ulubionymi składnikami? Szukasz sprawdzonego przepisu na pizze domową? Dziś pokażę Wam przepis na łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizze. Dodatki do mojej pizzy to ser, kiełbaska chorizo, cebulka i ostra papryczka. Składniki na 2 pizze: 2 szklanki mąki 00 "na pizzę" (u mnie prawdziwa włoska) 3/4 szkl. ciepłej wody 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)cukru oliwa Dodatki: koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki ser mozzarella lub żółty - kilka plastrów kiełbasa chorizo 1/2 cebuli - pokrojona w piórka suszona bazylia słodka papryka w proszku klika ostrych papryczek 3 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: 1. Do miski wsyp przesianą na drobnym sitku mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i zalej ciepłą wodą. Ciasto wyrabiaj rękoma ok. 5 min - musi być
Alutka-GotujeDzisiaj propozycja dla miłośników zup serowych - przygotowana na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, czosnku i kiełbasy chorizo. Zupka najlepiej smakuje w towarzystwie zieleniny (pietruszki) i chrupiących dodatków (grzanki). Składniki na 3-4 porcje: 300 g serka topionego śmietankowego 2 kostki bulionowe warzywne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100g kiełbasy chorizo 1 łyżka masła biały pieprz dodatkowo: ostra papryka(...)proszku posiekana natka pietruszki grzanki (u mnie gotowe) Przygotowanie: W garnku rozpuść masło i przesmaż pokrojoną cebulę i chorizo (w cienkie półplasterki) - smaż ok. 3 minuty i dodaj posiekany drobno czosnek - smaż jeszcze minutę. W szklance wody (gorącej) rozpuść kostki bulionowe i dodaj do garnka... dolej jeszcze 3 szkl. wrzątku. Serki topione pokrój w małą kostkę i dodaj do garnka
Alutka-GotujeOsobiście nie przepadam za kiełbasą chorizo samą w sobie, ale jako dodatek do dań sprawdza się świetnie. Dziś zapraszam na pikantną i pachnącą zupę w stylu hiszpańskim. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, za to smaczna i sycąca. Składniki (6 porcji) -200 g pikantnej kiełbasy chorizo -3 czerwone papryki -2 puszki pomidorów -5 ząbków czosnku -5 łyżek oliwy(...)kawałki i podpiec w piekarniku do chrupkości. Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Dodać chorizo i paprykę. Poddusić często mieszając. Wlać pomidory i zagotować. Dodać gorący bulion i 2 garści bagietki. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Podawać z chrupiącymi kawałkami bagietki i oprószoną żółtym
Zielona KuchniaSkładniki (4 porcje) -4 chlebki typu pambazo, kajzerki lub minibagietki (wedle uznania) -4 duże suszone chili -1 duża cebula -3 ząbki czosnku -300 g mielonej wołowiny -100 g chorizo -1/2 łyżeczki kminku mielonego -2 garści poszatkowanej sałaty rzymskiej -2 dojrzałe awokado -1 szkl. wody -1 łyżka oliwy z oliwek -sól, pieprz -opcjonalnie: passata pomidorowa Przygotowanie W rondlu umieścić papryczki(...)czosnek, pół cebuli, kminek i wodę. Ugotować. Zblendować na sos. Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przesmażyć chorizo. Dodać mięso mielony i smażyć na średnim ogniu aż się zetnie. Wlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Jeżeli całość jest zbyt ostra - można użyć passaty pomidorowej dla złagodzenia smaku. Awokado obrać
Zielona KuchniaSezon grillowy uważa się za otwarty, a wiec podrzucę parę nowych pomysłów na dania ukochane przez Polaków, czyli dania okopcone dynem. Mam słabość do chorizo pod warunkiem, że jest dobrej jakości.Jako, że jest w nim sporo tłuszczu warto go wpleść w szaszłyki i zrobić je odrobinę po na hiszpańską nutę. Bardzo kolorowe danie, które znikło szybciej niż się(...)spodziewałam!. A zatem grillujemy!. Przepis podaje na 10 szaszłyków na patyki o długości 20 cm. Składniki: - 2 filety z kurczaka - 40 dag dobrego chorizo w kawałku, u mnie dodatkowo z orzechami - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 4 średnie cebule - 25 dag pieczarek - 1/2 szklanki oleju najlepiej smakowego, ja dałam czosnkowo - bazyliowy - 3 łyżeczki carry - sól 1. Mięso
Apetyczna babeczkaDlaczego taka nazwa? Bulgur, kojarzy nam się z Turcją. Chorizo z Hiszpanią. Staliśmy przy lodówce, nie wiedząc co chcemy zjeść. Powstał więc taki, śródziemnomorski miszmasz. Składniki: 100 g kaszy bulgur 200 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 100 g chorizo 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko, wg przepisu zawartego na opakowaniu. Posiekaną cebulę , smażymy(...)pokrojonym w kostkę chorizo i ziemniakami pokrojonymi na kawałki. Wsypujemy kaszę, wbijamy jajka i smażymy przez kilka chwil. Całość doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenczasu na dłuższe gotowanie, dlatego przyrządziłam pyszne danie z gotowych, ale sprawdzonych produktów z Hiszpańskiego Smaku: smażonej cebulki i sosu forito (tomate frito), kiełbasy z krainy Basków - chistorry, pikantnego chorizo i pasty z papryczek - piparry. Składniki: kiełbaska chistorra (opcjonalnie świeże chorizo) 2 kiełbaski grillowe chorizo pikantne ząbek czosnku łyżka piparry (pasty z papryki) słoiczek sosu sofrito/passaty smażona na oliwie cebula
Cytryna&Co.Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Tym razem przygotowałam wraz z innymi tapas szparagi z chorizo i tomate frito. Składniki: pęczek zielonych szparagów kiełbaska chorizo 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka łyżek tomate frito sól, pimienton Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Doprawiamy solą i pimientonem
Cytryna&Co.zamrażalniku zawsze w rezerwie są ze dwie kule ciasta, gotowe do wyciągnięcia, żeby robić pizzę z resztkami mięsa, albo calzone. Tym razem zrobiliśmy pizzę diavola, czyli wersję pikantną z chorizo i pieczarkami. Na wierzch, po upieczeniu położyliśmy sporo zieleniny, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis(...)znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata albo szpinak Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj przez godzinę. Krok
Niedzielny kucharzmnie to ogromna przyjemność) 😊 3-4 porcje: Kopytka: * ugotowane ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 2/3 szklanki + do podsypania * jajko- 1 duże * sól- około 2/3 łyżeczki Pieczona dynia i chorizo: * dynia hokkaido- około 300 g * chorizo- 120 g * cebula- 1 szt. * oliwa z oliwek- 3 łyżki * świeży rozmaryn- 1 gałązka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * szczypta soli Z ugotowanych ziemniaków, mąki(...)ciasto na kopytka. Ciasto podzielić na 2-3 części, zrobić cienki rulon i kroić mniejsze kawałki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Dynię pokroić w kostkę, chorizo w plastry, a cebulę w piórka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z oliwy, soli, świeżego rozmarynu oraz papryki wędzonej zrobić marynatę, polać i wymieszać składniki w naczyniu. Całość zakryć folią
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko podsmaż. Wyłóż kiełbasę, ale tłuszcz zostaw. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko
Delicious Placepyszne, chrupiące nachosy z mięsem i dużą ilością ciągnącego sosu serowego! Od samego czytania już ślinka cieknie! A co dopiero jak spróbujcie?! Połączenie chrapiących nachosów z mięsem, kiełbaską chorizo, aromatycznymi przyprawami na ostro i ulubionym serem to strzał w 10! Gwarantuję, że każdy będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: * ser Szwajcar Serenada 200 g * ser Bursztyn Skarby Serowara – 200 g * mielone(...)mięso wieprzowe – 500 g * śmietana 30% – 130 ml * kiełbasa chorizo – 200 g * czosnek – 4 ząbki * czarne oliwki – 1 duża garść * nachosy ( najlepiej domowe, ale mogą być również kupne ) * kmin rzymski, chili, sól, pieprz * świeża chili * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Piekarnik nagrzewamy do 220C. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso ( aż straci różowy kolor
Ostra na SłodkoJeśli lubicie młodą kapustę to ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Nasza autorska wersja popularnej portugalskiej calo verde, zainspirowana polską parzuchą. Zupa z młodej kapusty i chorizo tak prosta do zrobienia, że bardziej już się nie da. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 solidne Calo verde w polskiej wersji Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby(...)klasyczne calo verde, które niczego poza solą i pieprzem nie potrzebuje. My dodaliśmy do zupy trochę majeranku i soku z cytryny, żeby dodać jej nieco kwaskowości. Składniki: 250 g chorizo Mała główka młodej kapusty (lub pęczek jarmużu) 4 duże ziemniaki 1 cebula średniej wielkości drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki masła 6 łyżek oliwy 4 szklanki bulionu
Niedzielny kucharzłyżeczka soli 1/2 szklanki parmezanu plus kilka łyżek 1 jajko 1/2 szklanki sosu pomidorowego ( np. według tego przepisu ) 2 szklanki zielonego groszku 1 szklanka tartej mozzarelli kawałek kiełbasy chorizo Przygotowanie: Krok 1 Komosę przesyp do głębokiej misy. Zagotuj 4 szklanki wody i zalej wrzątkiem komosę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc. Krok 2 Odsącz komosę z nadmiaru wody(...)posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek a na całość zetrzyj mozarellę. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser rozpuści się na pizzy. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pizza z komosy z groszkiem i chorizo pochodzi
Niedzielny kucharzpożywne potrawy będą doskonałe na obiad, na lunch do pracy i do zaserwowania gościom. Nie trzeba wydać fortuny, żeby zaskoczyć finezją smaków Pęczotto z papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Łatwe w przygotowaniu, pożywne, pełne zdrowych składników i niedrogie – jedna porcja to jedynie 7 zł. Jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas: ok. 30 minut Poziom(...)kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacunkowy koszt dla 2 osób: około 7 zł Sałatka z komosą i chorizo Orzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe. Idealne jako
Niedzielny kucharz