olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyoczkach. Kapustę siekamy. Do boczku i cebuli dokładamy mięso. Przykrywamy kapustą, marchwią i selerem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie można podać samodzielnie, np. z kawałkiem chleba. Ja jednak podaję je w towarzystwie ziemników
Pobite gary Barbarywszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Dużo radości daje zrobienie czegoś specjalnie dla drugiej osoby :-) Jest idealnym urozmaiceniem śniadań, przygotowuje się go bardzo szybko, najlepiej wieczorem i na całą noc zamknąć w lodówce. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
Aromatyczne Podróżezastanawiacie się, co położyć na chleb, a macie świeży koperek, mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie. Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko
Smak mojego domuZwykle szynki peklujemy przez kilka dni. dzisiaj chcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim
Kuchnia Pokoleńciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka 2 - 3 cebule 3 pomidory 4 - 5 średnich ziemniaków
Mama Gotujekuchni i odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam
O kuchni z uczuciemsól pieprz pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, ułożyć kwiaty cukinii, przez chwilę smażyć z jednej strony, odwrócić i zalać rozmąconymi jajkami. Posolić posypać pieprzem i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze ok 2 min pod przykryciem aż jajko się zetnie. Podać z pomidorkiem i kromką chleba z masłem
Gotowanie jest łatwerównie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko
na moim stole...Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sosu pomidorowego (bądź koncentratu) sól, pieprz suszona bazylia papryka ostra 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek pokroić
Ugotowaćróżnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :) Składniki: szklanka grochu 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie
Amatorka kuchennaowocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel. 1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego
OstryKęschrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.Farsz na 2 średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry
Codzienna kuchnia niecodziennakiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony
Kulinarny karnet Christopheraogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego
OstryKęsPosiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli.Dusimy pod przykryciem ok 40 min.Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub pajdą chleba. Zyczę smacznego
Smaki EdytySmaczna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję...obiad, kolacja, do pracy... -- Skład: ~1 kg kapusty, 1 duża marchewka, 1 łyżka cukru, 1 kieliszek octu, 1/3
chleba naszego..."Rula coś bym zjadła, a nic do jedzenia nie ma"... Wówczas mówię :) kochanie wróć za pół godziny, może coś się znajdzie :) Po takich słowach
chleba naszegoponiższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino. Ponieważ wg naszego(...)bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji, ale przyrządzony w prosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule
Kulinarna Pokusaosoloną wodą i gotujemy do miękkości (do wody można też dać obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę). Ugotowane mięso wyjmujemy, a po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (wywar zachowujemy). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko przesmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Do cebulowej zasmażki wlewamy chochelkę wywaru z mięsa, cały czas intensywnie mieszając. Następnie dodajemy kolejną(...)mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy. Chleb tostowy kroimy w kostkę a następnie rumienimy na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrojone na kawałki mięso wykładamy na talerz, zalewamy zupą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, posypujemy obficie posiekanym
Smaki Na Talerzuleczo musi być mięcho? Nie musi być kiełbasa, nie muszą być parówki (to już fanaberia). Mogą być jedynie warzywa. I tak leczo smakuje doskonale. Z ziemniakami, makaronem, chlebem, kaszą. W końcu samo. Szybkie do zrobienia w zasadzie z dowolnych warzyw, jakimi dysponujemy. No dobrze, nie tak dowolnych. W moim leczo musi być papryka. I to najlepiej kilka jej rodzajów(...)Niemczech leczo jest np. bazą do sosów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/leczo.jpg","recipeIngredient":["2 z\u0105bki czosnku\r","1 du\u017ca cebula\r","1 \u015brednia zielona cukinia\r","1 \u015brednia \u017c\u00f3\u0142ta cukinia\r","2 papryki czerwone\r","1 papryka zielona\r","1 papryka bia\u0142a (igo\u0142omska)\r","4 pomidory
Mieszam w Garnkukonieczne. Czosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię i włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany
Stare GaryLepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką
Przepisy na domowy ser i chlebkroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat, w 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do potrawy, przyprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z chlebem
słodki bratekMarchew w półksiężyce lub plasterki. Mięso i cebulę podsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do garnka, podlać wodą około 1,5-2 L Zagotować. Do gotującej się zupy dodać paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy.Dusić około godziny. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu. Dodać do wrzącej zupy.Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem. Smacznego! *zamiast ziemniaków można podawać z malutkimi
Tagebuch po polskuBardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu
Mama Gotujecelu blendera). Dodajemy 1/2 posiekanej cebuli, jajko, daktyle i przyprawy, po czym wszystko raz jeszcze blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy koncentrat, wino, przyprawy i posiekaną rukolę. Całość gotujemy ok 20 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy w towarzystwie dużej ilości sosu pomidorowego i chleba. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniemyjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki mieszamy razem z wątrobą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.Smażymy około 20 minut i mieszamy co kilka minut. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawy.Gdy wątroba jest już krucha i brązowa zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.Podajemy ciepłą z kromką chleba
Przepisy i porady kulinarneWłasnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam niedawno. Zakochałam się w zdjęciach i w wyobrażeniu jej smaku. Dzisiaj zrobiłam i zjadłam cały garnek razem z moją psiapsiółką, na spółkę. Dzieci nam
Dzieje kuchennej Wiewióryjeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3(...)białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem. Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi
Bon Appetit MałgorzatyŻurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag wędzonego boczku3l wody pęczek włoszczyzny5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu na żurekmajeranek3 ząbki czosnku3 cebulekilka łyżek oleju rzepakowegośmietana do zabielenia-ok.2 łyżekpół małego słoiczka chrzanu tartego(...)majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczonącebulkę
Z Majeczką w kuchnizawsze podsmażam cebulę na patelni i dodaję do niej ugotowane pierogi. Pycha ! Pomimo faktu, że przed imprezą ledwo stałam na nogach i miałam 20minut na prysznic i przygotowanie przekąsek, miny gości naprawdę wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też
Kitchens Alphabetkrokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię