młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli 100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce. Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozpłaszczyć, owinąć(...)miski. Patelnię wytrzeć z oliwy, na suchą wrzucić pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć
Stare Garyżółtym serem to świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej na zimno. Składniki: 750g fileta z indyka 20 plastrów kiełbasy chorizo 10 plastrów żółtego sera np. gouda sól pieprz przyprawa do kurczaka oliwa do posmarowania roladek i wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Filet z indyka pociąć na 5 dość dużych plastrów, rozbić(...)delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Na każdy plaster fileta położyć po 2 plastry sera i 4 plastry kiełbasy chorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowe
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka soli 1/2 szklanki parmezanu plus kilka łyżek 1 jajko 1/2 szklanki sosu pomidorowego ( np. według tego przepisu ) 2 szklanki zielonego groszku 1 szklanka tartej mozzarelli kawałek kiełbasy chorizo Przygotowanie: Krok 1 Komosę przesyp do głębokiej misy. Zagotuj 4 szklanki wody i zalej wrzątkiem komosę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc. Krok 2 Odsącz komosę z nadmiaru wody(...)posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek a na całość zetrzyj mozarellę. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser rozpuści się na pizzy. Smacznego! Artykuł Pizza ze spodem z komosy z groszkiem pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzzielono na talerzu wygląda tak: Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab(...)grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa krem z groszku Nigeli Lawson z miętą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Jak gotowaliśmy Przygotowywanie tego menu na tydzień tradycyjnie zaczęliśmy od planowania . Wiedzieliśmy, że tematem
Niedzielny kucharzlekko pikantnym sosem pomidorowym smakuje doskonale. To ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Musisz spróbować! Błyskawiczny makaron z chorizo i groszkiem Super szybkie i absolutnie pyszne – tak Jamie Olivier, autor przepisu, zachwala to danie. I absolutnie na rację! W przepisie Jamiego zmieniliśmy tylko jedno: w oryginale jest panchetta(...)zastąpiliśmy ją chorizo, które nadaje daniu lekkiej ostrości. Ten szybki obiad przyrządzisz w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Stir fry z polędwiczką i ananasem Błyskawiczne, bardzo aromatyczne i pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest smażony na szybko ananas, którego słodycz i kwaskowatość nadają charakteru całej potrawie. Jeśli tak jak my lubisz azjatycki sposób przyrządzania mięsa z ananasem – czyli szybko smażone
Niedzielny kucharzjajkami, upieczoną na chrupko cieciorką, pomidorami, awokado i sałatą idealnie sprawdzi się na lunch i na śniadanie. Wszystko polane miodowym dresingiem… Sprawdź przepis. Sałatka z komosą, rukolą i chorizo Orzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe – idealne
Niedzielny kucharzsię skompletować zestaw prostych dań orientalnych, który wygląda następująco: Menu na tydzień – Proste dania orientalne Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami Piątek: Super szybki makaron(...)wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. Zobacz przepis. Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie, że warto. Tarta wygląda niesamowicie i tak smakuje. Jest idealna dla wszystkich, którzy chcą dbać o linię (i dlatego
Niedzielny kucharzpotem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie. Dziś do ciasta dodałam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest mega pulchne i ma piękny kolor. Jako dodatki pracują tutaj chorizo i oliwki, pyszności, polecam. My lubimy pizze na grubym spodzie ale jeśli preferujecie cienki to wystarczy bardziej rozciągnąć ciasto. Ciasto zazwyczaj zarabiam na wieczór dnia poprzedzającego wypiek i wkładam(...)pojemniku do lodówki a jak wracam na drugi dzień z pracy tak pięknie wyrośnie że tylko je rozciągam , nakładam dodatki i gotowe. Pizza dyniowa z chorizo i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 laska kiełbasy chorizo 4 pomidory 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy(...)kurczak jest już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię. Chwilę dusimy. Dodajemy sparzone, posiekane bez gniazd nasiennych i skórki – pomidory. Chwilę smażymy, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Dolewamy 2 kieliszki wina. Chwilę smażymy by wino odparowało.Doprawiamy wędzoną papryką. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez
MojaQchnia.plpokrojone na cienkie półplasterki 3-4 duże zabki czosnku, drobniutko posiekane, przeciśnięte przez praske, lub starte na tarce 500g opakowanie passaty 400g puszka siekanych pomidorów 200-250g kiełbasy chorizo, pokrojonej na plasterki, lub półplasterki 1 łyżeczka wędzonej papryki (oryginalnie ostra, u mnie - słodka) szczypta, mniejsza lub większa, chilli w proszku sól i pieprz, do smaku Opłukaną soczewicę zalej(...)odrobinie w razie potrzeby. Sos: w sporym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i cebulę, następnie dorzuć pokrojoną kiełbasę chorizo. Smaż przez 5 minut, po czym zdejmij z kuchenki i dosyp 1 łyżeczkę mielonej papryki. Zamieszaj, wlej passatę, siekane pomidory i odrobinę wody - tyle, by wypłukać puszkę i karton/butelk
Lejdi of the housemnie powodowała dreszcze, nie lubię jej .. rozgotowana w zupie, jako dodatek do obiadu.. ratunku nie :) Aż do momentu kiedy dwa lata temu odważyłam się jej spróbować w towarzystwie chorizo . Chorizo zmieniło jej smak i moje do niej podejście. Tym razem postanowiłam przygotować ją z boczkiem, wypróbować czy to połączenie to będzie TO ! I okazało się, że tak, to jest
Kuchnia na wzgórzuobiadowa àla gulasz węgierski- kiełbasa w sosie pomidorowym z marchewką i pieczarkami, wzbogaconym o dodatek wędzonej papryki, aby całość dodatkowo nabrała ciekawego, 'dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się komponuje z makaronem(...)pieczonymi ziemniaczkami 😋 2-3 porcje: * chorizo- około 150g * pieczarki- 150 g * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula- 1 duża * pomidory w puszce- 400 g * bulion- 100 ml (może być woda) * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżeczka * papryka słodka- 1 lekko czubata łyżeczka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * papryka ostra- 1/3 łyżeczki * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, cukier- do smaku * masło klarowane
Kraina Miodem PłynącaRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Empanadillas Składniki - ciasto: Mąka – 200g Woda – 400ml Olej – 50g Sól, słodka papryka wędzona, mielony kminek Składniki – farsz: Chorizo – 1 kiełbaska Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz, wędzona papryka Wykonanie: W misce mieszamy mąkę z wodą, olejem i przyprawami. Ciasto(...)zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę W międzyczasie przygotowujemy farsz – na patelni podsmażamy chorizo razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i warzywami pokrojonymi w kostkę. Całość doprawiamy do smaku i pozostawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kółeczka (jak na pierogi lub większe). Następnie układamy na cieście farsz i sklejamy. Gotowe pierożki można posmarować jajkiem i posypać czarnym
Kuchnia Bon Appetitrównież wygląda radośnie i kolorowo. Dodajmy do tego intensywny aromat oraz smak i super i fantastyczne danie na poprawę nastroju gotowe :) SKŁADNIKI: 500 g mielonej karkówki wieprzowej 200 g chorizo lub aromatycznej kiełbasy 1 cebula 2 - 3 papryki 1 świeża papryczka chilli (można dać więcej) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego(...)kolendra Mięso marynujemy w przeciśniętym czosnku, kuminie, papryce wędzonej,pieprzu, soli i oleju. Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Odstawiamy na ok. ok. 1 godzinę. Chorizo lub kiełbasę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na zimną patelnię lub woka o grubym dnie. Podgrzewamy delikatnie, aby wytopić tłuszcz. Cebulę kroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz
Kuchnia od dwojgasię nim. Wyszło bezbłędnie smacznie i tak jak lubię najbardziej- inaczej. Ciekawa odmiana tego tradycyjnego dania. Z pewnością zasmakuje każdemu. Jestem pewna! Składniki (na 4 porcje): 250 gram chorizo 1 szklanka ryżu Arborio 200 ml Cydru 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 gram cukinii 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli i pieprzu(...)oraz posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem, formuję pulpety, które smażę do zarumienia. Odkładam usmażone pulpety na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam
Mango Papaja