chorizo - 1084 przepisów (strona:30/73)

Zapiekane kanapki z chleba tostowego z serem, chorizo i awokado 152

Sandwiche, sandwicze, czyli kanapki z chleba tostowego. Ciepły sandwich z roztopionym serem, awokado, pikantną kiełbasą chorizo, świeżą kolendrą to moja propozycja śniadaniowa.  Warto jednak eksperymentować również z innymi składnikami. Najważniejszy jest chleb i żółty ser, reszta dodatków zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Drugim istotnym elementem jest urządzenie do opiekania, ja mam opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic . Kanapki(...)kanapek macie ochotę i ile chcecie włożyć do środka dodatków. Tylko nie przesadźcie, bo trudno Wam będzie zamknąć opiekacz Składniki chleb tostowy awokado żółty ser np. gouda kiełbasa chorizo świeża kolendra Wykonanie Chleb tostowy kroimy na kanapki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy na plastry, kiełbasę również kroimy w plasterki. Nagrzewamy opiekacz

Tajemnice Smaku
Smażone krewetki z czosnkiem i chorizo z makaronem tagliatelle z chili 113

Krewetki uwielbiamy w każdej postaci, chorizo odkąd je poznałam zawsze znajdzie się w mojej lodówce. dlaczego by nie połączyć dwóch moich ulubionych składników w jednym daniu? nic nie stało na ich drodze aby się połączyły. Do tego wyszukałam pyszny makaron z chili. Danie wyszło znakomite, polecam. Inspiracją było danie z bloga Olgi Smile, lubię do niej zaglądać. Krewetki z chorizo

Moje Małe Czarowanie
Fasolka po bretońsku z chorizo 103

powstała, niczym feniks z popiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków, dania. Składniki: 500 g świeżej fasoli 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 pętka kiełbasy śląskiej 100 g chorizo 250 g surowego boczku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy. Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy. Boczek kroimy w słupki. Fasolę zalewamy zimną odą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 min, zmniejszamy płomień. Boczek i chorizo wytapiamy na suchej patelni, dodajemy pozostałe kiełbasy, smażymy do ich zrumienienia, dodajemy do fasoli. Dusimy (bez przykrycia) na średnim ogniu, po 30 min. dodajemy koncentrat pomidorowy , paprykę, kminek i majeranek. Mieszamy

R'n'G Kitchen
Fasolka z okrą i chorizo 160

Takie trochę danie indyjsko - hiszpańskie wyszło. Aromatyczne chorizo, klejąca okra i fasolka w sosie pomidorowym to połączenie idealne. Spróbujcie a nie pożałujecie. Lubię takie nieoczywiste połączenia, aby potem stworzyły idealne danie. Okra, fasolka, chorizo, danie idealne. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Super szybka i prosta zupa pomidorowa z chorizo i fasolą... 170

Zmodyfikowany, lekko, przepis z bloga Dagmary . Składniki: (na 4 porcje) 200g chorizo 1 porcja warzywnego startera 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki  (u mnie czerwona 'kidney', ale niewielka biała też będzie w sam raz) kostka bulionowa albo bulionetk warzywna lub z kurczaka + 400-450ml wody Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju. Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj

Lejdi of the house
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 151

odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera.   Składniki: Pojedyncza pierś z kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek(...)posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie jak chorizo. Umyj groszek cukrowy. Rozgrzej szeroki rondel lub patelnię. Wlej na nią 3 łyżki oliwy. Wysyp wszystkie posiekane składniki na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu, mieszając regularnie przez 5 minut. Wsyp łyżeczkę wędzonej papryki. Krok

Niedzielny kucharz
Varsovino 2019 124

temu, w XII wieku, król Alfons X Mądry, zarządził, aby w oberżach do wina, zawsze podawano przekąskę, aby zapobiec upijaniu się gości. Przekąską tą, którą przeważnie był kawałek szynki, chorizo lub ser przykrywano dzbanek z winem, co chroniło je przed natrętnymi muchami. I od tego przykrywania wzięła się nazwa tapa – pokrywka. Stąd nazwa przekąski – tapa, czyli tapas. Inna legenda wspomina(...)pstrąga ze szczawiem na chipsie ziemniaczanym Bellori Crianza, 2017, Bellori Vinos, Rueda Krewetki gamba (j eden z najbardziej cenionych gatunków krewetek na świecie – dzika krewetka głębinowa), aioli (sos czosnkowy), chorizo, czarna oliwka, ocet winny z Sherry, Valdecuevas Fermentado en Barrica, 2017, Grupo Valdecuevas, Rueda Żebro wołowe z grilla, anchovies (sardele), pietruszka, Initio 2011, winnica Las Moradas de San Martin, region

królestwo garów
Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo 191

SKŁADNIKI: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 2 ziemniaki 15 dag kapusty włoskiej 6 dag chorizo łyżka oleju liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól sproszkowana słodka papryka suszony tymianek WYKONANIE: Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę

Kuchenne zapiski Edyty
Omlet z chorizo i strączkami 148

Szybki i pyszny obiad dziś na stole podano. Moja ukochana hiszpańska kiełbasa chorizo i ulubione strączki: groszek zielony i ciecierzyca w jednym daniu. Szybki do zrobienia, szybki do zjedzenia, polecam na obiad lub śniadanie. Chorizo i ciecierzyca - omlet śniadaniowy. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 159

kiełbasy Jak podkręcić smak klasycznej pomidorowej sałatki, żeby zrobić wrażenie na gościach? Wystarczy podać ją na ciepło. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodamy do niej tłustą kiełbasę typu chorizo, oliwki i chrupiące migdały. Sos do sałatki jest z keczupem, więc to taka sałatka grillowa bez konieczności rozpalania grilla. Składniki: 200 g kiełbasy w plasterkach np. peperoni, salami lub chorizo cebula

Ugotowane pozamiatane
Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą 195

komponował ze szparagami. Jednak zawsze wykorzystywaliśmy zielone szparagi, tym razem użyjemy białych. Składniki pęczek białych szparagów mała szalotka 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki długo dojrzewającej 50 g kiełbasy chorizo oliwa makaron papardelle serek Camembert Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy(...)gotującej się wody dosłownie na 4 minuty. Odcedzamy. Na patelni na sporej ilości oliwy szklimy cebulę i pokrojony w bardzo cieniutki plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy wszystko razem ok. 2 minuty po czym dodajemy szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut, aż szparagi nabiorą aromatu i dodajemy na patelnie ugotowany makaron. Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone skrzydełka po hiszpańsku 134

Proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Do tego świeże bułki i obiad gotowy. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 150 g chorizo 1 puszka krojonych pomidorów 500 ml bulionu drobiowego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie: Skrzydełka kurczaka oczyszczamy. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę chorizo, pomidory z zalewą, bulion

R'n'G Kitchen
KURCZAK Z CHORIZO NA RYŻU 135

Pyszne jednogarnkowe danie Składniki: 6 pałek bądź 3 ćwiartki z kurczaka  100-120 g kiełbasy chorizo 20 dag pomidorków koktajlowych  cebula 2 ząbki czosnku 200 g ryżu brązowego  ok 0,75 l wywaru drobiowego ( rosołu) łyżka słodkiej mielonej papryki  sól,pieprz Umyte,osuszone mięso posypać solą i pieprzem,obsmażyć na 2 łyżkach oleju. W dużej brytfance(...)rozgrzać 2 łyżki oleju,zeszklić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wrzucić plasterki chorizo,przesmażyć. Dodać połówki pomidorków , paprykę oraz suchy ryż. Całość zalać wywarem. Na wierzchu ułożyć obsmażonego kurczaka,przykryć brytfankę i piec 40 min w 180 st.C. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać

Niespełnione zdolności kulinarne
Środa: Picadillo, czyli chili con carne inaczej 158

Picadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Przypomina chili con carne oraz… musakę. Potrawka jak Kuba gorąca! Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Picadillo jest wyraziste, pikantne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili(...)niej bogatsze w smaku. Podstawę stanowi mielone mięso (nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego picar – mleć) – może to być wołowina albo indyk, pomidory (w zastępstwie sos pomidorowy), chorizo, oliwki i rodzynki. No i last but not least – przyprawy pięknie aromayzujące całość: cynamon i kumin. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia i warto przygotować je w większej ilości, porcjować

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania