Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru(...)pikanterii co także jest wskazane na chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa z dynią i chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa) 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy) 1/2 dużej cebuli, pokrojonej
karmelowyBrukselka z chorizo – ODKRYCIE ! Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie ! Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie taką rozgotowana w zupie .. paskudna ;) Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie(...)genialna w smaku, bardzo mi smakuje ! Zrobiłam już ją kilka razy, ale na zdjęcie załapała się tylko ta pierwsza wersja, więc ją Wam dzisiaj prezentuję. Brukselka z chorizo 25 dkg brukselki 15 dkg chorizo 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki masła. Brukselkę myjemy i obcinamy stwardniałe końce, kroimy mniejsze
Kuchnia na wzgórzuGulasz z soczewicy, chorizo i pomidorów poleca się na sobotni obiad 🍲 Ten przepis czeka na wrzucenie już od roku! Robię go regularnie, ale zawsze w Rzeszowie, a tam do zdjęć nie mam praktycznie nic. Udało się zrobić w domu i jest! Składniki na 3 porcje: 150 g chorizo 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie : Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojone w plastry chorizo. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do chorizo. Przeciskamy czosnek do garnka. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dodajemy soczewicę oraz pomidory z puszki. Gotujemy do momentu aż większość
Czarnawisienkakonserwantów, wspomagaczy, a smak jest nie do podrobienia. Jeśli ktoś lubi tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym(...)jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokroić drobno i zrobić na niej np. jajecznicę. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć! Przygotowanie Chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasy to było jednak wyzwanie dla mnie, szczególnie za mnogość składników. Ta kiełbasa to specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNigdy nie byłam w Hiszpanii. Ale bardzo bym chciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki z chorizo w maślanym sosie na bazie wina i wędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać(...)sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób lub lekki obiad dla dwóch. Krewetki z chorizo: 500 g surowych krewetek (szarych) – świeżych lub mrożonych 200 g dobrej jakości chorizo 100 g masła 80 ml białego, wytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sól, świeżo mielony pieprz mały pęczek natki kolendry lub pietruszki do podania
Poezja smakuMięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje(...)potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Potrawka z fasoli to idealne, rozgrzewające i sycące danie na zimową obiado-kolacje. Przygotowanie gulaszu z chorizo z fasolą jest proste, a jeżeli na dodatek, podobnie jak ja, wykorzystacie do tego wolnowar, to o nic nie musicie się martwić - wystarczy przesmażyć warzywa z hiszpańską kiełbaską, wrzucić do garnka i zalać pomidorami, a potem już
Codzienne GotowanieKalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem. Kalmary trafiły do mnie w ramach współpracy ze sklepem Tresoro del Mar . Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało(...)siebie i swoich gości zaskoczycie smakiem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w swojej kuchni do większości potraw. Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary „tuby” 10 szt 25 dkg chorizo 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,75 l sosu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru
Kuchnia na wzgórzuugotuję – w tym roku nie miałam przerwy od blogowania. Mieliśmy do dyspozycji normalne domy z kuchniami, mogłam więc gotować do woli. Wracając jednak do zakupów, w koszyku wylądowało chorizo. Nie wiem po co. Coś poszło nie tak z moim wielkim planowanie. Przywieźliśmy więc chorizo z powrotem na Śląsk. I tak sobie pięknie leżało i dojrzewało. Nie lubię(...)coś za długo leżakuje. Chcąc pozbyć się „problemu” postanowiłam zrobić leczo z chorizo. Wyszło fajnie. Ta kiełbasa ma dość specyficzny smak i zdecydowanie czuć w go w tej potrawie. Jeżeli Wam to nie przeszkadza, zróbcie koniecznie. Poza tym trwa sezon na paprykę, więc sami rozumiecie. Smaczniejsza i tańsza w grudniu nie będzie. W ogóle jeżeli chodzi o samo
Kardamonovyomlet jest bardzo delikatny, dość pikantny, z wyraźnym posmakiem pomidorów. Chorizo i por idealnie łączą się z pomidorowym smakiem omletu i całość stanowi pyszną kompozycję na dobry początek dnia. Jeśli lubicie omlety i chętnie poznajecie nowe smaki, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Polecam Składniki: – 3 jajka – 30g przecieru pomidorowego Pudliszki – 20ml mleka – mały kawałek pora(...)mnie 50g) – 7 plasterków kiełbasy chorizo – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, papryka słodka wędzona, czubryca zielona, sól, pieprz) – 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane) Jajka delikatnie ubić i następnie rozbełtać rózgą kuchenną z mlekiem, przecierem i przyprawami. Por umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz
Smaki Armineprzygotowany omlet jest puszysty, delikatny a zarazem pikantny, dzięki chorizo, które idealnie komponuję się z pyszną mozarellą. Omlet jest bardzo sycący, smakuje na ciepło i na zimno. Spróbujcie Składniki: – 3 jajka – garść świeżego szpinaku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) – 50g chorizo – 70g miękkiej mozarelli(...)szpinak pokrojony w paski, wymieszać. Omlet smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, natłuszczonej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć chorizo pokrojone w krążki i mozarellę pokrojoną w plasterki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Omlet szpinakowy z chorizo i mozarellą Omlet szpinakowy
Smaki ArmineObiad w 20 minut? Żaden problem! Mam dla Was propozycje szybkiego obiadu na ostro. Jest to inspiracja kuchni Hiszpańskiej z dodatkiem klasycznego chorizo. Do wykonania dania potrzebne jest tylko 4 składników, które może znajdziecie u siebie w szafkach, tak jak ja :) Uwaga, danie jest pikantne, nawet bardzo, ale za to mega pyszne! Składniki: * opakowanie makaronu spaghetti Lubella * jedno chorizo(...)łyżki srirachy * suszona lub świeża pietruszka Makron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy i lekko przelewamy wodą. Chorizo kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Podsmażamy około 3 minut, aż chorizo lekko zmieni kolor. Gotowe chorizo zdejmujemy z patelni, lekko odlewając olej który z niego wyciekł. Nie odlewajmy całego oleju, najlepiej tylko pół aby danie nie było
Klasyka GotowaniaPosprząta ktoś w kuchni ❓❓❓. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🇬🇧 – Anglia 🧑🍳 – Jamie Oliver https://famouschefjamieoliveer.weebly.com/personal-story.html ✅ Składniki, których musisz użyć ✅ 1,2 kg ziemniaków obranych i ugotowanych ✅ 4 Chorizo surowe lub inną dowolna kiełbasa ✅ Oliwa z oliwek ✅ 2 pory ✅ 2 zielone jabłka ✅ Świeży tymianek ✅ 4-5 łyżek mąki ✅ 600 ml mleka ✅ 3-5 łyżeczek musztardy Dijon ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo(...)zacznij od ugotowania wcześniej ziemniaków 🛠️ Kiedy ziemniaki będą schłodzone, dodaj z trzy łyżki mąki, dopraw je solą, pieprz i dobrze ugnieć, aż powstanie ciasto. 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć chorizo, obsmaż je z każdej strony i przełóż na deskę do krojenia. 🛠️ Pokrój Chorizo w ok. 1 cm kawałki, odkładając kilka na bok. 🛠️ W międzyczasie, jabłka obierz, wytnij nasiona i pokrój
RafalCookWyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca(...)Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina Składniki nadzienia: 150-200 g kiełbaski chorizo (ja miałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400 g puszki
Moja Delicjapopularne są tzw. pinchos, czyli przekąski nadziane na wykałaczkę - rodzaj polskich koreczków. Często można spotkać tapasy, czy właśnie pinchos z marynowanych warzyw. Ja dziś przygotowałam pinchos z krewetką i chorizo . Tak proste, a tak pyszne! Gorąco polecam! Idealne do szklaneczki czerwonego wina na letni wieczór! Pinchos z krewetką i chorizo Składniki na 12 tapasów: 12 plasterków chorizo(...)ugotowanych krewetek kilka listków bazylii sól, pieprz sok z cytryny 12 wykałaczek Jak zrobić pinchos z krewetką i chorizo? Chorizo pokroić na plasterki o grubości kilku milimetrów. Krewetki oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Złożenie pinchos - na plasterku chorizo położyć listek bazylii i krewetkę, wszystko nadziać na wykałaczkę i układać na talerzyku. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanie