olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyoczkach. Kapustę siekamy. Do boczku i cebuli dokładamy mięso. Przykrywamy kapustą, marchwią i selerem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie można podać samodzielnie, np. z kawałkiem chleba. Ja jednak podaję je w towarzystwie ziemników
Pobite gary Barbarywszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Dużo radości daje zrobienie czegoś specjalnie dla drugiej osoby :-) Jest idealnym urozmaiceniem śniadań, przygotowuje się go bardzo szybko, najlepiej wieczorem i na całą noc zamknąć w lodówce. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
Aromatyczne Podróżezastanawiacie się, co położyć na chleb, a macie świeży koperek, mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie. Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko
Smak mojego domuZwykle szynki peklujemy przez kilka dni. dzisiaj chcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim
Kuchnia Pokoleńciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka 2 - 3 cebule 3 pomidory 4 - 5 średnich ziemniaków
Mama Gotujekuchni i odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam
O kuchni z uczuciemsól pieprz pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, ułożyć kwiaty cukinii, przez chwilę smażyć z jednej strony, odwrócić i zalać rozmąconymi jajkami. Posolić posypać pieprzem i przykryć pokrywką. Smażyć jeszcze ok 2 min pod przykryciem aż jajko się zetnie. Podać z pomidorkiem i kromką chleba z masłem
Gotowanie jest łatwerównie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko
na moim stole...Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sosu pomidorowego (bądź koncentratu) sól, pieprz suszona bazylia papryka ostra 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek pokroić
Ugotowaćróżnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :) Składniki: szklanka grochu 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie
Amatorka kuchennaowocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb pumpernikel. 1 rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego
OstryKęschrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.Farsz na 2 średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry
Codzienna kuchnia niecodziennakiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony
Kulinarny karnet Christopheraogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego
OstryKęsPosiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli.Dusimy pod przykryciem ok 40 min.Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub pajdą chleba. Zyczę smacznego
Smaki EdytySmaczna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję...obiad, kolacja, do pracy... -- Skład: ~1 kg kapusty, 1 duża marchewka, 1 łyżka cukru, 1 kieliszek octu, 1/3
chleba naszego..."Rula coś bym zjadła, a nic do jedzenia nie ma"... Wówczas mówię :) kochanie wróć za pół godziny, może coś się znajdzie :) Po takich słowach
chleba naszegoponiższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino. Ponieważ wg naszego(...)bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji, ale przyrządzony w prosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule
Kulinarna Pokusaosoloną wodą i gotujemy do miękkości (do wody można też dać obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę). Ugotowane mięso wyjmujemy, a po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (wywar zachowujemy). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko przesmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Do cebulowej zasmażki wlewamy chochelkę wywaru z mięsa, cały czas intensywnie mieszając. Następnie dodajemy kolejną(...)mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy. Chleb tostowy kroimy w kostkę a następnie rumienimy na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrojone na kawałki mięso wykładamy na talerz, zalewamy zupą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, posypujemy obficie posiekanym
Smaki Na Talerzujest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty. SKŁADNIKI na 4 porcje : 300 g suszonego młodego zielonego groszku(...)średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić w garnku
Sztuka gotowania w/g Samiry