Przepyszna hiszpańska paella z chorizo w zdrowej wariacji. Zamiast klasycznego ryżu użyłam brązowego, a chorizo kupiłam z najkrótszym możliwym składem. Jeżeli lubicie ostre dania to te będzie dla Was idealne. Ja nie dodawałam więcej chilli, ale jeżeli lubicie totalną pikanterię to droga wolna! Składniki na 2 porcje: 1 mała kiełbaska chorizo 1/3 czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku(...)Papryka słodka, kurkuma 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki kukurydzy Bulion/woda/wino Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone cienko chorizo, pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę, przyprawy i ponownie podsmażamy. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem/wodą/winem. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Dolewamy płyn i mieszamy co jakiś
CzarnawisienkaWiosenna zupa ugotowana na młodych liściach botwinki i małych buraczkach. Z pikantną kiełbaski chorizo i soczewicą z puszki. Lekko zabielana śmietaną. Z czasem nabiera głębszego smaku, koloru i aromatu. Moja botwinka miała małe buraczki, dlatego do przygotowania zupy zużyłam aż trzy jej pęczki. W pełni sezonu buraczki będą coraz większe i już jeden pęczek wystarczy, aby nadać zupie intensywnego(...)SKŁADNIKI/ 6 porcji 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 pęczek z dużymi 3 ziemniaki 1 marchewka 50 g kiełbaski chorizo 1,5 l bulionu lub gorącej wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego 200 g ugotowanej soczewicy z puszki (użyłam takiej ) 70 ml śmietany 30% sól, świeżo zmielony
cool and mintydurnych byłych i zajmijmy się czymś przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej(...)chorizo pokrojonego w dowolne kawałki 1 szalotkę drobno pokrojoną 15 dkg startego sera jajka (po 2 sztuki na osobę) sól, pieprz. Przygotowanie: Chorizo i szalotkę smażymy na patelni. Dodajemy drobno posiekane liście botwiny, chwilę smażymy i delikatnie doprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy botwinę z chorizo. Posypujemy startym serem. Wbijamy jajka. Pieczemy w 180 stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie
ladykitchenSzybka i prosta do wykonania frittata. Z podsmażonymi ziemniaczkami, pikantną kiełbaską chorizo, szpinakiem i kremowym twarożkiem. Bardzo smaczna i sycąca, może być świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie lub późną kolację. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków. Warzywa i kiełbaskę najpierw podsmażamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami, dodajemy twarożek i na krótko wstawiamy do piekarnika. Jeśli nie możecie(...)zwykłej patelni. Wystarczy zredukować płomień i przykryć całość pokrywką. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 ugotowane ziemniaki np. z pozostałe z obiadu 30 g kiełbaski chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku garść listków szpinaku 3-4 pomidorki koktajlowe 4 duże jajka (rozmiar L) 4 łyżki mleka sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki kremowego twarożku
cool and mintyPozostając w temacie buraczanym mam kolejną propozycję na danie z pieczonymi burakami. Tym razem dopełniły one smak pęczotto z chorizo. Pęczotto brzmi podobnie do risotto, prawda?;) Ale smakuje zdecydowanie inaczej: bardziej swojsko, ale przy tym lekko i pysznie. T co? Skusicie się na talerz pęczotto w mojej wersji?:) Składniki (na 4 porcje): 150g kaszy pęczak 1 cebula 2 nieduże pieczone(...)buraki (ok 300g) 50g chorizo 2 suszone pomidory łyżka oleju z suszonych pomidorow łyżeczka domowej wegety pieprz 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (albo bulionu) kilka gałązek tymianku 2 łyżki tartego parmezanu (albo innego wyrazistego sera) Kaszę opłukać, przełożyć na sito. Chorizo pokroić w plastry, wytopić z tłuszczu w rondelku, kiełbasę wyjąć, a do rondla wsypać kaszę i obsmażyć, żeby
Obiad gotowyniezwykle zdolny i utalentowany. I choć planowałam opublikować dziś zupełnie inny post, to jednak nie mogłam sobie odmówić. Polska młoda kapustka kapusta z koperkiem i hiszpańskim chorizo - mój pomysł na obiad:) Składniki: 1 główka młodej kapusty (ok 700g) 70g chorizo 1 łyżka masła pęczek koperku 1 nieduża cebula sól pieprz świeżo mielony mała papryczka chili Chorizo obrać(...)skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać głęboką patelnię, wyłożyć chorizo i smażyć na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Kiełbasę odsunąć na bok, a na patelnię dodać łyżkę masła, posiekaną papryczkę i cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać kapustę, dusić pod przykryciem ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu
Obiad gotowySycąca zapiekanka meksykańska z brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Bardzo smaczne, kolorowe i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż(...)Czerwona fasola z puszki- 80 g Kukurydza – 50 g Chorizo – 50 g Zielona i czerwona papryka – 80 g Ser mozzarella – 80 g Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Papryczka chilli – 1 szt. Cytryna Bazylia i oregano Czosnek – 2 ząbki Oliwa
ale PysznieChorizo to kiełbasa hiszpańska o bardzo charakterystycznym smaku. Proponuję Wam podsmażyć ją na patelni, razem z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Do tego bagietka i mamy pyszną przekąskę lub kolację. Składniki: 100 g kiełbasy chorizo klasycznego 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Chorizo drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ją do zeszklenia. W międzyczasie do cebuli dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli ponownie dodajemy chorizo i chwilę razem podgrzewamy. Jeszcze ciepłe podajemy na bagietce. Smacznego
Smak mojego domukońcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony(...)serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór. ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki
Food SquareLeczo gotuje się w wersji wegetariańskiej ( przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili. Leczo jest warzywną potrawką z papryki(...)nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Codziennik KuchennyUdźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia(...)podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory ( ok 400 g) 125 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego szczypta szafranu 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego. 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy
cool and mintysię nawinie. Potem hop do piekarnika, kilka minut i pizza gotowa! Podczas jednej z takich skręcającej żołądek chwil z lodówki spojrzał na mnie (albo raczej ja na niego) kawałek chorizo. Długo się nie zastanawiając, skroiłem kiełbaskę i podałem ją z czarnymi oliwkami. Pizza w hiszpańskim stylu gotowa! ¡Olé! A w czasie, gdy się piekły, zająłem się już lekturą ulubionego magazynu(...)kulinarnego. Co by nie powiedzieć — przygotowanie obiadu w kwadrans daje nam duuużo wolnego czasu dla siebie. ;) * SKŁADNIKI na 4 pizze 4 chlebki naan ½ szklanki passaty pomidorowej 200 g chorizo 2 kulki mozzarelli 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek kilka suszonych pomidorów suszone oregano świeże oregano sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę
Food SquareDzisiaj proponuję pyszne i proste śniadanie inspirowane kuchnią hiszpańską i typowymi dla niej produktami. Ze zwykłej kajzerki, pomidora, serka homogenizowanego, jajek oraz oliwek, sera manchego i kiełbasy chorizo przyrządziłem wyborne tapas śniadaniowe. Do przygotowania dania użyłem: 4 kajzerek, 10 gram masła, 1 pomidora, 50 gram serka homogenizowanego naturalnego, 10 zielonych oliwek, 10 kropel tabasco, 4 jajek, 8 plasterków kiełbasy(...)chorizo, 8 plasterków sera manchego. Przygotowanie dzisiejszego dania było naprawdę łatwe i zajęło mi nie więcej niż piętnaście minut. Rozpocząłem od przekrojenia kajzerek w taki sposób, aby odkroić jak najmniej górnej części, a następnie wydrążyłem bułki z miąższu. Wybierając bułki uważałem, aby nie były zbyt mocno wypieczone, gdyż wówczas mogłyby stać się zbyt twarde podczas zapiekania. Pomidora sparzyłem wrzątkiem
Wyprawy kulinarnePyszne i dobrze wypieczone pierożki z ciasta jak na pizzę. Wypełnione ciepłym i ciągnącym serem oraz pikantną kiełbaską chorizo. Podane z dodatkiem dipu jogurtowo-czosnkowego i sosu zioło-pomidorowego smakują lepiej niż klasyczna pizza i zawsze są hitem każdego przyjęcia ( także tego dla dzieci). Nie są trudne w przygotowaniu, ale jak każdy wypiek drożdżowy potrzebują czasu, aby wyrosnąć(...)spowodować ich otwieranie się lub pękanie. Pierożki można odgrzewać w piekarniku pod przykryciem z folii aluminiowej SKŁADNIKI / około 16 sztuk ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU 2/3 szklanki chorizo / pokrojonego w cienkie plastry, a następnie w kosteczkę 2 szklanki sera / startego na tarce lub rozdrobnionego (mozzarella, cheddar, gouda, gruyere) sos pomidorowy do podania np. połowa ilości sosu
cool and minty