chorizo - 1084 przepisów (strona:34/73)

Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 160

konkurs na najciekawszą recenzję, w którym do wygrania jest kolacja w zwycięskiej restauracji. Na wysokim miejscu w moim rankingu znalazł się Słony , którego maczanka iberyjska - pampuch, z karkówką z chorizo, sosem musztardowym aioli aż prosi się o dokładkę. Ale nie dlatego, że mało, tylko dlatego że uwodzi podniebienie. Ma się ochotę na więcej i więcej... świetny pomysł, świetnie przyrządzony(...)polecam wybrać się do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas Bar Złoto Hiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków

królestwo garów
Ekspresowa zupa z quinoą w hiszpańskim stylu 126

użyciem rozdrabniacza), nawet zdążyłam pospiesznie zrobić parę zdjęć dla Was ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szalotki 1 mała marchewka 1 mała puszka kałamarnicy w oleju kawałek pikantnego chorizo (ok 8 cm)  2 małe pomidory 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml dowolnego bulionu  natka pietruszki słodka wędzona papryka w proszku tymianek sól(...)kilka minut, delikatnie solimy, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, następnie zalewamy bulionem. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.  Dorzucamy kawałki kałamarnicy, pokrojone w kostkę chorizo i pulpę z pomidorów, doprawiamy papryką, tymiankiem i w razie potrzeby solą. Gdy zupa ponownie się zagotuje możemy ją wyłączyć. Do miseczki wrzucamy quinoę, zlewamy zupą i posypujemy natką pietruszki

Quinoa Raz!
Ziemniaczany krem z boczkiem 91

zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych

Raj dla Podniebienia
Szybkie i proste leczo z chorizo 100

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu leczo z dodatkiem kiełbasy chorizo i warzyw: papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Doskonałe w smaku za sprawą mieszanki przypraw i świeżych, soczystych składników.  Składniki (2-3 porcje): 500 gram dobrej jakości kiełbasy  200 gram kiełbasy Chorizo  papryka żółtka papryka czerwona  4-5 pomidorów  2 cebule 2 ząbki czosnku

Mango Papaja
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 111

Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku 1 mała cukinia ok.3 ząbków czosnku sól do smaku, u mnie różowa himalajska świeża bazylia tarty parmezan opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo Na dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj cukinię

Z Kuchni Do Kuchni
TORTILLA Z CHORIZO I PAPRYKĄ 188

SKŁADNIKI: 1 tortilla pszenna 1 plaster sera żółtego 6 plastrów chorizo 1 mala czerwona papryka ketchup do posmarowania 1 garść mix sałat np z marchewką PRZYGOTOWANIE:  Tortillę smaruję ketchupem. Następnie kładę plaster sera żółtego. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Układam plastry chorizo pikantnego. Następnie układam plastry papryki czerwonej. Całość dokładnie zawijam w rulon. Tortillę kroję na pół

Gotowanie Patki
TORTILLA Z CHORIZO I CHRZANEM 180

SKŁADNIKI:   1 tortilla pszenna 6 plasterków chorizo 1 Garść mix sałat z marchewką 1 plaster sera żółtego Chrzan i ketchup do posmarowania PRZYGOTOWANIE:  Tortille pszenną dokładnie smaruję ketchupem a potem tartym chrzanem. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Następnie kładę plastry chorizo. Następnie kładę plaster sera żółtego. Całość dokładnie zawijam w rulon. Przekrajam na pół. Zabieram

Gotowanie Patki
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 151

fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami i chorizo ; blog: Szóste niebo Żółta pasta z białej fasoli cannellini ; blog: Smakołyki Angeli Wegański "smalec" z fasoli ; blog: Domowe gotowanie Krem

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe paszteciki z chorizo 182

Zainspirowałam się tym przepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie.  Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego oregano pół małej cebuli łyżeczka sproszkowanego czosnku pół mozzarelli 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)ciasta drożdżowego, zazwyczaj wychodzi ono wystarczająco elastyczne aby je uformować w dłoniach, ale jak ktoś woli to może użyć wałka. Smarujemy całość sosem pomidorowym, na to układamy plastry chorizo, następnie nakładamy pieczarki i rozkruszony ser mozzarella. Zakładamy jeden koniec na górę i przykrywamy drugim końcem. Kroimy w 3 cm kawałki i układamy na wysmarowanej blaszce. Smarujemy rozbitym jajkiem i zostawiamy

Delusional Trine
Bułki zawijane, faszerowane chorizo, jarmużem i serem 99

smak…Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Składniki: Ciasto do pizzy ( surowe, zwijane ) Serek typu almette – czosnkowy Opakowanie jarmużu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 pęczek szczypiorku 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami Ser żółty typu gouda Sól Pieprz Czosnek świeży Kostka czosnku knorr/ zamiennie świeży lub suszony Sok z cytryny Łyżka masła klarowanego Wykonanie: Z jarmużu usuwamy twarde elementy, pozostawiamy(...)pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny ( podobnie jak szpinak ). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką ilość sera żółtego ścieramy lub kroimy na małe kawałki i wykładamy na pizzy. Całość zawijamy

Smaki Ewy
Fasolka z chorizo i salami z dzika 111

Danie kuchni hiszpańskiej, aromatyczne i bardzo smakowite. Jeśli jesteś smakoszem chorizo tak jak my to polecam danie bardzo gorąco. Fasolka tak podana jest aromatyczna i doskonale zaspokoi apetyt po ciężkim, zapracowanym dniu, spróbujcie koniecznie. Fasolka z chorizo i salami z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
sałatka z fasolą, brokułem i chorizo 198

wyrazistym smaku i aromacie. Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie. Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 150 g sera feta 200 g kiełbasy chorizo pęczek szczypiorku sos: 1/3 szkl oliwy 3 łyżki wody łyżka soku z cytryny

6niebo
Pizza z "byle czym" 175

godzinnym leżakowaniu w lodówce. I powiem Wam, że jestem zaskoczona. Ciasto podsypane mąką i cieńko wywałkowane jest zupełnie inne. Tym razem na pizzy umieściłam resztki zalegające w lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać(...)wody ścinki  (drobne) różnych gatunków żółtego sera (około 250 ml) 1 łyżka suszonego oregano 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego kawałki pieczonego  mięsa kawałek chorizo 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego 1 łyżka masła sklarowanego sól i pieprz do smaku Wsyp  mąkę  pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody

Gotuj Sam!
Fasolka po bretońsku w postaci zupy 188

Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)mielony pieprz sól 3 łyżki oleju Mięso pokroić w kostkę ok 2cm, obsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w plasterki chorizo i kiełbasę jałowcową, a następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać do mięsa. Marchew pokroić w półkrążki, wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście

Obiad gotowy