 2 cm kawałki, liście, pokrój drobno. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kiełbasę chorizo, smaż aż zrobi się chrupiąca i złota. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj botwinę, dopraw sola i pieprzem
Moja pasja smakusię trzęsę. Od ostatniej tarty minęło kilka miesięcy i czekałem na znak. I tak pewnego razu robiąc przegląd blogów kulinarnych natknąłem się na marchewkową tartę z kiełbasą chorizo (u Magdy z Obados na Obiados). I od razu wiedziałem, że to właśnie na to kilka miesięcy czekałem! O tak, nie zwlekając zabrałem się za pracę. Jak się później okazało warto było(...)nomenklatury to nie tarta tylko quiche. 250 g mąki 100 g masła 3 jajka 50 ml wody 600 g obranej marchewki 200 g sera red cheddar 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżki śmietany 18% sól, cukier Mąkę ze szczyptą soli łączymy ze schłodzonym pociętym na kosteczkę masłem siekając całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę
Marder&Marder ManufactureDalej korzystam z krótkiego sezonu na szparagi. Tym razem delektuję się nimi w kremowym risotto, fajnie podkręconym przez pikantne chorizo. Musicie przyznać, że wygląda smakowicie? Składniki /3-4 porcje/: 150 g ryżu arborio 1 cebula biała 6 szparagów ok. 10 plasterków chorizo 1 łyżeczka oliwy 3/4 l bulionu 5 łyżek masła sól, pieprz tymianek, bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Risotto ze szparagami i chorizo pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuTrochę pomieszana kuchnia Hiszpańska i Polska, kiełbasa chorizo i indyk w duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku(...)Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem
Apetyczna babeczka