Pyszna i sycąca zupa krem - kartoflanka, czyli zupa z ziemniaków. Cudownego aromatu dodaje jej tradycyjna hiszpańska kiełbasa chorizo. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość w przygotowaniu oraz możliwość przyrządzenia jej z kilku składników. Składniki na 2 porcje: 2 duże ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz 1 kostka bulionu drobiowego + 3 szkl(...)wrzątku 2 liście laurowe + 2 ziela angielskie szczypta cukru łyżeczka masła chorizo - kawałek, wg uznania pietruszka - natka ser typu Parmezan suszone nasionka ostrej papryczki - dla chętnych ;-) Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozpuść masło i dodaj warzywa, posyp cukrem - podsmażaj ok. 5 min. Kostkę bulionową rozpuść we wrzątku
Alutka-GotujePappardelle z krewetkami i chorizo to pyszna propozycja na romantyczną kolację. Ale możecie również przygotować to danie na szybki obiad. Najdłużej zejdzie się Wam z obraniem krewetek. Polecam Wam kupić takie mrożone, ale nie gotowane, jeszcze w pancerzykach. Ich smak po przygotowaniu jest znacznie inny, aniżeli tych już „gotowanych”. Składniki 20 dużych krewetek 12 pomidorków koktajlowych(...)kiełbasy chorizo 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku makaron pappardelle sól pieprz szalotka Pappardelle z krewetkami – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Krewetki obieramy z pancerzyków. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na maśle szklimy szalotkę, a następnie dodajemy czosnek. Smażymy go dosłownie 20 sekund. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrowym, zalecanym do konsumpcji kobietom w ciąży. W daniu jakie chcemy Wam zaproponować soczewica tworzy duet z ryżem. Ona jest czerwona, on żółty za sprawą kurkumy. Aromat soczewicy nadaje chorizo, co zbliża ją w kierunku kuchni włoskiej. Ryż zrobiony jest bardziej na wschodnią nutę. Świetnie robi mu dodatek kory cynamonowca, który delikatnie aromatyzuje całość. Danie można jeśc na ciepło(...)zimno. Potrawa doskonale się mrozi. Przepis inspirowany cooking.nytimes.com Składniki: Krewetki 300 g Soczewica 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku Chorizo – 10-centymetrowy kawałek Duża garść szpinaku 1 mała czerwona papryka 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ryż 2/3 szklanki ryżu 1 żółta cebula Kawałek cynamonu – 2 cm 1 mała żółta papryka 1 łyżeczka mielonej
Niedzielny kucharzPełen smaku sos z pieczonego kurczaka. Z kiełbaską chorizo, mrożonym groszkiem i marchewką. Zabielany śmietanką i lekko zagęszczony mąką. Naprawdę pyszny. Pieczonego kurczaka najpierw gotujemy w bulionie razem z kostkami i skórką, a następnie oddzielamy mięso i chwilę podgotowujemy ze śmietanką i warzywami. Dzięki temu sos wychodzi bardzo esencjonalny, a kurczak nie rozpada się i pozostaje w kawałkach(...)ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI 80 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku 80 g (1 mała sztuka) marchewki 350 g pieczonego kurczaka (waga razem z kostkami) 20 g pikantnej kiełbaski chorizo 300 ml bulionu 4 gałązki natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 pełna łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki WYKONANIE
cool and mintySuper szybkie i absolutnie pyszne – tak Jamie Olivier zachwala to danie. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Super szybka pasta Jeśli szukaliście przepisu na super szybkie danie to trafiliście idealnie. To jedna z tych past, która jest gotowa zanim zdąży ugotować się makaron. Potem wystarczy wymieszać składniki i można(...)której. W każdym razie podrzucał tam patenty na proste i tanie jedzenie, czyli takie jakiego szukamy. W przepisie zmieniliśmy tylko jedno: w oryginale jest panchetta. My zastąpiliśmy ją chorizo, które nadaje daniu lekkiej ostrości. Czas: 12-15 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji: 4 Składniki: 400 g makaronu muszelki, albo innego drobnego makaronu 15 cm chorizo 200 g mrożonego groszku
Niedzielny kucharzAromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci to świetna propozycja pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania. Składniki: 300 fileta z kurczaka 100g kiełbasy chorizo w plastrach 100g dzikiego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka konserwowej kukurydzy 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 150g mini kulek(...)opakowaniu. 3. Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy. 4. Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. 5. Chorizo pokroić w cienkie paski. 6. W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać, a następnie całość dusić na niewielkim
Szalona Kuchnia EwelinyUgotowana na pikantnej kiełbasce chorizo, młodych buraczkach i sporej ilości listków i łodyżek botwinki. Z tartą, młodą marchewką, pietruszką i selerem. Po ugotowaniu zabielana kwaśną śmietaną, posypana solidną dawką koperku i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym intensywniejszy kolor i smak zupy. Można podawać jako chłodnik. SKŁADNIKI / 4-6 porcji(...)pikantnej kiełbaski chorizo 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 młoda włoszczyzna ( marchewka, seler, pietruszka) 2 pęczki (500 g) botwinki (z dużymi buraczkami) 1,5 l gorącego bulionu lub wody sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% DO PODANIA: posiekany koperek, 2-3 jajka na twardo (gotowane 5 minut
cool and mintymielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa. W ostatni weekend gościła u nas w towarzystwie papryki i chorizo. Składniki (2 porcje) -1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych -5 jaj -100 g chorizo -1/2 czerwonej papryki -1 łyżka oliwy z oliwek -1 ząbek czosnku -mielony kminek(...)oregano, bazylia -sól, pieprz Przygotowanie W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić w drobna kostkę. Na patelni rogrzać oliwę. Wrzucić czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę. Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim
Zielona KuchniaJeśli lubicie młodą kapustę to ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Nasza autorska wersja popularnej portugalskiej calo verde, zainspirowana polską parzuchą. Zupa z młodej kapusty i chorizo tak prosta do zrobienia, że bardziej już się nie da. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 solidne Calo verde w polskiej wersji Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby(...)która właśnie pojawiła się w sklepach. Nam ta wersja bardzo smakowała (znowu głównie Eugeniuszowi :-)) Mamy nadzieję, że portugalski klasyk, z polską nutą, Wam również się spodoba! Składniki: 250 g chorizo Mała główka młodej kapusty (lub pęczek jarmużu) 4 duże ziemniaki 1 cebula średniej wielkości drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki masła 6 łyżek oliwy 4 szklanki bulionu
Niedzielny kucharzznacznie skraca czas jej przygotowania. Najlepiej jeśli macie rosół lub bulion pozostały z weekendu, choć sama często robię ją zalewając warzywa i mięso gorącą wodą z czajnika. Zamiast kiełbaski chorizo sprawdzi się pokrojona w kostkę pierś kurczaka, którą wcześniej polecam zamarynować w przyprawach. SKŁADNIKI 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka) 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula(...)bulionu lub wody garść listków natki pietruszki 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 125 ml śmietany 30% 2 łyżki tartego parmezanu WYKONANIE Kiełbaskę chorizo i ziemniaki kroimy w małą kostkę, czosnek, i marchewkę w plasterki, cebulę drobno siekamy. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy. W garnku na łyżce oleju
cool and mintyAvili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo jajek, chorizo i boczku/schabu/mielonego mięsa. Często zdobiony jest także na wierzchu winogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem. Składniki (8 porcji) -750 g mąki pszennej -10 g drożdży instant -1 łyżeczka soli(...)masła -400 ml wody -1 jajko -200 g boczku -3 jajka -200 g chorizo -1 łyżka oleju -1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody (do posmarowania) Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Masło rozpuścić, wymieszać z letnią wodą. W misce połączyć mąkę, drożdże, sól, jajko. Dodać masło z wodą. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść elastyczne ciasto
Zielona Kuchniasmażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka koncentratu pomidorowego bulion lub woda do sosu aby stał się lekko płynny suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory sól pieprz dodatkowo: 2-4 jajka woda(...)nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał
Życie zaczyna się w kuchnismażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka koncentratu pomidorowego bulion lub woda do sosu aby stał się lekko płynny suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory sól pieprz dodatkowo: 2-4 jajka woda(...)nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał
Życie zaczyna się w kuchniKolejne pyszne jednogarnkowe danie,tym razem kurczak i chorizo. Inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson,ale wersja taka bardziej moja. Składniki: 4 udka kurczaka 20-25 dag kiełbasy chorizo 2-3 duże cebule czerwone 2-3 ziemniaki na osobę 1 łyżeczka soli https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ 1 łyżeczka czosnku https://smakinatury.net/produkt/czosnek-kolorowy/ 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)łyżek oliwy Przyprawy zmieszać z oliwą i nasmarować umyte i osuszone udka kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obrać,umyć,pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w ósemki. Kiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki. Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. Druga wersja, opisana w tym przepisie, zawiera połączenie ryby, wcześniej zamacerownej w oliwie z kolendrą z podsmażonym chorizo. Gołąbki z takim nadzieniem mają charakter, są lekko pikantne i aromatyczne. Jeszcze słowo o kapuście. Sałata rzymska intuicyjnie wydaje się słabym wyborem do stosowania w gołąbkach, bo jest z natury(...)rzymskiej (jeśli do kupienia będzie tylko mała, gołąbki robimy z dwóch, a nawet z trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 10 cm kiełbasy chorizo Pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki lub koperku 4 łyżki oleju Sól Pieprz Ziemniaki Pół kilo ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego
Niedzielny kucharz