chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:100/218)

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) 226

ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań. Smacznego Składniki: 100 g margaryny około 160 g pieczarek duża cebula duża szczypta soli ziołowej 1 czubata łyżeczka przyprawy

Słodkie okruszki
Krem ziemniaczany z boczkiem 226

Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku.  Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków 8 średnich plastrów parzonego wędzonego boczku 150 ml słodkiej śmietanki  (minimum 30%) sól do smaku 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku dodatkowo: świeży grubo mielony

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ PO CHIŃSKU 335

patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego

Gotowanie Patki
Wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej 174

Potrzebne składniki:  1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej     3 łyżki oleju kokosowego  1,5 łyżeczki ostrej papryczki  2 szklanki ugotowanej białej

Łycha smaków
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 241

pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać

Niebieski kubek z kawa
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 189

Pyszna i zdrowa   pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek.  Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI

potrawyregionalne
Carskie pierogi z okrasą 336

wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem

Ogrodnik w podróży
Razowe paszteciki z pieczarkami 166

drożdży 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba + mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
JAJECZNICA Z SZYNKĄ 176

mleko. Cebulkę drobno kroimy, szynkę kroimy w kostkę. Cebulę i szynkę dodajemy do rozkłóconych jajek, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzana patelnię z  niewielka ilością oleju wlewamy masę jajeczną, kiedy zacznie się ścinać mieszamy drewniana łopatką. I tak do momentu prawidłowego, pożądanego ścięcia całej jajecznicy. Podajemy oprószone posiekanym koperkiem z chlebem z masłem

Z Majeczką w kuchni
Pasta z Jaj 263

Prosta i szybka w przygotowaniu pasta z jaj. Jest ona rewelacyjna dla wszystkich miłośników jajek. Świetnie pasuje do pomidorów i oliwek. Składniki: 5 jaj ½ małej cebuli

Mama Gotuje
Fasolka nie po bretońsku ;) 172

słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola- 2 szklanki ** cukinia- 1 duża* papryka- 1 szt.* pomidory- 1 kg *** cebula- 3 duże* czosnek- 4 ząbki* oliwa do smażenia* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka w kapuście 159

sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście(...)rondelka. 2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą)pokroić i podsmażyć na patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie

UgotujmyTo.pl
Salsa Verde 158

poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też

Smakowity Blog Kulinarny
Havuc plakisi - duszona marchewka 210

obiadu, a także wegetariańska kolacja z chlebem.  P.s. Havuc plakisi przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Panną Malwinną oraz Emilią. Zachęcam Was do odwiedzenia blogów dziewczyn. Havuc plakisi - duszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia gruzińska 362

słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem w zależności(...)sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię.Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawamiLobio – danie z fasoliW Gruzji przygotowuje się często

Poezja smaku