Kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim i sezamem 241konieczne. Czosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię i włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany
Stare Gary
Uzbeckie lepioszki (Obi non) 350Lepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką
Przepisy na domowy ser i chleb
SYCĄCY KOCIOŁEK 914kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat, w 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do potrawy, przyprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z chlebem
słodki bratek
Zupa gulaszowa 201Marchew w półksiężyce lub plasterki. Mięso i cebulę podsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do garnka, podlać wodą około 1,5-2 L Zagotować. Do gotującej się zupy dodać paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy.Dusić około godziny. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu. Dodać do wrzącej zupy.Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem. Smacznego! *zamiast ziemniaków można podawać z malutkimi
Tagebuch po polsku
Pasta kanapkowa z dynii 175Bardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu
Mama Gotuje
Wołowe klopsiki z daktylami 162celu blendera). Dodajemy 1/2 posiekanej cebuli, jajko, daktyle i przyprawy, po czym wszystko raz jeszcze blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy koncentrat, wino, przyprawy i posiekaną rukolę. Całość gotujemy ok 20 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy w towarzystwie dużej ilości sosu pomidorowego i chleba. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznie
Wątróbka drobiowa z cebulką 238myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki mieszamy razem z wątrobą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.Smażymy około 20 minut i mieszamy co kilka minut. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy przyprawy.Gdy wątroba jest już krucha i brązowa zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.Podajemy ciepłą z kromką chleba
Przepisy i porady kulinarne
Czerwona fasolka na kwasno 225Własnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa serowa z kukurydzą i kminem rzymskim czyli Zupowe Wtorki odc.13 209Przepis znalazłam niedawno. Zakochałam się w zdjęciach i w wyobrażeniu jej smaku. Dzisiaj zrobiłam i zjadłam cały garnek razem z moją psiapsiółką, na spółkę. Dzieci nam
Dzieje kuchennej Wiewióry
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 175jeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3(...)białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem. Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi
Bon Appetit Małgorzaty
ŻUREK CHRZANOWY 186Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag wędzonego boczku3l wody pęczek włoszczyzny5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu na żurekmajeranek3 ząbki czosnku3 cebulekilka łyżek oleju rzepakowegośmietana do zabielenia-ok.2 łyżekpół małego słoiczka chrzanu tartego(...)majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczonącebulkę
Z Majeczką w kuchni
P... Pierogi! (i polska impreza!) 229zawsze podsmażam cebulę na patelni i dodaję do niej ugotowane pierogi. Pycha ! Pomimo faktu, że przed imprezą ledwo stałam na nogach i miałam 20minut na prysznic i przygotowanie przekąsek, miny gości naprawdę wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też
Kitchens Alphabet
Krokiety z kaszy gryczanej 362krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Turecka pizza czyli Lahmacun 265łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)½ cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany1 papryczka chili4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekanySól i świeżo zmielony czarny pieprzdo podaniacytryna pokrojona w ósemkidodatkowe posiekane liście(...)folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. farszNa suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu
Stare Gary
Śledź marynowany z kaparami, pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym na domowym chlebie z ziarnami 167możecie przygotować w formie tatara. Wymoczone z solanki płaty śledzia zamarynuj w oleju lnianym przez dobę razem z pieprzem. Posiekaj drobno i wymieszaj z kaparami, posiekanymi ogórkami, koperkiem i cebulą czerwoną. W mojej wersji natomiast jest to śledzik podany na grzance. Na domowym, pełnoziarnistym, orkiszowym pieczywie, które jest wypieczone bez soli i cukru, co doskonale komponuje się z zamarynowanym śledziem(...)mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem i uzupełnia całość, dzięki czemu danie jest harmonijne a dla mnie właśnie harmonia na talerzu jest najważniejsza. Składniki na bochenek chleba Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej głowie i utrwalałam ją w ciągu kilku tygodni wielokrotnie. Zawsze kiedy wypiekę ten chleb to znika w mgnieniu oka, zanim
Mango Papaja
Keczup z cukinii 292Polecam smaczny domowy keczup, który każdy może przygotować. Potrzebujemy tylko trochę czasu, cukinię i dodatki. Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na części i usuwamy nasiona. Ważymy
chleba naszego
Kiełbasa Włodka 227SUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Papryka z piekarnika, faszerowana kaszą i mięsem. 221Pyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład
chleba naszego
smacznie, szybko, zdrowo... 224Domowy sos mięsny z warzywami i makaronem ! Każdy ma swój sposób, ale warto zobaczyć jak to się robi u nas :) Mięso smażymy. Dodajemy włoszczyznę. Dalej
chleba naszego
Sałatka z salcesonem 526mieszając podane składniki. Salceson oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórek w paseczki i wymieszać z przygotowanym sosem. Ja dodałam aż trzy ogórki konserwowe, bo po prostu były małe :) Nie dodawałam już soli ani pieprzu, ponieważ salceson był dość pikantny. Wskazane jest pozostawienie sałatki na parę godzin w lodówce. Podawać z chlebem, np.jako przystawkę do pieczywa
Kulinarne przemyslenia
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 250makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane
365 dni dookoła kuchni
Jajecznica z groszkiem i suchą kiełbasą 169groszku zielonego masło do smażenia Przygotowanie : cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce masła kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do cebulki, chwilkę razem smażyć dodać groszek i wymieszać na patelnię wbić jaja i dokładnie wymieszać do uzyskania przez nas ulubionej konsystencji (my lubimy dobrze ściętą) Podajemy najlepiej z ciemnym chlebem gorącą herbatą
Gotowanie z pasją
Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem 195odkryłam, że jest dobre na chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały dzień, nawet zimą. Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Składniki: surowa biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo
Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z batatów z pieprzem cayenne i kminkiem 229Przygotowanie: W garnku na oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty, marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z pajdą świeżo wypieczonego chleba włoskiego i majerankiem świeżym
Życie zaczyna się w kuchni
Wegański smalec - bardzo prosty! 309pomysłu na jakieś smarowidło do chleba, a humus już mi się trochę przejadł. Nie zdążyłam przepisać przepisu, ale od czego jest Google. Udało mi się znaleźć niemal identyczną recepturę. Trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich przypraw, ale oryginał możecie zobaczyć TU Moja uproszczona wersja smalcu: Składniki: 1 puszka białej fasoli 2 cebule 1 jabłko 2 liście laurowe 1 ziele angielskie
Mama z Motylem
Ossobuco 234oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą jaglaną. Posypać natką lub szałwią
AZgotuj!
jajecznica z kurkami 144rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy przez ok. 5-10 min., doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka z pieczarkami bez sera 175cebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie (ok 5-7 min). Dodałam sól i oregano. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik, temp. 200 º C. Na pieczywo nałożyłam odpowiednio przygotowane pieczarki i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5-7 min, aby chleb był chrupiący
nietadieta
Zupa krem porowo-ziemniaczana 228tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Fasolka z marchewką i pulpetami 262oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki. 5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki
Szefowa kuchni
Chili con carne 248kolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę, wszystko razem mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili con carne z chlebem i gorącą herbatą, co sprawia, że danie
Smakowy Raj
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 177warstwami w sloju.Kazda warstwe sledzi przedzielac cebula,kaparami,pieprzem,zielem angielskim i listkiem laurowym.Ukladac warstwami i kazda warstwe sukcesywnie zalewac olejem jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Falafel najsmaczniejszy 210kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań.Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej).Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi(...)gotujemy. Jeśli nie mamy tyle czasu, to polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy raz, odczekać godzinę i drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej
Food Square
Kaszanka zapiekana w kapuście kiszonej 260kaszankę w osłonce.Na kaszance układamy krążki cebuli i plasterki czosnku.Kaszankę przykrywamy warstwą kapusty.Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut.Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może
Maminek kulinarny
Domowa vegeta 294kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości. Proporcje warzyw są mniej więcej takie jak się daje na rosół. Marchewki Pietruszki Seler Por można dodać cebulę, grzyby i co kto lubi
chwile dla mnie
Oszukane gołąbki z jarmużem 242krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka. Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z chlebem lub ziemniakami
Kulinarny Pamiętnik
kurki - nareszcie! 197wrzucam na rozgrzane masło. Pozwalam cebuli lekko się zeszklić i po chwili dodaję kurki. Teraz smażymy, aby odparować wodę z kurek. Gdy wody zostanie już malutko dolewamy śmietankę. Całość pichcimy aż odparuje się woda, a śmietanka zagęści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I posypujemy drobno posiekaną natką. Można podać z chlebem posmarowanym masłem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki
Soczewica w sosie curry 330siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy.4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody.5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut.Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca
Pasja Smaku