chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:103/218)

Pieczone kotlety z szynki 157

Już kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki

chleba naszego
Pasta z wędzonej makreli 187

ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty – wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo posmarowana. Smacznego

Garniec Magalie
Biały barszcz 202

Polecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy,  smakuje każdemu kto tylko spróbuje.  Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1

chleba naszego
Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i brązowym ryżem 270

używam go do zrobienia sałatki lub pasty na chleb. Dzisiaj mam dla Was pomysł na sałatkę ryżową z jajkiem, wędzonym tuńczykiem i kukurydzą. Zachęcam do zrobienia :) Składniki: 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1 puszka wędzonego tuńczyka, w oleju (100 g po odsączeniu) 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku

Smak mojego domu
Pyszna zapiekanka, bez sera... 263

Doskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację.  Danie, które zrobi się samo, jak włożymy je do piekarnika. Nie ma tutaj "sztywnego przepisu" zapiekankę robimy z

chleba naszego
Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami 184

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami to bardzo smaczna pasta, świetnie nadająca się jako smarowidło na chleb, bułkę czy …

My Blueberry Corner
Pasta jaglano-brokułowa 133

wiosną, chyba za sprawą koloru ;)  Smarowidło do chleba na bazie zdrowej kaszy jaglanej z dodatkiem gotowanego brokuła, czosnku, dymki  i kanapkowego serka , niebanalna propozycja a jaka smaczna, odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stałe gości w moim śniadaniowym menu. Polecam! Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2 cebule dymki ze szczypiorem 3-4 ząbki czosnku

Wanilia i Kardamon
cukinia inaczej 143

Pomimo słabego lata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona

chleba naszego
Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) 203

ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań. Smacznego Składniki: 100 g margaryny około 160 g pieczarek duża cebula duża szczypta soli ziołowej 1 czubata łyżeczka przyprawy

Słodkie okruszki
Krem ziemniaczany z boczkiem 209

Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku.  Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków 8 średnich plastrów parzonego wędzonego boczku 150 ml słodkiej śmietanki  (minimum 30%) sól do smaku 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku dodatkowo: świeży grubo mielony

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ PO CHIŃSKU 324

patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego

Gotowanie Patki
Wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej 150

Potrzebne składniki:  1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej     3 łyżki oleju kokosowego  1,5 łyżeczki ostrej papryczki  2 szklanki ugotowanej białej

Łycha smaków
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 193

pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać

Niebieski kubek z kawa
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 174

Pyszna i zdrowa   pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek.  Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI

potrawyregionalne
Carskie pierogi z okrasą 312

wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem

Ogrodnik w podróży
Razowe paszteciki z pieczarkami 149

drożdży 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba + mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
JAJECZNICA Z SZYNKĄ 157

mleko. Cebulkę drobno kroimy, szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę dodajemy do rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzana patelnię z  niewielka ilością oleju wlewamy masę jajeczną, kiedy zacznie się ścinać mieszamy drewniana łopatką. I tak do momentu prawidłowego, pożądanego ścięcia całej jajecznicy. Podajemy oprószone posiekanym koperkiem z chlebem z masłem

Z Majeczką w kuchni
Pasta z Jaj 243

Prosta i szybka w przygotowaniu pasta z jaj. Jest ona rewelacyjna dla wszystkich miłośników jajek. Świetnie pasuje do pomidorów i oliwek. Składniki: 5 jaj ½ małej cebuli

Mama Gotuje
Fasolka nie po bretońsku ;) 154

słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola- 2 szklanki ** cukinia- 1 duża* papryka- 1 szt.* pomidory- 1 kg *** cebula- 3 duże* czosnek- 4 ząbki* oliwa do smażenia* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka w kapuście 146

sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście(...)rondelka. 2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą)pokroić i podsmażyć na patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie

UgotujmyTo.pl
Salsa Verde 142

poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też

Smakowity Blog Kulinarny
Havuc plakisi - duszona marchewka 190

obiadu, a także wegetariańska kolacja z chlebem.  P.s. Havuc plakisi przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Panną Malwinną oraz Emilią. Zachęcam Was do odwiedzenia blogów dziewczyn. Havuc plakisi - duszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia gruzińska 329

słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem w zależności(...)sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię.Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawamiLobio – danie z fasoliW Gruzji przygotowuje się często

Poezja smaku
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 202

skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem(...)chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami wędzonej ryby lub podsmażonymi plastrami wędzonego boczku oraz opieczonymi kawałkami wiejskiego żytniego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 160

wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi... :) My też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie nie lubimy i nie szukamy zamienników tradycyjnych potraw mięsnych, wręcz odrzucają nas wszelkie udawane kotlety, kebaby, udka, itd. Jednak smalec to było coś(...)właściwie mój wpis mógłby się zakończyć, jest link do przepisu, bierzcie i korzystajcie ALE... W tak zwanym międzyczasie wystąpiła u mnie dość szybko postępująca niechęć do smażonej cebuli. Nigdy nie lubiłam cebuli jako takiej ale w potrawach różnych gdzieś tam ją podsmażałam w razie potrzeby. Nie wiem co się stało, na dzień dzisiejszy nienawidzę smażenia cebuli, tego zapachu, smaku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 359

zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 4 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego

Podróż w kulinaria
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 123

smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony

Apetyczna babeczka
Sos z prawdziwków – kuchnia podkarpacka 136

bądź marynowała. Sos zazwyczaj podawała nam z chlebem, na kolację. Jeśli sos był podawany do obiadu, grzyby kroiła drobniej i niekiedy dodawała do niego bulionu, żeby sos był mniej gęsty. Przepis jest prosty, ale sos z prawdziwków to kwintesencja jesieni w Puszczy Sandomierskiej. Składniki: 8-10 średnich prawdziwków, 1 duża cebula, 1 łyżka masła, 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany

Trzeci talerz
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 201

patelni roztapiam masło, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę podsmażam,solę i podlewam niewielką ilością wody, tak by składniki chwilę się podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą.  Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE

Kuchnia Ellie
Kebab ormiański 261

robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się za to nie obrazi Tradycyjnie do mies ormiańskich podawana jest ,,sałatka" z cebuli pietruszki i tak też podaję w przepisie

sierotka maRysia w kuchni
Kokardki z warzywami i gorgonzolą 170

miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory (w sumie

Weekendy w domu i ogrodzie
Żur na zakwasie owsianym 171

Świąteczny żurek  chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku

Moje Qulinaria
Bigos staropolski 138

podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania