pasja i po prostu kochają to co robią. Jeśli chcecie zobaczyć śliczne sadzonki od Ogrody Ziołowe zapraszam na mojego instagrama :* Muffiny jajeczno-ziołowe Składniki: 5 jajek 100 g chorizo 100 g sera żółtego kilka czarnych oliwek połowa papryczki chili gałązka kocanki włoskiej mała gałązka tymianku cytrynowego gałązka ziela oliwnego mała gałązka kalaminty kocimiętkowatej olej/oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól(...)początku chorizo kroimy w półplasterki i podsmażamy na suchej patelce. Smażymy aż będzie chrupiące. Ostawiamy do przestudzenia. Ser ścieramy na tarce lub kroimy w małą kostkę jeśli mamy ser w plasterkach. Oliwki kroimy w plasterki. Papryczkę i zioła drobno siekamy. Następnie w misce dobrze mieszamy jajka. Doprawiamy je solą, pieprzem i posiekanymi ziołami z chili. Formę na muffinki smarujemy oliwą
PatiGotujeWspaniały, aromatyczny, lekko pikantny makaron. Moi chłopcy oszaleli na punkcie tego smaku. Składniki: makaron fettuccine ugotowany al dente około 200 g kiełbasy chorizo 1 szpiczasta papryka – palermo około 10 pomidorków koktajlowych 1 brokuł parmezan świeżo zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)oliwek 100 ml półwytrawnego białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję pokrojone w plastry i na pół chorizo. Chwilę duszę. Dodaję ugotowane brokuły, pokrojoną w plasterki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaję wino i czekam aż alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki
MojaQchnia.plBardzo smaczny gulasz z nietypowymi dodatkami. Połączenie chorizo i kminku okazało się wyjątkowo udane, chociaż nie do końca byłam pewna czy się sprawdzi. Sprawdziło się! Dałam ostre chorizo i dzięki temu całość była lekko pikantna. Jak zwykle, mięso wstawiłam do wolnowaru późno wieczorem, rano gulasz był gotowy. Po południu wystarczyło mięso podgrzać, ugotować kaszę i można było zajadać. Polecam(...)składniki 3-4 porcje ok 600 g wołowiny (u mnie łopatka) 3 małe cebule pokrojone w półplasterki 100 g kiełbasy chorizo ostrego, pokrojone w półplasterki 2 - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodko kwaśnej ( można dać wędzoną słodką) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka mąki 1 łyżka kminku 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej 2 szklanki wody
Stare Garydyni gotowy! Gorący, dość syty, którego serwuję z chrupiącą bagietką, jest pysznie, nikt nie odchodzi głodny! Polecam bigos z dyni z dodatkiem aromatycznych papryk, kiełbasy i cudownej w smaku chorizo. Do tego przyprawy, bagietka i obiad gotowy. ZAPRASZAM! Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, u mnie mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy większa garść kiełbasy chorizo pokrojonej(...)oleju. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podobnie kroję paprykę i kiełbasę. Marchew i pietruszkę kroję w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę. Przesmażam kiełbasę wraz z plasterkami chorizo, następnie po kilku chwilach dodaję posiekaną paprykę. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie a kiełbasa się lekko zarumieni wrzucam marchew, pietruszkę, cebulę i dynię oraz liście laurowe i ziele
Zasmakuj KuchniSkładniki (na 4 osoby): 1/2 kg flaków wołowych obgotowanych 200g cieciorki 2 spore pomidory 1 nóżka wieprzowa 2 kawałki kaszanki 1 kawałek chorizo (od biedy może być kiełbasa surowa polska, dojrzewająca) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe wędzona ostra papryka sól pieprz Do garnka włożyć flaki, nogę, liście laurowe, 1/2 cebuli drobno posiekanej, zalać zimną wodą, osolić(...)razem usmażyć na oliwie z oliwek, dodając solidną łyżeczkę wędzonej papryki. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na sos. Po godzinie gotowania, do flaków dodać sos, cieciorkę, kaszankę i chorizo. Dusić na małym ogniu kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąć nogę, chorizo i kaszankę z garnka. Obrać mięso z nogi – powinno samo odchodzić od kości – kiełbasy pokroić
stajnia gołębie od kuchniugotować fasolkę albo jeszcze szybciej – wykorzystać tą już ugotowaną, prosto z puszki. To szybki i syty obiad do zrobienia w pół godziny, mocny i zdecydowany w smaku i kolorze! Chorizo kroimy drobno w kostkę. Obieramy i grubo kroimy cebulę lub szalotki, ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i seler naciowy myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego, miąższ kroimy(...)centymetrową kostkę. Selera kroimy drobno. Fasolę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odsączamy. W rondlu na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wysmażamy kiełbasę chorizo na rumiano. Do usmażonej kiełbasy dodajemy liście laurowe i cebulę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Dodajemy płatki chili i czosnek, mieszając smażymy minutę, dwie
Karo in the KitchenOrzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym. W przeciwieństwie do prawdziwego risotto, od razu wlewany jest cały bulion (nie trzeba przez 20 minut stać nad daniem :) ). Kiedy danie robi się gęste(...)cały bulion, dodajemy jarmuż, posypujemy mozzarellą i odrobiną parmezanu, i zostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie a sery się roztopią. The post Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaszparagów się nie zmarnowały. Składniki (na 3 porcje): stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka) kilka główek szparagów do dekoracji 2 ziemniaki kawałek pora (ok. 10 cm) ok. 6 cm chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać(...)zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli. Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku
Weekendy w domu i ogrodziePyszny i sycący gulasz z łopatki wieprzowej. Z cieniutkimi plasterkami pikantnej kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo(...)czarny pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 szklanki białego wina 400 ml bulionu lub wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 50 g pikantnej kiełbaski chorizo 600 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cool and mintysię kminu rzymskiego, za którym ja nie przepadam i użyłam innych przypraw. Dodałam też zioło, które zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki(...)kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna zielonego kardamonu 2 łyżki słodkiego sosu chili suszone jalapeno lub płatki chili sól pieprz czubata łyżeczka cząbru Na rozgrzanej patelni podsmażyć chorizo. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do chorizo. Zeszklić. Na patelnię wrzucić mięso mielone i od razu je rozdrobnić. Podsmażyć na jasny brązowy kolor. Wlać przecier pomidorowy i dorzucić rozdrobnione świeże chili
Weekendy w domu i ogrodziecoś porządnego sobie ugotować. Na szczęście na ratunek w takich chwilach przychodzi frittata, czyli słynny włoski omlet. Jedną z ulubionych jego odsłon jest dla mnie wersja z hiszpańską kiełbaską chorizo, która nadaje fantastycznej pikanterii, a przy okazji czyni to danie jeszcze bardziej sycącym. Taka frittata jest doskonała zarówno na ekspresowy obiad, jak i perfekcyjne białkowo-tłuszczowe śniadanie! * SKŁADNIKI(...)porcji 4 jajka 50 g kiełbaski chorizo 10 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili świeże listki oregano sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż delikatnie na patelni o średnicy ok. 20 cm, aż część tłuszczu się wytopi. Pomidorki poprzekrawaj na połówki, a paprykę pokrój w talarki. Jajka rozbij i roztrzep w miseczce. Dopraw świeżo mielonym pieprzem
Food Squarepieczonego w całości mam jeszcze jeden problem. A mianowicie - krojenie już po pieczeniu. Na szczęście mam od tego człowieka :) Kurczak smakował wszystkim, dzieci dostały udka, my zjedliśmy resztę. Dodatek chorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli(...)kurczak w całości 70 g przyprawy do kurczaka 100 ml oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 5-6 łyżek wody 1 pęczek ziół (miałam tylko bazylię) 1 pętko chorizo Przygotowanie: Całego kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra). Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn
bistro mamaSmaczne proste do zrobienia, wyraziste w smaku policzki wieprzowe. Jeżeli nie macie sherry, zastąpcie je białym, półwytrawnym winem - też będzie smacznie. Zmieniłam nieco oryginalny przepis, dodając chorizo i mniej bulionu. Inspiracja tutaj składniki oliwa z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 600 g policzków wieprzowych 1 łyżka mąki przyprawiona solą i pieprzem mała marchewka 100 g chorizo(...)obsmażać policzki partiami. Obsmażone kawałki mięsa odkładać na bok. Całe obsmażone mięso włożyć ponownie na patelnię, dodać odłożoną cebulę. Zmniejszyć ogień. Dodać czosnek, kmin i paprykę, marchewkę i chorizo,smażyć wszystko przez ok minutę, następnie wlać sherry. Zagotować i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszystkie smaki. Wlać bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym pod przykryciem ogniu
Stare GarySezon na dynie,więc czas zupy dyniowej z ziemniakami nastał. Połączenie słodkiej pieczonej dyni i pikantnym chorizo brzmi bardzo interesujące. Okazało się całkiem fajne połączenie smaków. Chorizo gra pierwsze skrzypce ,oraz miły subtelny smak dyni. Uzupełnieniem smaku jest świeżo posiekana kolendra posypana na wierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą . Składniki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cebuli(...)Zblendować . Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do miękkości. Dodać czosnek i smażyć aż zapach rozejdzie się po całej kuchni. Następnie dodać chorizo i 1 minutkę smażyć . Przełożyć do rondla ,dodaj bulion z kurczaka, puree z dyni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, oregano i kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować
w mojej kuchniChorizo urzeka swoim niebanalnym smakiem. Odnajduje się zarówno w zapiekankach, zupach, daniach z makaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli(...)patelni z odrobina masła lub kupić gotowe) sól, pieprz 4 listki bazylii papryka ostra i słodka w proszku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Mozzarellę, jajka oraz chorizo kroimy w plastry i razem z roszponką oraz warzywami wkładamy do miski. Oliwę razem z papryką słodką, ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem miksujemy i polewamy nią sałatkę. Podajemy
ChilliJemy